- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
35

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 5. 3 febr. 1934 - Tarras Sällfors: Tids- och arbetsstudier inom industrien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

av en viss arbetare, får givetvis detta samtal göras mera ingående än senare. Det är tidsstudiemannens skyldighet att tala med arbetaren på ett sådant sätt, att denne fullt förstår avsikten med tidsstudien, och så att hans medverkan vinnes. Ingen människa tycker om att bliva behandlad mer eller mindre som en maskin, varför det är fullständigt förkastligt att blott och bart börja studera arbetet utan några närmare förklaringar. Bland arbetarna råder därjämte ofta sedan gammalt en hel del missförstånd beträffande tidsstudier, såsom att de endast äro till för att frampressa en oskälig arbetsprestation av dem o. d.

Tidsstudiemannen insamlar sedan de uppgifter, som erfordras för att han fullt skall förstå de fordringar, vilka böra ställas på arbetet. Av avsyningsavdelningen skall han noggrant taga reda på den kvalitet som önskas. Ibland kan det hända, att konstruktionsavdelningen ej haft en tillräcklig förståelse för tillverkningsekonomiska synpunkter vid produktens konstruerande och att det sålunda är möjligt att förbilliga denna genom en mindre konstruktionsförändring. Tidsstudiemannen skall ävenledes försäkra sig om att arbetsstycket blir utfört av det billigaste och lämpligaste materialet för produkten ifråga. Han skall vidare av avsyningsavdelningen taga reda på den önskade kvaliteten hos den färdiga produkten, krav på dess slutliga utseende, eventuella fordringar på toleranser o. d., enär ett arbete ibland kan utföras noggrannare än vad som är erforderligt. I ett fall tillverkades exempelvis en skruvgänga med mycket fina toleranser, vilket orsakade höga arbetskostnader och stor kassation, medan en undersökning visade, att en avsevärt större tolerans var fullt lika användbar, vilket resulterade uti mycket lägre kostnader för arbetet. Tidsstudiemannen skall även utröna om det antal enheter, som tillverkas per gång, är det rätta eller om kostnaderna kunna minskas genom ökning av antalet i serien utan att räntekostnaderna för lagret härigenom bli för stora. Vid gjutgods kan det ofta hända, att onödigt mycket material borttages vid maskinbearbetning, exempelvis 10 mm, medan 5 mm borde vara fullt tillräckligt, vilket förhållande även utgör en källa till besparingsmöjligheter, etc.

2) Undersökning av arbetsplatsen samt maskiner och verktyg.

Tidsstudiemannen kan lämpligen ha ett frågeformulär, upptagande alla de huvudpunkter, som böra undersökas i samband med tidsstudien, och avpricka dessa i tur och ordning.

Är belysningen lämplig? Olika typer av arbeten fordra olika god dagsljusbelysning. Om denna är sämre än som erfordras, kunna ofta förbättringar göras, exempelvis genom att måla taket och väggarna i en ljusare färg, som reflekterar mera ljus, eller genom att eventuellt flytta arbetsplatsen till en ljusare del av lokalen. Den elektriska belysningen, som ofta får användas en stor del av dygnet, bör ävenledes vara fullgod. Bäst är att ha en god allmänbelysning i hela lokalen och endast i undantagsfall, då särskilda omständigheter göra det nödvändigt, förse en arbetsplats med lokal belysning. Den lokala belysningen bidrager nämligen till att göra ljusfördelningen vid arbetsplatsen ojämn med skarpt markerade skuggbilder, varför ögat oupphörligen måste ackomodera sig efter den på olika punkter varierande ljusintensiteten. Detta kan lätt medföra ögontrötthet. Vid lokal belysning uppstår även lättare blandning, när de mer eller mindre parallella strålknippena reflekteras mot glansiga ytor på arbetsstycket eller arbetsplatsen, vilket lätt kan medföra ögontrötthet och huvudvärk. Lokal belysning bör därför användas endast i ett sådant fall, då det på grund av arbetets art är nödvändigt att mycket skarpt belysa en viss del av arbetsstycket, såsom fallet exempelvis ofta är vid symaskiner i en konfektionsfabrik. Avsyningsoperationer, såsom tvistning i ett väveri, fordra särskilt god belysning. Exempel finnas på fall, då produktionen ökats upp till 30 % endast genom en förbättring av belysningen.

Är arbetslokalen varm, kall eller dragig? Temperaturen i en arbetslokal får ej vara för hög eller för låg för att arbetarna skola kunna prestera sitt bästa arbete, och drag bör alltid undvikas. Om en arbetslokal är för kall, kan detta ofta avhjälpas genom en ökning av radiatorytan.

Hurudan är ventilationen? Denna kan oftast ordnas på ett tillfredsställande sätt medelst fläktar och övriga ventilationsanordningar. Illaluktande gaser, damm o. d. måste bortskaffas medelst särskilt konstruerade utsugningsanordningar. Målnings- och fernissningsverkstäder samt kemiska bad o. d. giva lätt upphov till ångor, som förstöra luften, och även om dessa ej äro direkt skadliga, kunna de orsaka huvudvärk och annat illamående. En arbetare kan ej förväntas utföra sitt bästa arbete under sådana förhållanden. Om det ej är möjligt att bortskaffa dessa ångor, få extra tillägg göras till de senare genom tidtagningen fastställda produktiva tiderna för att kompensera för dessa olägenheter.

Är arbetet oljigt, dammigt eller vått? Om dessa förhållanden ej kunna korrigeras, få ofta även i detta fall extra tillägg göras.

Är arbetarens ställning sittande, stående eller böjd? Arbetarens ställning vid

illustration placeholder
Fig. 1. Sittande arbeterskor. Stolarna olämpliga.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Nov 21 04:00:49 2020 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0045.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free