- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
94

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 10. 10 mars 1934 - Notiser - Litteratur

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

94 TEKNISK TIDSKRIFT 10 MARS 1934

från tyska varv redan i början av 1900-talet. År 1900 byggdes vid Vulcanvarvet i Stettin japanska kryssaren "Yacumo" och ryska kryssaren "Bogatyr". Från den senares konstruktion har vår meddelare ännu anteckningar om att propolleraxlarna hade vulkaniserat gummiöverdrag av 6 mm tjocklek. Så var det alltså med den nyheten.

Kemisk industriutställning i Köln. Utställningen "Achema VII", belysande den kemiska vetenskapens och teknikens framsteg, hålles i Köln under tiden 18-27 maj i anslutning till 47:e årsmötet med Verein Deutscher Chemiker. Närmare upplysningar kunna erhållas från Dechema, Deutsche Gesellséhaft fur chemisches Apparatewesen E. V., Seelze bei Hannover.

Elektroteknisk sektion vid Pragmässan. Vid vårens internationella mässa i Prag, som avhålles den 11-18 mars, har i samarbete med de tjeckoslovakiska elektrotekniska organisationerna anordnats en särskild elektroteknisk sektion, avsedd att visa den tjeckoslovakiska elektroindustriens ståndpunkt och tillverkningsmöjligheter. En informationsbyrå är inrättad för förmedling av förbindelser mellan denna industri och intresserade utländska besökare.

En ros med törnen. Vår kollega Era har uppvaktat vattenfallsstyrelsen på dess 25-årsdag med en för övrigt mycket välskriven och sympatiskt hållen gratulationsartikel, i vilken dock bland rosorna döljes en tagg, som gratulanten eller, rättare, dess intressenter inte gärna kunnat undgå att sticka sig på. Era påpekar nämligen "hur viktigt det är att staten i en kritisk situation kan organisera samarbetet och att förvaltningen av ryggradssystemet ligger i händer, som ej frestas att utnyttja konjunkturen för tillfällig vinning". Utan att för egen del underskatta betydelsen av statens reglerande verksamhet, vilja vi hjärtligt hoppas, att det privata näringslivet vid alla kommande statsverksjubileer lika villigt skall kunna omvittna statens altruistiska affärsprinciper. Ett tillfälle erbjudes t. e. redan 1935, då Djurgårdskommissionen fyller 25 år.

LITTERATUR

Bokanmälan.

Das internationale Patentrecht, nebst einer kurzgefassten Darstellung der Patentgesetze sämtlieher Staaten

av juris doktor ROBERT JUNGMANN, andra upplagan under medverkan av juris doktor HANS ELTEN. 352 sidor, 22 x 15 cm. Carl Heymanns förlag, Berlin 1933. Pris bunden 15 Rmk.

"Tankarna äro tullfria", är ett ordstäv, som ej sällan brukar citeras. I stort sett innebär det ock en obestridlig sanning, ehuru även avsevärda begränsningar måste konstateras, särskilt sedan de lärde övergivit latinet såsom vetenskapligt meddelelsemedel utan att skaffa sig någon rationell ersättning för detsamma. Att tankarna resp. deras produkter kunnat ernå och bibehålla denna relativa rörelsefrihet i en värld av tullskrankor beror i första hand på de egenartade förhållandena beträffande den s. k. immateriella äganderätten och dess föremål, dvs. tankeprodukterna. Under det att ägaren av t. e. ett stycke jord för utnyttjande av detsamma är i särskild grad beroende av förhållanden i det land (på den ort), där jorden är belägen, kan upphovsmannen till ett musikaliskt verk eller en vetenskaplig avhandling ekonomiskt utnyttja sin skapelse på i huvudsak samma sätt var som helst på jorden oberoende av varest han själv kan hava frambragt verket i fråga (med beaktande givetvis av resp. länders lagar på ifrågavarande område). Vidare kan ju dessa rättigheters förkroppsligande (t. e. i form av patentskyddade artiklar) ske i principiellt obegränsad mängd var som helst på jorden, där råmaterial kan anskaffas. "Varan" behöver alltså icke passera någon tullgräns; och själva uppfinningen, som kanske överskrider gränsen dold i uppfinnarens hjärna eller tillfälligt fixerad i en anteckningsbok, kan svårligen spärras.

