- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
48

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 6. 10 febr. 1934 - Tarras Sällfors: Tids- och arbetsstudier inom industrien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

48 TEKNISK TIDSKRIFT 10 FEBR. 1934

illustration placeholder
Fig. 14. Diagram och formel för bestämning av tiden för framtagning och bortläggning av del vid sprutemaljering.


hållandena inom svensk industri av motsvarande slag.

En fullständig beskrivning på genomsnittsminimi-värdemetoden finnes uti boken "Time Studies as a Basis for Rate Setting" av Dwight V. Merrick.

Olika typer av tidsstudier.

I det ovan beskrivna exemplet har ändamålet med tidsstudien varit att sätta ackord på ett arbete, vilket består till stor del av handgrepp, som utföras i samband med en icke automatisk maskin. Vid rent handarbete kommer principen för tidsstudien att bli fullt analog med den nu beskrivna.

Vid helautomatiska maskiner däremot blir tidsstudien något annorlunda till sin karaktär, enär den då huvudsakligen bör inriktas på en noggrann undersökning av de tidsintervall, då maskinen inte är igång, men arbetaren dock finnes vid denna. Mycket ofta ger då tidsstudien vid handen, att en viss procent av maskinens stilleståndstid kan elimineras, exempelvis genom en enkel förbättring i planeringen av arbetet, en förbättring i materialtillförseln till maskinen e. d. Vid helautomatiska maskiner äro tidsstudier även till utomordentlig hjälp för fastställande av det antal maskiner, som en arbetare bör kunna sköta samtidigt. Tidsstudier av denna typ förekomma i stor utsträckning i spinnerier, väverier, trikåfabriker, ävensom ifråga om helautomatiska tryckpressar i tryckerier, falsmaskiner i bokbinderier etc.

Vid studiet av transportekonomien inom ett företag äro tidsstudierna ävenledes till stor hjälp, och i många fall kunna ackord sättas på transportarbeten, som före tidsstudien tett sig alltför oregelbundna härför.

Mekaniska tidtagningsapparater.

Utom tidtagningsur kunna för bestämning av deloperationstiderna vid tidsstudiearbetet användas olika typer av mekaniskt registrerande apparater. Fig. 10 visar en dylik apparat, benämnd Peiselers diagnostiker, vilken medelst ett snöre kan förbindas med de rörliga delarna på en arbetsmaskin. I figuren visas den anbragt vid en fräsmaskin. På en pappersremsa, som rör sig med konstant hastighet inuti apparaten, registeras de olika rörelserna hos maskinen i form av kurvlinjer eller streck på en tidsgraderad skala. Andra apparater finnas, vilka skötas av en tidsstudieman under studiet av arbetet genom nedtryckning av knappar. En sådan apparat, konstruerad av professor Poppelreuter, visas av fig. 11. Figurerna 12 och 13 visa exempel på dylika kurvor, som ritats av olika typer av mekaniska tidtagningsapparater. Dessa två figurer äro hämtade ur "Zweites Refa-Buch", vilken utgivits av det tyska "Reichsausschuss fur Arbeitszeitermittlung". Generellt kan sägas, att mekaniska tidtagningsapparater ej äga obegränsade möjligheter för tidsstudier av olika typer av arbetsoperationer. Tidsstudier med tidtagningsur äro fortfarande de, som äga största tillämpligheten, och i varje fall bör ett företag först börja med denna typ av tidsstudier, för att senare undersöka, om möjligheter finnas att för vissa typer av arbeten använda mekaniska apparater. En god beskrivning av ett framgångsrikt utnyttjande av mekaniska apparater inom Sveriges järnindustri finnes uti Jernkontorets annaler för år 1929 i artikeln "Arbetsstudier" av disponent K. F. Göransson.

Tidsstudieresultatens utnyttjande.

När tidsstudier pågått någon tid vid ett industriföretag, är det av största vikt, för att ekonomien i själva tidsstudiearbetet skall bliva den största möjliga, att tidsstudieresultaten sammanställas på lämpligaste sätt. För en arbetsmaskin är det exempelvis många handgrepp, som regelbundet återkomma uti arbetarens arbete vid maskinen, oberoende av vilka arbetsstycken eller produkter, som bearbetas i denna. Över dessa handtider böra tabeller upprättas, vilka kunna användas för ackordssättning av arbeten i denna maskin utan att en fullständig tidsstudie för varje gång behöver tagas. Ett exempel på dylika handtider för en borrmaskin visas av tabellen.

För många typer av arbeten kunna tidsstudieresultaten av deloperationerna sammanställas i form av kurvor, då det visar sig, att längden för en eller ett antal olika deloperationer vid bearbetning av olika produkter är beroende av exempelvis produktens vikt, längd, ytstorlek e. d. Så visar fig. 14, hur vid sprutemaljering tiden för deloperationerna "Framtagning och bortläggning av delen", kan uttryckas med en formel, i vilken den erforderliga tiden är beroende av arbetsstyckets vikt. De punkter, som synas på diagrammet, äro verkliga tidsstudievärden för

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0058.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free