- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
123

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 13. 31 mars 1934 - Arbetsanalys och tidsstudier

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

31 MARS 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 123

ligaste utgångspunkten vid organisation av tekniska processer eller mänskligt arbete. Det antal tidsenheter, som åtgår, för att framställa en kvantitet vara av given kvalitet utgör i själva verket ett mått på utvecklingsgraden i produktionstekniskt avseende.

Vid organisationens uppläggande bör frågan om ett decentraliserat eller centraliserat system avgöras. Tal. framlade synpunkterna för eller emot, varvid centraliseringssystemet avgick med segern, då detta i alla avseenden är att föredraga. Som en logisk följd härav bör tidsstudieavdelningen utformas till en särskild avdelning, som inrangeras i den övriga organisationen vid sidan av planeringsavdelning, avlöningskontor och bokföringsavdelning. Är företaget av så liten omfattning, att det icke anses kunna bära en självständigt utformad tidsstudieavdelning, kan man till att börja med sammankoppla densamma med någon av ovannämnda avdelningar under en gemensam chef, för att, om företaget växer, när som helst göra en självständig organisation av densamma. Om tidsstudieavdelningen ordnas som självständig avdelning, bör den stå i mycket nära kontakt med övriga organisationsavdelningar resp. verkstäderna med dess befäl samt vara direkt underordnad fabrikschefen. Särskilt stor vikt bör läggas så, att fabrikschefen mycket noggrant och detaljerat följer tidsstudieavdelningens arbete samt ägnar särskild omsorg åt ackordssättningen.

Föredragshållaren övergick därefter till att behandla de kunskaper och egenskaper, som tidsstudieavdelningens personal bör besitta samt den träning, som den bör underkastas för att bliva lämpad för sitt ändamål.

Till slut behandlades tidsstudieavdelningens inre organisation, varvid nämndes, att tidsstudieavdelningen bör bestå av en tidkontorschef, tidsstudiemän, registrator, förkalkylator och produktionsstatistiker.

Konferensens andra avdelning ägde rum på teknologföreningens lokal i närvaro av ca 150 deltagare. Avdelningens ordförande, undervisningsrådet Nils Fredriksson, framhöll, att den vetenskapliga arbetsledningen bygger på tre principer, nämligen god samverkan, lämplig arbetsfördelning och lämpligt tillmätt vila. Dessa tre principer hade man även sökt tillämpa vid realiserandet av dagens program.

Civilingenjör E. Bergendal höll därefter föredrag angående "Tidsstudiearbetets utförande i praktiken" och angav bl. a., att tidsstudier kunna uppdelas i följande tre grupper.

1) Förlusttider, där avsikten är att få reda på hur stor procent som bör tilläggas de produktiva tiderna för att täcka uppehåll i arbetet, som ej arbetaren kan göras ansvarig för. 2) Tidsstudier för ackordssättning, där avsikten är att fastställa ett rättvist arbetspris, men även att så noga undersöka arbetssättet, att, det kan fastställas vara det under för handen varande omständigheter bästa sättet att utföra arbetet ifråga, eller om så ej är fallet föreslå förbättringar. 3) Tidsstudier, som tagas för att utgöra grunden till en arbetsanalys av en verkstadsavdelning, en grupp maskiner, en arbetsprocess eller dylikt, där tidsstudien skall visa existerande förhållanden och om möjligt ge anvisningar om var och hur förbättringar kunna vidtagas.

De hjälpmedel, som finnas härför äro flera olika slags stoppur, Peiselers Diagnostiker, Kienzles Arbeitschauuhr, Zeitnehmer och Mehrfachnehmer, filmapparater samt formulär och planka med hållare för klockor och formulär. Studiens utförande på arbetsplatsen sönderfaller i förberedelser och tidtagning. Till förberedelserna h"r utväljandet av lämplig arbeterare, tidsstudiemannens placering i förhållande till denne samt arbetets uppdelning i deltempon, varvid stor uppmärksamhet bör ägnas åt att uppdelningen göres lika från gång till gång för att kunna erhålla jämförelse med föregående studier och fastställda standardtider. Hit hör också noteringen av uppgifter betr. maskiner och verktyg, varvtal och dylikt för att senare kunna kontrollera, använda skärhastigheter och matningar.

Vid tagning av tiderna betygsättes arbetarens prestation med avseende på skicklighet och intensitet i avsikt att genom procentuella avdrag eller tillägg till de tagna tiderna omräkna dessa, till vad en normalarbetare skulle hava presterat. Även arbetsplatsens förhållanden betygsättas, då vissa oftast tillfälliga förhållanden kunna inverka på resultaten.

Genom uträkning av resultaten betygsättes arbetarens prestation med avseende på jämnhet i arbetet varjämte totala tilläggs- eller avdragsprocenten uträknas. Till detta avsnitt hör också utväljande av utvald tid genom uträkning av medelvärde eller uttagning av tid genom 30 %-metoden. Hit hör också tillägg av den för verkstaden gällande förlusttidsprocenten samt tillägg för arbeten, som göras en gång per parti eller som äro periodiskt återkommande. Slutligen sker omräkning av tiden till pengar.

Överingenjör Tarras Sällfors höll dagens sista föredrag , som handlade om "Resultat av tidsstudiearbeten och deras tillämpning", och beskrev först de olika principmetoder som kunna användas för bestämning av den utvalda tiden, som erhållits som resultat av en tidsstudie, såsom medianvärdemetoden, minimivärdemetoden, 30 %-värdemetoden och genomsnittsminimimetoden. Därefter behandlades de olika tillägg, som böra göras till den utvalda tiden såsom förlusttidstillägg och eventuellt trötthetstillägg, för att den verkliga ackordstiden för ett arbete skall kunna fastställas. Tal. visade ett schema över ackordstidens sammansättning och påpekade särskilt vikten av att uppställningstiden ej sammanblandas med stycketiden för ett arbete.

Föredragshållaren framhöll därefter den stora betydelsen av att resultaten av tidsstudierna arkiveras och bearbetas på ett sådant sätt, att största möjliga nytta kan erhållas genom jämförelse av deloperationstider för såväl likartade arbeten på liknande produkttyper av olika storlekar som för arbetena av olika slag i en viss maskin och i likartade maskiner. På detta sätt kommer tidsstudiematerialet att för företaget bliva till ett kapital, som ständigt växer och blir till allt större nytta. Med tillhjälp av detta siffermaterial kunna i många fall formler uppsättas för beräkning av ackordstider eller tabeller eller kurvor upprättas så att för framtiden ej en fullständig tidsstudie i många fall behöver tagas innan ett riktigt ackord kan uträknas.

Föredraget avslutades med några exempel på tidsstudiernas användning och betydelse för olika typer av arbeten och industriföretag.

Härefter utspann sig följande livliga diskussion:

Överingenjör Erik Aug. Forsberg framhöll nödvändigheten av en entydig nomenklatur, ty innan en sådan utarbetats, är det svårt att få behållning av en diskussion. Enligt talarens uppfattning hade föredragshållarna lagt en vidare mening i begreppet tidsstudier, än som kan anses vara berättigat. Den definition, som gjorts av ingenjör Sällfors i Teknisk tidskrift (h. 5 o. 6 1934), ansåg tal. icke vara riktig, därför att till tidsstudier räknades här även frågor av teknologisk karaktär. Ingenjör Bergendal hade även till tidsstudier räknat bestämningen av t. e. skärhastighet och matning. En maskindel skall vara konstruktivt godkänd, sade tal., innan tillverkningen får påbörjas. Sålunda skall det vara fast-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0133.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free