- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
36

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 5. 3 febr. 1934 - Tarras Sällfors: Tids- och arbetsstudier inom industrien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

illustration placeholder
Fig. 2. Sittande arbeterska. Välkonstruerad stol och arbetsplats.


arbetets utförande bör noggrant studeras och alla erforderliga åtgärder vidtagas för att så få muskler i kroppen som möjligt skola behöva ansträngas vid arbetets utförande. Många arbeten, som göras i stående ställning, kunna bättre utföras i sittande. För sittande arbetare bör tillses, att stolarna äro konstruerade på sådant sätt, att största möjliga vila erbjudes kroppen. Fig. 1 visar stolar, som ej äro lämpliga. Arbeterskan till vänster har en stol utan ryggstöd. Även fotstöd saknas, varigenom onödig trötthet uppstår i arbetet. Detta är även fallet därför att maskinplattan är anbringad på för stor höjd, så att armarna hela tiden måste intaga en tröttande ställning. Arbeterskan till höger har visserligen själv skaffat sig ett fotstöd, men då detta är för högt, kommer hela kroppen i en hopkrupen ställning, som hindrar blodomloppet. Fig. 2 visar en stol, som är konstruerad på vetenskaplig grund. Denna stol är försedd med ett lämpligt ryggstöd, som kan inställas efter arbeterskans kroppslängd, varjämte ett ordentligt stöd för fötterna finnes, så att kroppen kommer i en riktig ställning, varigenom fri blodcirkulation och naturlig andning möjliggöres. Arbetsbordets höjd är ävenledes den rätta, varigenom armarna och ögonen få den naturliga och minst tröttande ställningen i förhällande till arbetet.

Är maskinen den bästa för ändamålet? Ofta kan ett arbete av slentrian utföras i en viss maskin, medan andra maskiner, lämpligare för ändamålet, senare ha anskaffats.

Har maskinen den mest ekonomiska hastigheten? I mekaniska verkstäder skall tidsstudiemannen särskilt undersöka, om skärhastighet samt matning och skärdjup äro de riktiga. Ofta är det möjligt att öka arbetshastigheten genom någon ändring i dessa avseenden. Understundom kan motorn vara för svag, hastighetsregleringen ej vara den lämpligaste, drivremmarna giva upphov till onödig slirning etc.

Är maskinen i förstklassigt skick? En förbättring av maskinen genom bättre underhåll och reparationer kan ofta giva upphov till ökad produktion.

Har maskinen lämpliga skyddsanordningar? Detta bör även tillses av tidsstudiemannen.

Äro verktygen lämpliga? I en mekanisk verkstad bör kontrolleras, att giggar och fixturer äro så konstruerade, att minsta möjliga tid åtgår för deras användning. Genom införande av Widia-verktyg eller annat lämpligt material för dessa kan ofta skärhastigheten avsevärt ökas. Tidsstudiemannen bör även kontrollera att verktygen äro rätt slipade.

Är maskinen lämpligt placerad? Maskinen bör vara så placerad, att transporterna av arbetsstyckena till och från maskinen äro reducerade till ett minimum.

Kommer materialet till arbetsplatsen och avlämnas från denna på lämpligt sätt? Om detta icke är fallet, böra sådana anordningar vidtagas, att arbetaren ej behöver företaga onödiga promenader eller utföra andra överflödiga rörelser. Detta kan ordnas genom lämpliga transportställ till och från arbetsplatsen eller genom transportband eller dylikt. Särskilt vid hopsättningsarbeten är det önskvärt, att samtliga delar transporteras till arbetsplatsen. I ett fall onödiggjordes promenader på sammanlagt 4 km dagligen för en hopsättningsarbetare endast genom att vissa enkla anordningar vidtogos för delarnas placering vid arbetsplatsen.

Dessa frågor utgöra exempel på de problem, som av tidsstudiemannen böra lösas i samband med arbetsplatsen. För varje särskilt företag böra dessa frågor uppställas i systematisk form på sådant sätt, att tidsstudiemannen ej behöver ägna onödigt lång tid åt deras besvarande eller glömma några viktiga synpunkter.

3) Undersökning av den arbetsmetod, som användes, i avsikt att förenkla och förbättra denna.

Den första fråga, som tidsstudiemannen bör göra sig, är följande:

Är arbetsoperationen nödvändig? Många fall finnas där vid en närmare granskning hela arbetsoperationen visar sig vara överflödig. Så kunna ofta i en mekanisk verkstad delar, som i den färdiga produkten ej komma att synas, av gammal vana givas en noggrann ytbehandling, exempelvis putsas, vilken operation i så fall kan elimineras. Vid hopsättningsarbeten inom serie- och massfabrikation är det ytterligt viktigt, att de olika delarna äro tillverkade så, att de äro fullt utbytbara och sålunda kunna hopsättas utan filning, skavning e. d. Vid ett industriföretag, där detta ej i tillräcklig grad var fallet, ökades effektiviteten i hopsättningsavdelningen till den fyrdubbla, sedan ett riktigt toleranssystem införts.

Äro några av deloperationerna överflödiga? Det är mycket vanligt, att en arbetare själv infört deloperationer, som vid en närmare granskning visa sig vara onödiga. Så förekom

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0046.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free