Det inses utan vidare, att dylika förhållanden i stor utsträckning medföra ett behov av kunskap om rättsreglerna i olika länder beträffande detta rättsområde. Framför allt gäller detta sådana rättigheter, som icke kunna göras gällande utan inregistrering, alltså bl. a. patent. Å andra sidan har tidigt en strävan framträtt att dels göra lagstiftningen i olika länder så likformig som möjligt, dels åstadkomma rättsgemenskap mellan länderna.

Det mest effektiva sättet vore ju därvid att inrätta en central myndighet, som ombesörjde granskningen och registreringsarbetet för alla eller ett antal länder; sålunda skulle man kunna erhålla t. e. "världspatent" genom hänvändelse till ett "världspatentverk". Åtskilliga förslag i nämnda riktning hava även framlagts, men svårigheterna hava visat sig så stora (av nationell och icke minst språklig art), att något resultat ej vunnits. Ej ens mindre, regionala sammanslutningar, exempelvis ett gemensamt skandinaviskt patentväsen, hava befunnits genomförbara. - I stället har redan tidigt en annan väg beträtts med större framgång, nämligen träffande av överenskommelser mellan olika länder angående vissa ömsesidiga förmåner. Inom patentområdet slöts sålunda för ca 50 år sedan ett avtal mellan ett antal länder, den s. k. Unionen för skydd av den industriella äganderätten enligt Paris-konventionen av den 20 mars 1883. Ett flertal andra länder hava sedermera anslutit sig, bl. a. Sverige den 1 juli (26 juni) 1885, så att unionen numera räknar omkring 50 medlemmar, inberäknat kolonier etc. Den viktigaste förmånen inom unionen, vad patent beträffar, gäller prioriteten vid nyhetsbedömningen. En person, som i ett visst land gjort ansökan om patent och inom 12 månader efter denna ansökning ingivit sådan i andra länder på samma uppfinning, är sålunda (om alla länderna tillhöra unionen) i förhållande till andra patentansökningar och med avseende å frågan, om uppfinningen skall anses ny, berättigad att få sin ansökning betraktad såsom ingiven i alla länderna samtidigt med i det land, där ansökning först ingavs.

Det är för att möta behovet av kunskap om alla dessa förhållanden, som föreliggande arbete utgivits. Med hänsyn härtill är det uppdelat i tre delar. I första delen avhandlas det skydd, som patent resp. patentansökningar kunna komma i åtnjutande av ur internationell synpunkt. Härvid granskas frågan särskilt med hänsyn till ovan omtalade konvention, men även fredstraktaterna efter världskriget samt separata överenskommelser eller konventioner hava skärskådats. Andra delen av arbetet innehåller utdrag ur patentlagarna i "samtliga stater", som hava dylika lagar, sammanlagt 59 st. Ävenså beröras i korthet förhållandena i 13 länder, i vilka ännu icke några patentlagar i egentlig mening finnas. Tredje delen, som i uppställningshänseende utgör ett bihang till boken i övrigt, innehåller bl. a. ordalydelsen av den reviderade Pariskonventionen samt patentmyndigheternas i olika länder benämning och adress.

Författarna omtala världspatentet i pessimistiska ordalag samt redogöra även för önskemål beträffande patentunionens framtida utveckling och revidering. Det framhålles såsom särskilt behövligt, att en överenskommelse åvägabringas om reglering av patenträttigheterna för krigsfall samt att kostnaderna för sökande av patent minskas i största möjliga grad. "Vad avgifterna beträffar, så betrakta många stater patenten på så sätt som en inkomstkälla för staten, att man snarare kan tala om en exploatering av uppfinnarna än om ett be-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0104.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free