- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
41

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 6. 10 febr. 1934 - Tarras Sällfors: Tids- och arbetsstudier inom industrien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT

HÄFT. 6
ÅRG. 64

UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN
HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN

10 FEBR.
1934

INNEHÅLL: Tids- och arbetsstudier inom industrien, av överingenjör Tarras Sällfors. - Erik Lundahl - Tidskriftsnytt inom mekaniska och elektriska facken. - Svenska Ingeniörsklubben i New York. - Notiser. - Tekniska föreningar. - Sammanträden.

TIDS- OCH ARBETSSTUDIER INOM INDUSTRIEN.

Av överingenjör TARRAS SÄLLFORS.

(Forts. fr. sid. 37.)

4) Tidtagning av arbetet sedan alla förbättringar genomförts.

Det kan tyckas, som om de nu beskrivna förundersökningarna till själva tidtagningen skulle vara vidlyftiga och tidskrävande. Detta är emellertid sällan fallet, ty tidsstudiemannen uppnår efter tillräcklig övning en sådan skicklighet uti att uppfatta alla de faktorer rörande ett arbete, som kunna giva upphov till tidsvinster, att hela den nu beskrivna arbetsstudien som regel bör kunna utföras på en liten stund.

Ofta kan en liten tid förflyta mellan arbetsstudiens avslutande och den direkta tidtagningen, då ju tidsstudiemannen som regel ej bör utföra denna, förrän alla de av honom föreslagna förbättringarna i arbetets utförande blivit genomförda och arbetet utföres lugnt och jämnt efter de nya metoderna. Vid vissa typer av arbeten kan det dock bliva erforderligt att en verklig tidtagning utföres på ett långt tidigare stadium i samband med arbetsstudien och att senare en förnyad tidtagning göres för fastställande av den slutliga ackordstiden.

De förslag till förbättringar i arbetsmetoderna, som framkomma under arbetsstudien, skall tidsstudiemannen självfallet diskutera med verkstadsbefälet och som regel ej direkt med arbetaren. Genomförandet av förbättringarna måste under alla förhållanden verkställas av verkstadsbefälet.

Ett detaljerat exempel skall nu genomgås över själva tidtagningen, då den utföres med ett tidtagningsur.

Tidtagnirigsuret bör vara graderat i hundradedels minuter. Flera olika typer finnas i marknaden, vilka lämpa sig olika väl för olika slag av tidsstudier. Det skulle föra för långt att här ingå på dessa eller andra detaljer ifråga om själva tidtagningstekniken. Tidtagningsuret bör vara fastsatt på en tidsstudiebräda, vilken även tjänar som underlag för tidsstudieprotokollet. Den i fig. 3 visade tidsstudiebrädan är försedd med anordningar för fästande av tvenne ur samtidigt, vilket ofta är önskvärt, särskilt då många korta deloperationstider uppträda i följd vid ett arbete. I sådant fall hinner nämligen tidsstudiemannen ofta ej avläsa och i protokollet inskriva tiderna genast, varför han kan stanna det ena tidtagningsuret vid slutet av en kort deloperation utan att genast behöva avläsa och i protokollet inskriva tiden, under det att han låter den andra klockan gå. Även för andra ändamål, som här ej närmare skola beskrivas, är det lämpligt att kunna använda två klockor.

Tidsstudiemannen bör stå så i förhållande till arbetaren, att han ej på något sätt besvärar denne i hans arbete eller arbetaren har någon obehaglig känsla av att någon hela tiden står och stirrar honom i ögonen. Lämpligast är därför att tidsstudiemannen står snett bakom arbetaren såsom visas av fig. 4 a, och ej såsom i fig. 4 b. Tidsstudiemannen bör alltid under tidtagningen iakttaga en god hållning, enär det gör ett dåligt intryck på arbetarna,

illustration placeholder
Fig. 3. Tidsstudiebräda med tvenne tidtagningsur.


om han på något sätt "står och hänger", då han studerar deras arbete.

Något hemlighetsmakeri bör absolut ej få förekomma i samband med tidsstudierna. Manipulation med tidtagningsur, som dolts i fickor o. d., ingår ej uti moderna metoder för tidsstudier, utan allt som sker skall ske fullt öppet.

Tidsstudieprotokollet bör ifyllas så noggrant, att även en person, som ej varit närvarande vid tidsstudien, genom att studera protokollet kan få en fullkomlig inblick uti arbetet. På den sida av proto-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0051.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free