- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
68

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 8. 24 febr. 1934 - Stadsplanetävlingen för nedre Norrmalm

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

68 TEKNISK TIDSKRIFT 24 FEBR. 1934

landsgatan innebär visserligen önskvärda förbättringar men torde vara alltför dyrbar att genomföra.

Saneringen kan i allmänhet betraktas som tillfredsställande för ett cityområde. Gårdarna äro väl sammanhållna till större enheter med god genomluftning men väl dyrbara att genomföra. Den stora uppluckringen i centralpartiet, vilken uppluckring motsvaras av högre byggnadstyper (18 våningar), är en i och för sig riktig och god idé. Man ställer sig dock tveksam, om icke den föreslagna utbildningen av denna idé med tre breda parallellgator alltför mycket splittrar de vunna friytorna. Dessutom synes det önskvärt, att höghusen lokaliseras endast omkring centrum av Norrmalm.

Dessa stora omdaningar i centralpartiet samt de många detaljändringarna i stadsdelen väster därom medföra dock, att förslagets genomförande skulle ställa sig synnerligen dyrbart och svårt att realisera.

Nr 271. Arkitekterna Bertram S. Hume och Raymond C. Erith, London.

Författarna ha i så måtto missförstått programmet, att de tydligen uppfattat, att bro- eller tunnelförbindelse i Birger Jarlsgatans fortsättning mellan Blasieholmen och Skeppsbron endast vore avsedd för spårvagnar, och de ha således kommit till att övrig gatutrafik från Birger Jarlsgatan för all framtid måste ledas över Norrbro. Den i programmet avsedda förutsättningen, att förbindelsen Blasieholmen-Skeppsbron i en framtid kommer att användas för all körtrafik medför för förslaget möjlighet till stora förbättringar utan att mera betydande ändringar i detsamma behöva företagas.

Sveavägen har neddragits i rak sträckning till Gustav Adolfs torg till en bredd av 33 meter och givits god avlastning åt Nybroplan och Tegelbacken. Den föreslagna sträckningen förutsätter betydande nedschaktning i den befintliga terrängen (ända till 7 meter) och gatans anslutning till korsande gator har berett svårigheter. Så har Hamngatan väster om Regeringsgatan erhållit en lutning av 1 : 12, vilket för en huvudgata måste betecknas som alltför brant.

Som trafikleder i ostvästlig riktning äro tänkta

illustration placeholder
Fig. 2. Nr 271. Arkitekterna Bertram S. Hume och Raymond C. Erith, London.


Kungsgatan och Hamngatan med dess fortsättningar västerut i Klarabergsgatan och en ny bred diagonalgata till trakten norr om nuvarande Tegelbacken (förslagets "Vasa torg"). Söder om dessa centrala trafikleder förmedlas ostvästlig trafik av de breddade Arsenals- och Fredsgatorna. En lokal ostvästförbindelse, som även på ett utmärkt sätt upptar trafik från Regeringsgatan, har ordnats i den breddade Herkulesgatan.

I korsningen mellan Sveavägen, Hamngatan, Klarabergsgatan och den nya diagonalgatan har en större trafikplats ("Centralplan") föreslagits, avsedd som fördelningsplats för norra Sveavägens nordsydliga trafik förmedelst diagonalgatan och Hamngatan. Sveavägen söder om "Centralplan" erhåller därigenom huvudsakligen lokal betydelse, vilket med hänsyn till Gustav Adolfs torgs belastning är av värde och får mycket god förbindelse med det övriga gatunätet. Södra Sveavägen har därför alla förutsättningar att bli den förnämliga centrala affärsgata, som Norrmalm synes behöva. Diagonalgatan blir en mycket god trafikled och skulle, om den olämpliga bebyggelsen på "Vasa torg" och söder om "Stadshusgatan" avlägsnas, bli en vacker gata, sakta fallande ned mot Riddarfjärden.

"Vasa torg" och Nybroplan hava med hänsyn till den stora trafik, som där kommer att passera, icke erhållit tillräcklig rymlighet. Sistnämnda plats har dessutom så utbildats, att en del av Dramatiska teaterns byggnad spolierats.

Stadsdelens sanering nås huvudsakligen genom de föreslagna gatuvidgningarna, medan byggnadssätt och gårdsutformning icke utförligt angivits men dock tyda på allt för tät och ljusfattig bebyggelse. Bebyggelsen i Kungsträdgården och Berzelii park kan icke godtagas.

Förslaget är tilltalande genom sitt rediga och goda trafiksystem och sin fasta formbildning och genom stadsplanens i huvudsak goda anpassning till områdets behov. Författarna påpeka möjligheten av successiv utbyggnad.

Nr 295. Arkitekterna Charles A. Platt, William Platt, Geoffrey Platt och John M. Gates, New York.

Vasagatan har förbättrats därigenom att den östvästliga trafiken i Klarabergsgatan letts över och i Karduansmakaregatan-Jakobsgatan letts under densamma. De mera betydande lokala trafikbehoven tillgodoses i nordsydlig riktning av Sveavägen, vilken med minskad bredd förts söderut genom den vidgade Malmskillnadsgatan ned till Brunkebergstorg. Korsningen med Hamngatan har gjorts planfri, därigenom att Hamngatan sänkts. Förbindelsen mellan de olika trafiklederna i denna punkt är dock otillfredsställande. Vid telegrafstyrelsens hus mynnar Sveavägen i en stor platsbildning i Norrbros axel rätt upp från Gustav Adolfs torg. Denna plats har bildats genom att Malmtorgsleden är bibehållen och från Malmskillnadsgatans mynning i Brunkebergstorg har en parallellgata till Malmtorgsgatan dragits ned mot Operans fasad. Mellanliggande områden hava frilagts.

Som genomgående östvästliga trafikleder äro tänkta Kungsgatan, vilken väster om Hötorget breddats till 22 meter, samt Hamngatan-Klarabergsgatan och Fredsgatan med dess fortsättning i Arsenalsgatan. Dessutom har Strömgatan letts under Norrbros norra landfäste.

Från den nya centralplatsen utgår västerut ett brett planterat stråk. Denna trafikled har åstadkommits genom rivning av kvarteren mellan Jakobsgatan och Karduansmakaregatan. Gatuleden skulle bereda storslagen utsikt mot Mälaren och Stadshuset men torde hava givits alltför betydande bredd. Herkulesgatan är utbildad för lokaltrafik och är över centralplatsen förenad med Regeringsgatan, vilken liksom Drottninggatan med hänsyn till det lokala behovet vidgats något. Mot den sistnämnda gatans breddning måste man ställa sig tveksam.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0078.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free