- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
44

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 6. 10 febr. 1934 - Tarras Sällfors: Tids- och arbetsstudier inom industrien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT

10 FEBR. 1934

Ackordstiden och ackordet för arbetet beräknas nu på följande sätt för ett parti på 500 arbetsstycken:

Uppställningstid ..................... 13,50 min.

500 st. å 1,76 min..................... 880,00 "
__________________
893,50 min.

Om ackordet beräknas efter en timförtjänst av 1,32 kr. i timmen, alltså 2,2 öre per min., blir ackordet 893,50 X 2,2 = l 965 öre = 19,65 kr.

Uppställningstiden.

Denna kännetecknas av att den endast återkommer en enda gång för varje parti arbetsstycken, som samtidigt tillverkas, och innefattar som ovan nämnts samtliga förberedande och avslutande arbeten i samband med arbetsoperationen. Exempel på sådana arbeten äro:

1. Hämtning av arbetssedel, verktyg och ritning samt återlämning av dessa (om arbetaren själv gör detta).

2. Inställning av maskinen och inspänningsanordning för arbetsstycket.

3. Slipning av verktyg (om arbetaren själv gör detta).1

4. Inspänning av verktyg.

5. Inställning av verktyg.

6. Försöksarbete med maskinen för att kontrollera, att den är rätt inställd.

7. Iordningställande av maskinen vid arbetets slut.

Det bör särskilt observeras, att enligt punkt 6 i uppställningstiden skall inräknas hela den tid för exempelvis en automatisk maskin, då försöksarbete utföres i denna, innan den blivit fullt riktigt inställd för jämn produktionskörning.

Flera företag finnas som infört tidsstudier, där uppställningstiden ej alltid behandlats på rätt sätt vid ackordsberäkningen. Ett exempel skall närmare belysa detta.

Det antages, att medelst en tidsstudie fastställts, att upp ställningstiden för ett arbete är 30 min. och stycketiden 2 min. Den riktiga ackordstiden för partier av olika storlek fås då genom multiplikation av antalet arbetsstycken i partiet med stycketiden, varefter till produkten adderas den konstanta uppställningstiden. Härigenom fås nedanstående tabell, vilken även utvisar i nedersta raden den riktiga ackordstiden per styck, om hela ackordstiden divideras med partiets storlek:

Antal styck i partiet............10 20 30 40 50 100 200 500 1000

Uppställningstid.................30 30 30 30 30 30 30 30 30

Stycketid........................20 40 60 80 100 200 400 1000 2000
___________________________________
Ackordstid.......................50 70 90 110 130 230 430 1030 2030

Riktig ackordstid per styck 5,oo 3,50 3,oo 2,75 2,60 2,30 2,15 2,06 2,03

Om vid ett företag ifrågavarande arbete tidsstuderats för ett parti på 100 arbetsstycken och ackordstiden per styck, uppställningstiden inberäknad, bestämts till 2,30 min., är det ej ovanligt, att denna ackordstid per styck sedan i praktiken användes för partier av olika storleksordning. Genom jämförelse av denna siffra med de riktiga ackordstiderna per styck i tabellen för partier av olika storleksordning framgår, huru felaktigt detta kan bli, då partiet är mindre eller större än 100 arbetsstycken. Nedanstående kurva belyser detta grafiskt. Linjen a-a i fig. 7 visar den riktiga arbetstiden per styck för partier av olika storleksordning, medan linjen b-b visar den i praktiken tillämpade ackordstiden per styck, vilken ju endast är riktig för ett parti på 100 arbetsstycken. Om partiet i verkligheten är mindre än 100, förlorar arbetaren den ackordstid som rättmätigt tillkommer honom och vilken representeras

illustration placeholder
Fig. 7. Felaktigheter i styckeackordstider.


av den streckade ytan. Om partiet däremot är större än 100 arbetsstycken, vinner arbetaren en ackordstid, som blir allt större ju större partiet är. Denna yta är i figuren rutad. Det riktigaste sättet, för att ej resultatet av tidsstudierna skall förvanskas, är sålunda att antingen till verkstaden utlämna ackordslistor med olika styckeackord för olika partistorlekar eller ock, såsom man på senaste åren mycket börjat göra i Tyskland, ej tala om ett ackord per styck utan i stället på arbetssedeln inskriva dels en uppställningstid för arbetet, dels en ackordstid per styck, varefter tidskrivaren kan beräkna hela ackordstiden för partiet. Genom multiplikation av denna med det enligt avtalet fastställda ackordspriset per min. fås sedan totala ackordspriset för partiet.

Förlusttider.

Med förlusttider menar man tider, som erfordras för sådana göromål, vilka uppträda oregelbundet och i allmänhet ej kunna sättas i något direkt samband med det arbete, som för ögonblicket utföres eller ock, om detta är fallet, uppträda så oregelbundet, att de ej direkt kunna inräknas uti tidsstudien för arbetet utan måste täckas i ackordstiden med ett särskilt procenttillägg. Vissa av dessa förlusttider emellertid, vilka orsakas av arbetaren själv och äro fullständigt onödiga, skola ej medräknas uti procenttillägget för förlusttider, och får arbetaren sålunda ingen ersättning för dessa. Nedan angivas exempel på förlusttider av de olika slagen.

Förlusttider i samband med arbetet, för vilka arbetaren skall ha ersättning.

1. Hämtning av smörjmedel.

2. Smörjning och oljning av maskinen.

3. Rengöring av maskinen från spån o. d.

4. Rengöring av maskinen i slutet av arbetstiden.

5. Lagning av remmar.

6. Smärre maskin justeringar.

7. Mindre driftsstörningar.

8. Hämtning av kylvätska.

[1]


[1] 1 Kan i vissa fall istället inräknas i förlusttidstillägget.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0054.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free