- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
54

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 6. 10 febr. 1934 - Notiser - Personalpensioneringen under år 1933 - Understöd åt medellösa svenska uppfinnare - Mästarekurs för smeder och mekaniker - Marknadsundersökningar i Italien - Vårens industrimässor - Svensk industrikalender - Reseunderstöd för bergsmän - Reseberättelser - Tekniska föreningar - Tekniska föreningen i Härnösand, av M. W. - Tekniska föreningen i Uppsala, av E. K.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

54 TEKNISK TIDSKRIFT 10 FEBR. 1934

pensionsförmåner och därmed en ökning i den årliga avgiftsinkomsten med 180 000 kr. Slutligen ha direktbetalningar och individuella påbyggnader medfört en nettostegring med 50 000 kr.

Minskningar i antalet aktiva medlemmar och i avgiftsinkomsten ha uppstått på grund av avgång ur resp. företags tjänst (80 aktiva medlemmar och 230 000 kr. i årlig avgiftsinkomst), på grund av inträffade försäkringsfall (med 100 aktiva medlemmar och 180 000 kr.) samt på grund av löneminskningar m. m. (med 30 000 kr. i årlig avgiftsinkomst).

Understöd åt medellösa svenska uppfinnare. Ansökningar om erhållande av understöd för år 1934 ur Jönköpings tändsticksfabriks, Arvid Sjöbergs och Alex. Lagermans fond för understöd åt medellösa svenska uppfinnare inom mekanikens område mottagas av drätselkammaren i Jönköping före den 1 mars 1934. Det till fördelning under 1934 till förfogande stående beloppet utgör 6 294:22 kr. Närmare upplysningar om förutsättningar för understöds erhållande lämnas av drätselkammaren.

Mästarekurs för smeder och mekaniker. Å hantverksinstitutet i Stockholm anordnas under tiden 27 februari-10 mars 1934 i samarbete med Sveriges smides- och mek. verkstadsidkares riksförbund en mästarekurs för smeder och mekaniker. Kursen, i vars arbetsprogram ingå såväl föreläsningar som praktiska övningar och demonstrationer i institutets verkstäder, omfattar som huvudämne stålbehandling, smides- och pressarbeten, maskinarbeten och motorteknik samt yrkesekonomiska frågor, varjämte en del studiebesök komma att göras vid verkstäder och industriella anläggningar, allt under ledning av för ändamålet särskilt tillkallade experter på området.

Marknadsundersökningar i Italien. Ett efterföljansvärt initiativ i arbetet för spridande av kännedom utomlands om svenska industriprodukter och uppfinningar har tagits av svenska konsulatet i Milano, vilket numera är organiserat för utförande av marknadsundersökningar för industriprodukter samt för försäljning av patent och överlåtelse av licenser. Konsulatet utförde under fjolåret ett 10-tal marknadsundersökningar för svenska firmor och har vidare i uppdrag att föra underhandlingar angående försäljning av patent och licensöverlåtelser för ett flertal svenska firmors och uppfinnares räkning.

Vårens industrimässor. Brittiska industrimässan äger i år rum dagarna 19 februari-2 mars. Utställningarna äro som vanligt delade mellan London (Olympia och White City) och Birmingham, varvid Londonavdelningarna företräda den lättare industrien och Birming-hamavdelningen den tyngre. Upplysningar kunna erhållas genom Wagon Lits/Cook’s kontor.

Vårmässan i Leipzig är utsatt till tiden 4-11 mars och är även i år organiserad med en allmän och teknisk avdelning samt en byggnadsavdelning. Upplysningar lämnas av Leipzigmässans representant herr Jean Fassbender, Tunnelgatan 20 B, Stockholm.

Svensk industrikalender har i dagarna utkommit med sin årgång 1934, den 16:e i ordningen. Antalet i firmaförteckningen upptagna företag har ökats till ca 1 900. Kalenderns tillverkningsavdelning lämnar upplysningar om ca 5 000 slag av varor och deras tillverkare, och det likaledes högst nyttiga personregistret upptager namnen på ca 5 800 industrimän, uppgifter om födelseår, adresser samt företag och föreningar, i vilka de äro verksamma.

