- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
73

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 8. 24 febr. 1934 - Sam Anner död - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

24 FEBR. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 73

jernverk, på vilken post han kvarstod till sin död den 24 jan. 1934.

De tjänster Anner gjorde det järnverk, han sist tjänade, äro högst betydande. Utom gedigna tekniska kunskaper hade han i alldeles särskilt hög grad ekonomiskt sinne, det låg honom i blodet, det var
illustration placeholder

ingenting genom studier förvärvat utan hos honom inneboende. Av vilket värde en sådan kraft är för ett verk i en tid, då det är viktigare än någonsin att smidigt anpassa tillverkningen efter förhållanden, som ge nya situationer för så gott som varje dag, säger sig självt.

Anner hade en mycket stor förmåga av observation, hans vetande byggdes upp på under en lång följd av år gjorda iakttagelser och kloka överväganden och kombinationer, stålhanteringen var, som för få, något för honom inlevt. Han hade i hög grad de för en metallurg så värdefulla egenskaperna lugn och segt handlande, och han behärskade stålframställningsprocessen, ävensom masugnstekniken på ett utomordentligt sätt.

Hans rika erfarenheter kommo väl till pass vid utformningen av det nya elektrostålverket vid Sandvikens järnverk, och det är att beklaga, att det ej blev honom förunnat att leda dess nu förestående igångsättning. Då han låg och kämpade med döden - dödsorsaken var en abscess intill levern, som förorsakade allmän förgiftning i blodet - och tankarna gingo tillbaka till arbetet, och han fick höra erkännsamma ord för sin sista insats, vid det nya elektrostålverket, spred det sig som ett ljust skimmer över hans drag.

En av hans intimaste vänner i ingenjörskretsar skriver med anledning av hans bortgång i ett brev:
"Sam Anner - som jag känt honom. Lugn och blid med en stilla, värmande humor. Fin och försynt, alltid redo att bistå andra, bar han egna sorger och bekymmer inom sig själv. Hans livssyn var allvarlig. Hans väg var arbetets, men hans intressen voro många och höjde sig långt över vardagens omsorger. Hans karaktär var ädelt stål, hans vänskap var guld, gedigen, varaktig, oföränderlig till slutet."
Lym.

NOTISER
Förslag till lag om mått och vikt. I proposition (nr 97) har regeringen föreslagit riksdagen att antaga ett förslag till lag om mått och vikt, avsedd att ersätta förordningen av år 1885.

Den nu framlagda förslaget grundar sig i allt väsentligt på ett förslag, som 1931 framlades av särskilda sakkunniga och vilket jämte vissa yttranden på sin tid refererades i Teknisk tidskrift (1932, sid. 90 och 145).

I likhet med de sakkunniga har finansministern ansett det lämpligt att uppdela författningsmaterialet på en lag om mått och vikt samt ett antal i administrativ väg utfärdade förordningar.

I det följande skola i korthet beröras de avvikelser som föreligga mellan departementsförslaget och de sakkunnigas förslag.

I definitionen å mätnings- och vägningsredskap har en viss jämkning skett, varigenom begreppen kommit att omfatta varje redskap, som är avsett för mätning och vägning eller eljest för sådant ändamål användes. Den av de sakkunniga använda benämningen "nationella prototyper" har i departementsförslaget ändrats till "riksprototyper". Departementsförslaget har i stället för ordet "massa" ordet vikt, dock ej i definitionen å "vägning", där båda benämningarna förekomma jämsides.

De sakkunnigas indelning av justeringen i nyjustering och omjustering återfinnes även i departementsförslaget. Den auktorisering av ordet "kröning", som teknologföreningens granskningskommitté föreslog, har sålunda ej kommit till stånd.

I de yttranden som inkommit med anledning av de sakkunnigas förslag är det egentligen endast beträffande justeringstvånget och den periodiska omjusteringen som divergerande åsikter kommit till synes.

Finansministern anser i likhet med de sakkunniga, att justeringsplikten bör omfatta ej blott mätning och vägning i samband med att varor avlämnas eller mottagas efter mått och vikt utan även mätning och vägning i andra fall, då ekonomiskt anspråk skall beräknas efter mått eller vikt. Finansministern har emellertid i likhet med vad som allmänt uttalats i remiss-svaren ansett, att från justeringsplikten bör undantagas sådan mätning och vägning, som tillfälligtvis kan förekomma vid uppgörandet av rent privata mellanhavanden. Grosshandel och industri äro alltså i lagförslaget ej undantagna från justeringstvånget.

I spörsmålet angående periodrisk omjustering ha under remissen olika meningar uttalats, försåvitt omjusteringen avser vågar. De sakkunniga hade här föreslagit, att sådan omjustering skulle äga rum vid vart annat år återkommande, av vederbörande besiktningsmyndigheter anordnade besiktningar å platser, där vågarna funnes. Omjusteringen skulle under mynt- och justeringsverkets ledning handhavas av särskilda besiktningsmän, och riket skulle indelas i distrikt av sådan storlek, att varje besiktningsman skulle under loppet av ett år hinna genomresa halva distriktet. Kostnaden för förfarandet skulle täckas genom avgifter för vågarnas omjustering.

De sakkunnigas förslag har i denna del biträtts av mynt- och justeringsverket, medan däremot kommerskollegium l likhet med flertalet hörda representanter för näringslivet avstyrkt detsamma. Finansministern har i överensstämmelse med den av kommerskollegium hävdade uppfattningen stannat vid att icke på denna

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0083.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free