- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
37

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 5. 3 febr. 1934 - Tarras Sällfors: Tids- och arbetsstudier inom industrien - Filip Oberger: Ekonomisk översikt

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

i ett fall vid en revolversvarv, att en arbetare torkade av händerna med en trasselsudd gång efter annan, medan maskinen fick stå och vänta. I ett annat fall i ett gjuteri avjämnade arbetaren med händerna sanden i överflaskan, vilket var fullkomligt onödigt, enär maskinen senare skulle jämnskaka sanden.

Exempel på att överflödiga deloperationer och rörelser utföras i arbetet äro mycket vanliga även ifråga om skickliga arbetare. Amerikanen Frank Gilbreth och hans maka Lillian Gilbreth ha utarbetat metoder för utförande av mycket detaljerade rörelsestudier på arbeten med tillhjälp av kinematograf-film, i avsikt att eliminera onödiga rörelser och på detta sätt söka fastställa den bästa metoden för arbetets utförande. Makarna Gilbreth hava härigenom givit ett mycket värdefullt och intressant bidrag till arbetsvetenskapen. Dessa studier, som i allmänhet utföras i ett laboratorium, bli ganska dyrbara och böra därför endast i undantagsfall tillämpas vid företag i praktiken, exempelvis då det arbete, som skall studeras, utföres i så stor utsträckning och av så många arbetare, att en sådan studie kan anses bliva ekonomisk.

Tidsstudiemannen bör emellertid alltid kontrollera att de rörelser, som arbetaren utför, äro de lämpligaste och minst tidskrävande. Om flera arbetare utföra samma arbete, kan han ofta vid denna rörelsestudie erhålla goda uppslag genom att studera den skickligaste arbetaren i gruppen, och sedan den bästa metoden blivit fastställd, instruera de övriga arbetarna uti de bästa handgreppen och rörelserna. Vid rörelsestudier visar det sig ofta, att man genom att flytta en spak e. d. på en maskin, antingen kan förkorta den väglängd, som handen måste föras i luften för maskinens skötsel, eller onödiggöra promenader för arbetaren runt maskinen eller åt sidan från arbetsplatsen etc. (Forts.)

EKONOMISK ÖVERSIKT.
Den gångna månaden har medfört ännu en för såväl U.S.A. som. den övriga världen betydelsefull åtgärd från Roosevelts sida. En övre gräns för dollarns guldvärde har föreslagits av presidenten till 60 proc. av det tidigare guldvärdet. Ett lägsta värde på 50 proc. fixerades av föregående kongress. Samtidigt med denna maximering av dollarns framtida guldhalt bestämdes att det nya inköpspriset - det till vilket Reconstruction Finance Corp. köper guld - skulle utgöra 34: 45 eller motsvarande en devalvering av dollarn med 40 proc. Den omedelbara och spontana effekten av åtgärderna blev ock en nedgång i dollarkursen motsvarande den maximerade guldhalten. Dollarns guldvärde hade under slutet av förra året och början av innevarande varit cirka 64 proc. av det tidigare parivärdet. En stegring av dollarn inträffade emellertid ganska snabbt efter det första intrycket av nämnda åtgärder, och detta hade sin grund i att det i stor utsträckning utvandrade amerikanska kapitalet återvände. I Amerika uppfattades nämligen nyssnämnda mäximering av guldhalten ock, om än icke som ett löfte om, så dock som uttryck för en avsikt att stabilisera dollarn på den ifrågavarande guldpunkten. Återflödet av dollar visade sig också i kraftig stegring av guldvalutorna och det vid pundet anknutna valutablocket måste givetvis notera motsvarande kursförändringar. Den intensiva efterfrågan på dollar och guld möttes till en del av dollarförsäljningar från New Yorks sida. Roosevelts förslag omfattade nämligen även ett uppläggande av en valutafond på hela 2 milliarder dollars för reglering av dollarns yttre värde eller guldvärde. För att över huvud taget icke en stabilisering av dollarn eller starka rykten därom skola leda till en icke önskvärd stegring av dollarns yttre värde är omfattande amerikanska valutaköp nödvändiga; underlåtna dylika skulle uppenbarligen medföra avsevärd risk för att de återstående guldvalutaländerna icke skulle lyckas stå emot påfrestningarna utan nödgas släppa guldet. Huruvida guldvalutorna över huvud skola i längden kunna stå sig är ovisst redan på grund av den kraftiga stegringen av den amerikanska konkurrensen.[1]


Den engelska ekonomiska pressen är alltjämt pessimistisk beträffande den kommande amerikanska valutapolitiken. Man är icke benägen att såsom New York uppfatta maximeringen av dollarns guldvärde som en mer eller mindre stark utfästelse om stabilisering av dollarn, men måhända som ett definitivt uppgivande av Roosevelts tidigare planer på en varudollar. Man håller det i London icke för osannolikt, att en revidering av den nedre gränsen för dollarns guldhalt - 50 proc. av gamla guldpari - också skulle komma att genomföras, därest så enligt Roosevelts uppfattning skulle visa sig erforderligt för att ge näringslivet stimulation och därmed ökad produktionstakt. Erfarenheterna hittills från "recovery"-arbetet tala också för att den engelska skeptiscismen icke saknar grund. Även om syftet varit fullt klart, ha åtgärderna mest liknat ett ingripande här och ett ingripande där för att ge ökad takt åt olika hjul i ett sammanhängande kugghjulsmaskineri. General Johnson är nu beredd att göra en den mest djupgående skärpning av industricoderna. Innan deras fulla verkningar och ekonomiska konsekvenser utkristalliserat har man för avsikt att genomföra en sänkning av arbetstiden från nuvarande genomsnittliga 40 timmar med 20 proc till 32 timmar. Samtidigt planeras organiserandet av en statlig kontroll över landets järnvägar, last- och omnibusslinjer, kanaler och flyglinjer.

Faran för ett förödande valutakrig synes ingalunda avlägsnad genom Roosevelts senaste valutaåtgärder. Roosevelt har tidigare visat, att han med bortseende från alla hänsyn till andra stater och till tidigare tillämpade ekonomiska principer liksom till förut uttalade egna uppfattningar är beredd att vidtaga de åtgärder, som för ögonblicket synas honom ägnade att leda till det mål han uppställt för sig, att till varje pris bringa det ekonomiska maskineriets hjul att rotera i en mera normal takt än tidigare. Han väjer icke heller för att, om han så finner påkallat, konstruera om vitala delar av nämnda maskineri. Framtiden kommer att utvisa, om han i allt för hög grad tar sikte på ögonblickets situation och dess krav; i vilken utsträckning den nyinförda, omfattande planhushållningen kommer att efter en väsentlig konjunkturförbättring kvarstå icke på grund av egen inneboende livskraft och effektivitet utan på grund av politiska och valtaktiska eller liknande skäl. Säkerligen finns det ett betydande utrymme för statlig reglering av amerikanskt näringsliv med höjning av dess effektivitet som följd. Ur rent politisk och social synpunkt är det förvisso en stor fördel att Washingtons inflytande starkt konsolideras genom uniform ekonomisk lagstiftning på alla de områden, som beröras av de många nu genomförda synnerligen djupt ingripande ekonomiska åtgärderna och sociala reformerna.

Engelsmännen komma nog med sina tråkiga erfarenheter från 1925 års pundstabilisering att undvika varje an-


[1] Enligt meddelande i dagspressen den 1 febr. har dollarn stabiliserats vid 59,06 % av förutvarande guldvärde.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0047.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free