- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
65

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 8. 24 febr. 1934 - Vattenfallsstyrelsen 25 år

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT
HÄFT. 8 UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN 24 FEBR.
ÅRG. 64 HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN 1934

INNEHÅLL: Vattenfallsstyrelsen 25 år. - Stadsplanetävlingen för nedre Norrmalm. - Sam Anner +. - Notiser. - Tekniska föreningar. - Litteratur. - Sammanträden.

VATTENFALLSSTYRELSEN 25 ÅR.

Genom en jubileumshögtidlighet under gårdagen hugfäste vattenfallsstyrelsen sin vid årsskiftet infallande 25-åriga tillvaro. Det var nämligen den 1 jan. 1909, som enligt statsmakternas beslut dåvarande direktören för Trollhätte kanal och vattenverk F. V. Hansen med större delen av sin stat övergick i k. vattenfallsstyrelsen.

Från Trollhättan hade redan året dessförinnan under provisoriska former leverans av kraft ägt rum och första utbyggnaden av det stora kraftverket, som påbörjades tre år tidigare, skulle vara färdig året därpå. Trollhätte kanals ombyggnad låg därjämte i stöpsleven. Det var helt naturligt icke dessa till Trollhättan och Götaälvsdalen koncentrerade byggnads- och förvaltningsfrågor som föranledde, att det lokalt betonade Trollhätte kanal och vattenverk omformades i den centrala affärsförvaltningen k. vattenfallsstyrelsen, utan nya uppgifter hägrade för ledningen.

Redan i början av 1908 hade Trollhättestyrelsen sålunda erhållit i uppdrag att undersöka Älvkarleby vattenfall i Dalälven i och för anläggandet av ett kraftverk, och mot slutet av året anbefalldes den nya styrelsen att klarlägga möjligheterna för utnyttjandet av något statens vattenfall i översta Norrland för industriellt behov och elektrisk järnvägsdrift, varvid malmfälten och malmbanan företrädesvis åsyftades. Detta ledde till beslut redan 1910 om Porjusfallen utbyggnader och året därpå om Älvkarlebyfallens.

Sedermera har i rask takt nya anläggningar kommit till stånd samtidigt som äldre utvidgats. I Göta älv har sålunda Trollhätteverket utbyggts i ytterligare två etapper, och förslag föreligger om en fjärde. Lilla Edets kraftverk har utbyggts vid det redan 1908 av staten förvärvade vattenfallet, profilreglering av Göta älv har genomförts och Vargöns kraftverk beräknas tagen i drift i maj månad d. å. Tilldragelsen väntas med hänsyn till jubileumsåret komma att ske under mera högtidliga former, varvid en särskild hyllning skulle ägnas minnet av vattenfallsverkets skapare F. V. Hansen. Den betydelsefulla men segslitna frågan om Vänerns reglering, vilken upptogs av väg- och vattenbyggnadsstyrelsen redan år 1900 och för vilken vattenfallsstyrelsen började intressera sig 1910, väntar emellertid fortfarande på sin lösning i avvaktan på vattendomstolens dom och statsmakternas beslut.

I Motala ström markeras vattenfallsstyrelsens verksamhet av Motala kraftverk samt pågående byggnadsarbeten för Malfors kraftverk längre ned i samma vattendrag. I Norrland ha tillkommit de bägge kraftverken vid Norrfors i Umeälven och vid Sillre i en biflod till Indalsälven samt i Mellansverige den icke minst under nuvarande lågvattenperiod betydelsefulla ångcentralen i Västerås.

Utöver Trollhätte kanal och angivna kraftverk förvaltar vattenfallsstyrelsen Södertälje kanal, vilken övertogs redan 1912 och sedermera helt ombyggts, vidare bl. a. ett stort industriområde vid Stallbacka strax norr om Trollhättan samt ett betydande antal vattenfall, vilka inköpts i mellersta och övre Norrland eller övertagits från domänverket och järnvägsstyrelsen. Slutligen ligger under styrelsen hela det kraftverksrörelsen tillhörande stora ledningsnätet med understationer av skilda slag, till vars drift och förvaltning styrelsens affärsverksamhet till övervägande grad koncentrerar sig i samband med kraftförsäljningen.

Av vattenfallsstyrelsens omfattande och storstilade verksamhet har ovan endast helt schematiskt de yttre konturerna återgivits. Dessa konturer framstå också klart och tydligt. Vanskligare är att söka klarlägga betydelsen för landet av statens insatser för kraftförsörjningen och kanaltrafikens utveckling. För det tidigare skedet av denna verksamhet är perspektivet emellertid tillräckligt för fastställande av vissa väsentliga förhållanden. Det s. k. industriella genombrottet i Sverige ägde rum under 1900-talets första decennium. Landets tillgång på kapital var vid den tiden icke alltför rikligt, därom vittnar bl. a. att våra statslån i stor omfattning placerades utomlands och vad som fanns inom landet behövdes mer än väl för det industriella och kommersiella näringslivets uppbyggnad. Det är tvivel underkastat, huruvida det vid denna tidpunkt överhuvudtaget varit möjligt att i den omfattning som krävdes intressera enskilt inhemskt företags- och sparkapital för allmän kraftdistribution utan direkt anknytning till mera kraftslukande industriell produktion. Statens direkta medverkan vid kraftföretagens finansiering var därför sannolikt nödvändig, att den var det med avseende på Trollhätte kanals ombyggnad är självfallet. Det är F. V. Hansens och hans medhjälpares ovanskliga förtjänst, att de trodde på den elektriska kraftdistributionens framtid och att de vågade och lyckades handla i överensstämmelse därmed. Tillkomsten av Trollhätte och Älvkarleby kraftverk samt senare av övriga Göta älvsverk har också förvisso varit en mäktig hävstång till kringliggande landsdelars ma-

(Forts. å sid. 75.)

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0075.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free