- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
87

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 10. 10 mars 1934 - Hur de danska ingenjörerna ordnat sitt föreningsväsen

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

10 MARS 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 87

Lovfæstelse af et Repræsentantskab faldt imidlertid paa Generalforsamlingen i 1918, og man fortsatte da med de uofficielle Møder indtil Repræsentantskabet indførtes ved Lov i Juni 1921 i Professor P. O. Pedersens Formandsperiode (1920-23). Forbundene var stadig representerede her, selv om de i 1922 tillige dannede en særlig Sammenslutning Almindeligt Dansk Ingeniørforbund, der havde en vis Optræden udadtil. Efter Repræsentantskabets Indførelse gik man videre i Retning af at optage en Rekke Ingeniørsammenslutninger, der hverken var Sektioner, Lokalafdelinger eller Forbund, nemlig: Stads- og Havneingeniørforeningen (1921), Amtsvejinspektørforeningen (1922), Sammenslutningen af Ingeniører, der driver Entreprenørvirksomhed (1929), Dansk Selskab for Bygningsstatik (1930) og herhen maa endvidere regnes Foreningen af raadgivende Ingeniører, som har deltaget i Repræsentantskabsmøderne fra den første Tid. Som en Sammenslutning af ganske særlig Art maa endelig nevnes Society of danish civil engineers in Great Britain and Ireland, som anerkendtes 1922.

Repræsentantskabets Forhold, saaledes som Foreningens Opbygning nu var, kan i Korthed sammenfattes i følgende: Det bestaar af Foreningens tidligere Formænd, den siddende Hovedbestyrelse og af Repræsentanter valgte af Sektioner, Lokalafdelinger, Forbund og øvrige anerkendte Sammenslutninger samt 10 af den aarlige Generalforsamling valgte Repræsentanter. Hvert paabegyndt Medlemsantal paa i 100 i en Sammenslutning giver Ret til 1 Mandat, dog skal hver have mindst 2 Repræsentanter. Medlemsantallet kommer derved op paa 86 Repræsentanter og 58 Suppleanter for det sidst valgte Repræsentantskabs Vedkommende (Maj 1933). Repræsentantskapet afholder Møde i Januar, Maj eller Juni og November eller December, og til dets Opgaver hører at velge Foreningens Formand, til Bestyrelsesvalg at opstille en Liste, der betragtes som valgt, hvis der ikke fremkommer Forslag fra Medlemmer, og der derfor skal afholdes Medlemsmøde og Urafstemning. Endvidere skal det behandle Forslag til Lovændringer og afgive Betænkning angaaende Raabalance og et Budgetforslag, som forelægges i Januar Maaned. Det kan til særlige Opgaver nedsætte særlige Udvalg og bestemmer iøvrigt selv sin Forretningsorden. Ved Vakancer vælger det nye Bestyrelsesmedlemmer. Foreningens Formand er Repræsentantskabets Formand. Hovedbestyrelsen, der bestaar af 9 Medlemmer, repræsenterer Foreningen udadtil. Dens Arbejde foregaar dels i Plenarmøder, som afholdes hver 14 Dag, efter forudgaaende Udvalgsbehandling af de foreliggende Sager, af hvilke de fleste straks fordeles af Kontoret til de staaende Udvalg, nemlig følgende: Mødeudvalg, Redaktionsudvalg, Medlemsudvalg og Økonomiudvalg. Endvidere Dansk Ingeniørforenings og Ingeniørforbundenes Fællesudvalg, som har Overledelsen af Oplysningsbureauet og Udvalget for Laane- og Hjelpefonden - en ved flere private Indsamlinger fra 1922 tilvejebragt Kapital paa ca 250 000 Kr., hvoraf ca 155 000 er brugt som Laan og Understöttelser. Foreningens Kontingent er pr. Aar 34 Kr. for indenbys og 22 Kr. for udenbys Medlemmer, hvortil desuden kommer Boligfondsbidraget paa henholdsvis 4 og 3 Kr. og et Ekstrakontingent paa 10 og 5 Kr., der vedtages for et Aar ad Gangen, men som nu har eksisteret i en Aarrække. Til Sektioner, Lokalafdelinger og Forbund betales desuden et særligt Kontingent. Sektionernes Kontingent er i Reglen 2 Kr. pr. Aar, Lokalafdelingernes er paa 5-10 Kr. pr. Aar og Forbundenes paa 8-12 Kr. Sektionernes Kontingent opkræves af Foreningens Kontor, medens Lokalafdelingerne og Forbundene selv opkræver deres Kontingenter.

I Løbet af den Aarrekke, hvori denne Ordning gjaldt, førte Samarbejdet mellem Ingeniørforeningen og Forbundene til, at der opstod Ønsker om at faa en endnu nærmere Tilknytning, saaledes at Dansk Ingeniørforening faktisk overtog navnlig de privat ansattes Forbunds Opgaver og saaledes, at det af Forbundene utgivne Tidsskrift, som særlig behandlede teknisk sociale og teknisk økonomiske Spørgsmaal, blev en Afdeling af Foreningens Tidsskrift, medens samtidigt Forbundenes Formænd indtraadte i Foreningens Bestyrelse. Drøftelserne herom begyndt i 1928, men førte ikke til Enighed. I 1930 etablerede man en Forsøgsperiode, hvorefter de tre Forbundsformænd deltog i Hovedbestyrelsens Møder, og i 1932 paabegyndte et Udvalg Arbejdet paa et nyt Forslag til Love for Foreningen, som skulde kodificere det nevnte Samarbejde og bringe klarere Linier ind i Grupperingen af de anerkendte Sammenslutninger end der før havde været. Arbejdet, der har været meget stort og indgaaende er ledet af Foreningens nuværende Formand, Direktør for Københavns Vandforsyning, Poul Sørensen og blev afsluttet omkring Nytaar, saaledes at Forslaget kan komme ud til Urafstemning i Begyndelsen af Aaret 1934 efter i Forvejen at have faaet Tilslutning fra Repræsentanter for alle anerkendte Sammenslutninger.[1]

Forslagets Princip er følgende:
Dansk Ingeniørforening maa fremtidig betragtes som en Landsforening bestaaende af
Lokale Afdelinger (til hvilke der nu ogsaa kommer en Afdeling for Sjælland med Sæde i København),
Faggrupper (tidligere Sektioner) og
Forbund.

Ethvert Medlem faar fremtidig en 3-dobbelt Indflydelse paa Foreningens Anliggender, nemlig ved een Stemme i hver af de 3 Interessegrupper.

Disse Grupper faar tilsvarende en lige stor Repræsentation i Foreningens Hovedbestyrelse og Repræsentantskab.

Repræsentantskabet bliver fremtidig Foreningens Generalforsamling med bevilgende Myndighed.

Alle Foreningens Underafdelinger faar fremtidig deres Midler af Foreningskontingentet.

Da det har været et Ledemotiv under alle Forhandlinger at gøre Dansk Ingeniørforening til en saa stor og stærk Organisation som muligt, er de anerkendte Sammenslutninger ogsaa vedblivende tilknyttet Foreningen, dog paa en noget anden Maade end lokale Afdelinger, Faggrupper og Forbund.

Desuden indføres en Arbejdsforsikring, der er obligatorisk for alle indenlandske Medlemmer af Foreningen.

Dansk Ingeniørforenings Medlemstal er nu paa ca.

[2]


[1] 1
[2] 1 Efter at ovennsevnte var skrevet, er Urafstemningen afsluttet med det Resultat, at Forslaget er vedtaget med et meget stort Flertal.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0097.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free