- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
26

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 4. 27 jan. 1934 - Kolmarknaden vid årsskiftet. Återblick och framtidsutsikter, av Bn.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

utgick det gamla avtalet den 30 juni. Oaktat gruvägarna numera icke avtalsenligt hava några skyldigheter att tillämpa bestämmelsen om minimilön iakttages dock denna. Man synes alltmera inom gruvägarekretsar hava kommit till den uppfattningen, att en förbättrad ekonomi för kolgruveindustrien icke står att vinna på bekostnad av sänkta arbetslöner, och man anser på många håll, att de nu utgående lönerna äro de lägsta tänkbara för det hårda och glädjefattiga arbete, som kolbrytningen utgör. Från gruvarbetarnas sida har man allt sedan 1926, då riksavtalsprincipen efter den förlorade strejken slopades, försökt att få denna avtalsform godkänd av arbetsgivarna, men utan resultat. Man har även försökt förmå regeringen att påverka arbetsgivarna i denna riktning, men gruvministern har avböjt att öva någon påtryckning därutinnan. Vid årsskiftet har meddelande ingått, att gruvarbetarefederationens verkställande råd erhållit bemyndigande att "vidtaga sådana åtgärder, som det anser nödvändigt i händelse av en konflikt i något distrikt". Denna fullmakt är betydligt vidsträcktare än förut gällande enär denna lämnat dylik handlingsfrihet endast för det fall gruvägarna skulle igångsätta en lönesänkningsaktion. Förbättringen inom den brittiska kolindustrien har alltså ingivit arbetarna en förhoppning om att kunna tilltvinga sig högre löner.

Med de ödesdigra verkningarna av 1926 års storkonflikt i minne, är det väl knappast troligt, att den engelska regeringen stillatigande skulle tillåta en ny allmän konflikt, då en dylik utan tvivel skulle förhindra den lyckligt påbörjade konjunkturförbättringen och vålla landet skador, som icke kunna överblickas.

I Tyskland torde lönekonflikter under nuvarande regim anses uteslutna, och även i Polen har staten i sin hand att reglera dylika genom tvångsskiljedom. I Belgien äro förhållandena mera osäkra. Gruvägarna därstädes ha hotat med lönereduktion, för den händelse den nu utgående importtullen, som i viss mån bidrar till att subventionera den inhemska gruvindustrien, borttages, och arbetarna ha förklarat, att de komma att möta ett försök till lönereduktion med strejk.

Kolprisernas utveckling under det gångna året framgår av den sedvanliga sammanställningen beträffande de kol, som kunna intressera svenska köpare.

Vad som omedelbart faller i ögonen är den stabilitet, som utmärkt 1933 års prisutveckling. Efter den åtstramning, som kännetecknade årsskiftet 1932/1933, skedde en viss avmattning, som emellertid frampå sommaren åter lämnade rum för en uppåtgående prisrörelse. Att denna senare stod i samband med den ökade avsättning av engelska kol, som betingades av de nya handelsavtalen mellan England och de skandinaviska länderna, är uppenbart. Den största prisstegringen har såsom väntat inträffat för småkol, och då isynnerhet för s. k. "graded" kol, dvs. sådana som ligga inom vissa angivna gränser, och som i allmänhet undergått en reningsprocedur genom tvättning eller torrening för att bringa ned askhalten. En mycket stor del av kolbehovet i de nordiska länderna, icke minst inom massaindustrien, utgöres nämligen av dylika kol. Den ringa vattentillgången har dessutom bidragit till en stegrad efterfrågan på dylika kol från ångkraftverkens sida. Enär behovet av stora kol icke stigit i motsvarande grad, och brytningskvantiteten bestämmes av efterfrågan på dylika kol, har brist uppstått på småkol. Då vissa gruvor därjämte varit alltför optimistiska i sina beräkningar beträffande produktionen av småkol och sålt enligt dessa, ha leveransföreningar med tonnageanhopning i utlastningshamnarna varit ofrånkomliga, ett förhållande, som icke torde vara okänt för de flesta köpare av isynnerhet Northumberland småkol. Medan sålunda alla engelska småkol undan för undan stigit i pris, ha de polska varit praktiskt taget oförändrade

        

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0036.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free