Reseunderstöd för bergsmän. Kommerskollegium är i tillfälle att utdela reseunderstöd till ett fåtal personer, som önska i främmande länder förvärva ökad insikt och skicklighet i vad till bergshanteringen hörer. Ansökan om dylikt understöd skall senast den 28 februari hava inkommit till kommerskollegii bergsbyrå, som på förfrågan lämnar vidare upplysningar i ämnet.

Reseberättelser. Till kommerskollegii industribyrå hava inkommit följande reseberättelser: Dnr 5896. ADAMSON, EINAR, Reseberättelse över en studieresa i Tyskland under tiden 22 juni t. o. m. 18 november år 1933 med ändamål att studera automatiseringen av elektriska kraftstationer, fjärrkontroll och fjärrmätningsanläggningar samt dithörande apparaters konstruktion och rationella tillverkning. Fol. 22 mskr. sid., 33 fotografier och diagram. - Dnr 5956. LENANDER, HARRY, Reseberättelse med anledning av studieresa år 1933 till Nordamerikas förenta stater (för studium av rön och undersökningar rörande isgång samt konstruktioner utsatta för is). Fol. 35 + 4 mskr. sid., 7 fotografier och diagram, 4 bil.

TEKNISKA FÖRENINGAR

Tekniska föreningen i Härnösand höll den 9 december sitt ordinarie höstmöte å Frimurarerestauranten under ordförandeskap av ingenjör H. T. Brodin, varvid ett 30-tal medlemmar med några gäster infunnit sig.

Vid val av styrelse för år 1934 utsågs till ordförande ingenjör H. T. Brodin, till v. ordf. civilingenjör C. Fr. SÖderbaum och till ledamöter civilingenjörerna O. Westerlund, M. Wikland och A. Ygberg samt f. stadsingenjör S. Heldt.

Sedan övriga föreningsärenden behandlats höll civilingenjör I. Hjort, Göteborg, föredrag över "Moderna gatu- och vägbeläggningsmetoder", vilket nu synnerligen aktuella ämne i hög grad intresserade åhörarna.

Därefter följde supé och nachspiel med tal, musik och sång, varvid särskilt ingenjör Rödström med sång till luta bidrog att höja stämningen, som befann sig i kontinuerligt stigande.
M.W.

Tekniska föreningen i Uppsala
hade den 13 december sitt julsammanträde. På eftermiddagen samlades föreningens medlemmar vid Uppsala-Ekeby a.-b:s anläggningar vid Ekebybruk utanför Uppsala. Under ledning av direktör Nils Sterner och bolagets ingenjörer besågos anläggningarna under en halvannan timme lång rundvandring. Tillverkningen omfattar, som bekant, såväl murtegel som kakel och keramik. För kakeltillverkningen användes den grå ishavsleran, för tegel och delvis även för keramik en "röd", järnhaltig lera. Leran males i rörkvarnar och befrias från vatten i filterpressar, varpå den går till formningen. Kakelplattorna formas i pressar av pulverformigt material medan keramiken drejas eller gjutes av mera vattenhaltig lera av plastisk konsistens. Efter formningen kommer torkningen och bränningen, varefter godset efter eventuell dekorering överdrages med glasyr och undergår förnyad bränning. Årsproduktionen av kakelplattor till väggbeklädnad uppgår till 8 à 9 millioner plattor och utgör den viktigaste delen av fabrikationen, men mest känd och berömd har Ekeby-keramiken blivit både i Sverige och i utlandet.

Vid det följande sammanträdet å Gillet invaldes 7 nya medlemmar i föreningen och förevisades en film, som åskådliggjorde fabrikationsprocessen vid Ekeby-anläggningen. Efter sammanträdet följde supé och samkväm.
E. K.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0064.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free