- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
72

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 8. 24 febr. 1934 - Stadsplanetävlingen för nedre Norrmalm - Sam Anner död

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

72 TEKNISK TIDSKRIFT 24 FEBR. 1934

den genomgående körtrafiken i korsningen med Kungsgatan.

Vasabron tankes borttagen och ersatt med en ny central bro från Tegelbacken till Riddarholmen utmed järnvägen.

Drottninggatan bibehålles såsom en lokal gångtrafikgata.

Sveavägens neddragande till Gustav Adolfs torg måste anses vara ett konsekvent fullföljande av den ursprungliga tanke som låg till grund för dess intagande i stadsplanen. Det största hindret häremot ur stadsplanesynpunkt har med fog ansetts vara att den södergående trafiken härigenom skulle tvingas ned till den trånga passagen över Norrbro, vilken icke är tillfyllest för att mottaga denna trafik. Likaså har det ansetts vara angeläget att Gustav Adolfs torg frilägges från genomgående trafik och gives det lugn, som är önskvärt för gångtrafiken på denna representativa plats.

Dessa svårigheter anse sig förslagsställarna hava övervunnit genom anordnandet av den nya trafikplatsen i korsningen av Sveavägen och Karduansmakaregatan. Den södergående trafiken från Sveavägen ledes härigenom på ett naturligt sätt förbi Jakobs kyrka till Arsenalsgatan och den nya bron över Norrström och lämnar Norrbro oberörd. Likaledes kommer den norrgående trafiken från Skeppsbron att automatiskt ledas in på den nya bron till Karl XII:s torg för att fördela sig till Sveavägen, Kungsträdgårdsgatan och Arsenalsgatan utan att passera Gustav Adolfs torg. Den sydligaste delen av Sveavägen kommer efter förslagets genomförande endast att få karaktär av en lokal affärsgata. Genom utbildandet av fasaderna på ömse sidor med gångbanorna lagda i arkader kan detta gatuparti givas en monumental utformning. Sveavägens neddragande till Gustav Adolfs torg på föreslaget sätt kommer sålunda icke att dit nedföra den genomgående körtrafiken.

Författarna anse det angeläget att stadsplanen utformas med hänsyn till behovet att erhålla en central huvudgata för gångtrafiken från norr till söder. Drottninggatan, Malmtorgsgatan och Regeringsgatan fylla icke detta behov. Med tillkomsten av den neddragna Sveavägen erhålles däremot en central affärsgata av stora mått.

Ytterligare en synpunkt förtjänar att framhållas. Skulle Sveavägen endast nedföras till Hamngatan kommer stadens inkomst av tomtförsäljning vid Sveavägen avgjort bliva mindre än om gatan framdrages till Gustav Adolfs torg. Först då kommer denna gata att bliva den stora representativa affärsgatan i centrum som för eftervärlden kommer att vittna om den storhetstid i Stockholms byggnadshistoria som den nuvarande tiden utgör.

I fonden av Sveavägens norra avslutning föreslås plats för ett nationalmonument utformat som ett panteon till minnet av framstående svenska män och kvinnor.

Det har gjorts gällande att Sveavägens framdragande till Gustav Adolfs torg skulle förstöra torgets norra fasad. Förslaget innebär att den sydligaste delen av Sveavägen gives en bredd av endast 18 m med trottoarer i arkad på båda sidor. Därjämte vidgas Malmtorgsgatan till 16 m på västra sidan för att giva större utrymme för trafiken i mynningen mot Fredsgatan. Härigenom möjliggöres en symmetrisk uppbyggnad av Gustav Adolfs torgs norra sida. För att förmedla trafiken från Skeppsbron norr och öster ut föreslås en ny bro över Strömmen till Karl XII:s torg. Här finnes rymlig plats för trafikens fördelning. Spårvägstrafiken i norr-söder kan i framtiden hänvisas till tunnel under Strömmen med det läge som antydes på kartan. Ett bevarande av Kungsträdgården från korsande trafikleder anses vara angeläget. I förslaget lämnas även detta parkområde oberört med undantag för gatutvidgningar utmed Hamngatan och Kungsträdgårdsgatan. Arsenalsgatans vidgning till 26 m kan med fördel ske medelst växelvis ingrepp i kvarteren utmed dess norra och södra sida. Handelsbanken har för utvidgning inköpt bredvidliggande fastighet i kvarteret Fersenska terrassen, varför en igenläggning av Grevegrändens norra del föreslås. Norrlandsgatan har föreslagits vidgad ytterligare från nuvarande 16 m till 21 m. Även om denna gata måhända ej bör få karaktären av genomgående trafikled är det dock angeläget att då nu en vidgning därav i varje fall skall ske bredden tilltages så att behovet av trafikutrymme i denna trakt tillgodoses. Stureplan har givits större bredd samtidigt som Biblioteksgatan norr därom delvis igenlagts mellan kvarteren Ladugårdsgrinden och Landbyska verket. Härigenom kan vid nybyggnad på Anglais tomt det icke vara behövligt att indraga fasaden åt Stureplan.

Parkering och garage.
För underlättande av bilparkering inom stadsdelen kan staden medverka på följande sätt:

1) Genom medgivande av parkering på gator och öppna platser. 2) Genom anordnandet av större underjordiska parkeringsplatser. 3) Genom att vid försäljning av centrala affärskvarter framtvinga anordnandet av garageutrymmen i källarvåningarna. 4) Genom att medverka till byggandet av garagebyggnader på härför lämpliga platser, avsedda att förvaltas av enskilda eller bilklubbar.

Förslaget innebär att parkering på gator och öppna platser i möjligaste mån inskränkes, att Norra Latinläroverkets gård över- och underbygges med en garagebyggnad, på vars tak skolgården förlägges, samt att Hötorget och Brunkebergstorg underbyggas med garage, att vid nybyggnader på vissa centralt belägna affärskvarter såsom vid Tegelbacken och vid Sveavägen anordnas garage i källarna, samt slutligen att i kv. Jericho bygges en större garagebyggnad på tomtmark, som har centralast möjliga läge i förhållande till Stureplan och som därtill tillhör den sannolikt billigaste tomtmarken i denna trakt. Även med hänsyn till trafiklederna synes detta läge utmärkt väl lämpa sig för ett storgarage.

SAM ANNER +.
Med Sam Anners bortgång förlorade vår praktiska järnhantering en bland sina bästa män. Han gick sin väg fram i livet lugnt och försynt, och mången gick kanske därför förbi honom utan vetskap om, vad han innerst inne betydde. Men de, som lärde känna honom, lärde känna en man, som satt inne med mycket vetande, en kunnig och omutligt rättrådig man, som såg saken först och sig själv i andra rummet.

Redan som skolpojke, där han gick i Skara läroverk, och där han tog studenten 1901, gjorde han sig bemärkt för begåvning och självständighet. Hans håg låg åt ingenjörsbanan, och under skoltiden sysslade han med en del laboratorieexperiment, som gåvo prov på originalitet och skarpsinne. Efter avlagd examen vid bergshögskolan 1905 innehade han ett Jernkontorets arbetsstipendium 1906, erhöll året därpå anställning vid Horndals järnverk, först som kemist, därefter som hyttingenjör, blev 1920 chefsingenjör för hyttor och ståltillverkningen vid Forsbacka järnverk, där han bland annat inlade stora förtjänster vid genomförandet av rening av masugnsgas. 1929 blev Anner chefsmetallurg vid Sandvikens

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0082.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free