- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
91

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 10. 10 mars 1934 - Filip Oberger: Ekonomisk översikt

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

10 MARS 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 91

ducerade bilar var 161 000 eller 31 000 fler än under samma månad i fjol. Byggnadsverksamheten har under årets första månad liksom under december varit livlig, och som konsekvens härav ha de industrier, som tillverka byggnadsmaterial, haft en mycket tillfredsställande sysselsättning. Textil- och konfektionsföretagens tillverkning har liksom tidigare jämfört med förkrisförhållande hållit sig på hög kvantitativ nivå, även om en jämförelse för dem med fjolårets sommarmånader är särskilt markerat ofördelaktig.

Även de föreliggande siffror, som indicera utvecklingen under sistlidna månaden, peka, ehuru ej så talrika, å en fortsatt gynnsam utveckling. Järnvägstrafiken under februari företer sålunda stigande och goda siffror. Konsumtionen av elektrisk kraft har likaså varit större än tidigare under året och icke oväsentligt högre än under samma tid i fjol.

Den amerikanska partiprisnivån har under januari fortsatt att stiga. Fishers index visar en siffra på 72,3 vilket innebär en stegring på 15,5 points under ett år eller med 21,4 proc.; prisen på lantbrukets produkter ha stigit starkare än de på industriens. Prisnivåns stegring motsvarar ju däremot på långt när icke den minskning av dollarns yttre värde, som reduceringen av dess guldhalt medfört. Den undervärdering av dollarn, som sålunda, mätt i varor, äger rum från utlandets sida, torde man med hänsyn till den aktuella handelspolitiken och det minskade intresset från amerikansk sida i utländska kapitalplaceringar näppeligen kunna räkna med skola komma att elimineras på annat sätt än att konjunkturomslaget inträder tidigast i U. S. A. och parallellt därmed en starkare prisstegring än i den övriga världen.

Den stigande prisnivån och ökade produktionen ha trots de statliga ingripandena resulterat i en förbättrad räntabilitet för såväl industri som jordbruk. Reallönen per vecka har på senaste tiden stigit, och förbättringen sedan mars uppgår till 20 å 25 proc.

Den ljusning, som sålunda otvivelaktigt gjort sig gällande, har också medfört risk för arbetskonflikter. Särskilt befarar man, att arbetsnedläggelser vid automobilindustrien i Detroit skola komma att retardera den nu pågående gynnsamma utvecklingen inom denna redan i och för sig så ekonomiskt tungt vägande produktionsgren liksom ock för stålindustrien.

Det år av "ekonomisk diktatur" i U. S. A., som nu har gått till ända, har för visso icke medfört den förbättring av den ekonomiska situationen där, som denna planhushållnings optimister räknat med och ännu mycket mindre den de offentligen utlovade för att åstadkomma den erforderliga massuggestionen. Det uppsving, som till väsentlig del hade sin grund i nyssnämnda optimism, nådde sin kulmen under juli månad. Bakslaget varade t. o. m. november, medan däremot fjolårets sista månad företedde en obetydlig återhämtning, vilken fortsatte under januari i år och, så långt man kan döma av det föreliggande siffermaterialet för februari, alltjämt synes fortgå, ökningen av produktionsvolymen sedan mars i fjol uppgår till cirka 30 proc. och parallellt har, såsom förut nämnts, en höjning av den inhemska prisnivån på mer än 20 proc. ägt rum.

De genom N. R. A. uppnådda resultaten, misslyckandena i vissa avseenden, i viss mån över huvud, avhjälpandet av friktionsanledningar, framläggandet av nya förslag, kritik av nuvarande organisation m. m, dylikt, kommer att upptagas till diskussion å en stor konferens med landets industrimän, som äger rum ungefär samtidigt med 1-års-jubileet. Även allmänheten har beretts tillfälle att framlägga sin syn på problemen och sina förslag att behandlas av konferensen. "Diktaturen" skiljer sig sålunda till sina medel starkt från de flesta andra, även om det ekonomiska syftet, nationens bästa möjliga behovstäckning, ytterst torde vara detsamma; de europeiska diktaturerna sätta måhända staten i stället för nationen, i det de åtminstone momentant icke sätta likhetstecken mellan statens bästa möjliga behovstäckning och statens undersåtars bästa möjliga behovstäckning.

För stödjande av den svaga konjunkturförbättring, vi kunna konstatera vara på marsch, men vars "takt" och eventuella "halt" i fortsättningen vi icke kunna ana, vidtagas nu åtgärder. Nya statliga banker, därav en för exporten, skapas för att i samverkan med redan förefintliga kreditinstitut åstadkomma en kreditexpansion genom statlig utlåning direkt till industrien.

De fulla verkningarna av dollarns stabilisering, ty såsom en sådan synes man uppfatta Gold Reserve Act of 1934 och har åtminstone hittills haft skäl därtill, ha måhända ännu icke kommit till synes. Guldtillströmningen till U. S. A. har antagit mycket betydande proportioner och den amerikanska valutafonden å 2 milliarder dollars har sålunda icke behövt anlitas. Faran för att guldvalutorna skola tvingas övergiva sin metallbas, kan icke anses hävd, även om den för ögonblicket minskats genom att repatrieringen av amerikanskt kapital saktat av på grund av den fondbörskontroll, som kommer att införas i U. S. A. Placeringarna i amerikanska aktier framstå tack vare densamma icke som så lockande. Å andra sidan är den stigande guldtesaureringen i en del guldvalutaländer ett dåligt omen. De psykologiska faktorernas stora betydelse för det vagabonderande kapitalets rörelser gör, att snabba och oväntade förändringar kunna ske, i synnerhet under nuvarande spända politiska förhållanden.

Utsikterna att få pappersvalutor i alla länder av större ekonomisk betydelse synes icke i allt för hög grad påverka den allmänna konjunkturutvecklingen i Europa. Förklaringen härtill är att söka däri, att den nuvarande handelspolitiska inställningen i snart sagt alla länder är sådan, att utsikterna att via valutamanipulationer vinna ökad konkurrenskraft på utländska marknader äro små. Byteshandel under statsregi är dagens lösen på utrikeshandelns område, medan det ännu för några år sedan allmänt skulle ha ansetts som en styggelse.

Alla den mellanfolkliga handeln motverkande krafter till trots synes konjunkturen förbättras även i Europa. Särskilt framträdande är den fördelaktiga utvecklingen i England. Tackjärns- och stålproduktionen under januari visar där högre siffror än någon månad i fjol: 0,72 mill. ton stål och 0,45 mill. ton tackjärn mot resp. 0,68 och 0,42 i december samt 0,45 och 0,29 i januari i fjol. Sysselsättningen inom industrien närmar sig toppunkten under 1929. Särskilt framträdande har förbättringen under sista tiden varit inom den tunga industrien, men även konstsilkeföretagen liksom en del andra kemisk-tekniska industrier visa mycket vackra kvantitetssiffror. Råvaruimportsiffrorna äro höga och frakterna på järnvägarna visa betydande ökning. Detaljhandeln företer stegrad livaktighet.

Den tyska tunga industrien visar en med den engelska analog utveckling. Den tyska industrien har icke kunnat undgå att påverkas starkt av den politiska utvecklingen i landet och nazis allmänna ekonomiska inställning, som ju med nödvändighet leder till exporthinder. Å andra sidan har en betydande inhemsk efterfrågan gjort sig gällande inom textil- och konfektionsindustrierna. Utvecklingen inom Europas övriga mera betydande industriländer har också gått i förmånlig riktning, även om icke förbättringarna genomgående varit så omfattande som i nyssnämnda länder. För vårt lands del har det för den gångna delen av innevarande år framlagda ekonomiska statistiska materialet antytt en fortsättning av den förmånliga utvecklingen under det gångna årets senare hälft.
Filip Oberger.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0101.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free