- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
125

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 13. 31 mars 1934 - Arbetsanalys och tidsstudier - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

31 MARS 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 125

diskussionen medverkande. Svensken har ofta goda föresatser, sade tal., men släpper också ofta dessa. Det är därför icke sällsynt, att även goda föresatser rinna ut i sanden. I. V. A. har tidigare vidtagit åtgärder, t. o. m. rätt påkostade, för att få fram den i dag behandlade frågan. Men vid dessa tidigare tillfällen har tydligen frågan varit för tidigt väckt - den har runnit ut i sanden. Tal. trodde och hoppades nu, att de ansatser, som kommit till uttryck under dagens konferens, skulle leda till resultat.

NOTISER

Ny vattenledningsreservoar i Stockholm.
I Stockholm kommer under den närmaste tiden att uppföras en ny vattenreservoar, belägen å Kattrumpsbacken å Norra Djurgården, där enligt innevarande riksdags beslut åt Stockholms stad upplåtits ett område om 4 030 m2.

När avtal för fyra år sedan träffades mellan kronan och Stockholms stad angående upplåtelse av mark till

illustration placeholder
Stockholms nya vattenledningsreservoar å Kattrumpsbacken enl. perspektiv av byggnadsrådet Paul Hedqvist.


ett nytt vattenverk å Lovön, ingick i byggnadsprogrammet ej uppförandet av någon ny reservoar. Sedan dess har emellertid vattenförbrukningen fått den omfattning, att en ny reservoar nu måste anläggas. För att ernå bästa möjliga tryck inom staden är det fördelaktigt, om reservoarerna förläggas på den, från källorna räknat, motsatta sidan av staden. Då vattnet från Norsborgs-verket inkommer vid Hornstull och från Lovöverket över Kungsholmen, har den lämpligaste platsen befunnits vara området norr om Valhallavägen, dvs. på norra Djurgården.

Ritningarna till reservoaren, vars utseende framgår av bilden, äro utförda av byggnadsrådet Paul Hedqvist. Rymden blir 18 000 m3. Reservoarlådan får yttermåtten längd 79 m och bredd 39 m, och vattendjupet blir 6 m.

Tekniska museet 10 år. I tekniska högskolans kårhus firades onsdagen den 21 mars i närvaro av kronprinsen-regenten tekniska museets 10-årsfest under enkla men angenäma former. Vid Föreningen Tekniska museets stämma omvaldes den avgående styrelsen med det undantag, att dr Carl Sahlin, som undanbett sig återval, ersattes med överingenjör Bernhard Faith Ell. Festen inleddes med ett anförande av generaldirektör Fryxell, vari bekantgjordes, att museet under dagen fått mottaga tre ståtliga gåvor, av kapten John Nerén en samling fotografier, klichéer, kataloger m. m., sammanlagt ca 20 000 nummer, belysande motor- och speciellt automobilväsendets utveckling, av direktör Hans Österman medel för bekostande av en modell av den av Siegfrid Marcus i Wien år 1875 konstruerade bilen, samt av museets gamle gynnare, arkitekt Ferdinand Boberg, nio akvareller, ett komplement till den tidigare skänkta samlingen av bruksbilder. I den av tal. givna översikten av museets utveckling under de gångna tio åren harangerades som sig borde museets drivande kraft och outtröttlige intendent Torsten Althin, som själv senare gav en roande översikt över arbetets vedermödor och glädjeämnen samt berörde den ljusnande framtiden, som tar sin början med att museet nu kan gripa sig an med byggnadsplanernas förverkligande.

Aftonens huvudtalare var kommerserådet A. F. Enström, som i ett föredrag om teknikens framsteg i det historiska sammanhanget berörde sambandet mellan uppfinningarna och konjunkturutvecklingen och tillbakavisade den ofta uttalade meningen, att den tekniska utvecklingen vore orsak till arbetslösheten.

Efter ett med ljusbilder illustrerat föredrag av civilingenjör G. Cronquist om fönsterglastillverkningen vid Ramnåsa var tiden inne att övergå till supén och dansen.

Chalmersska forskningsfonden under år 1933. Styrelsen för Chalmersska forskningsfonden har i dagarna avgivit berättelse för fondens förvaltning under år 1933 samt för de resultat som vunnits genom de från fonden lämnade forskningsbidragen. I styrelsens sammansättning har under året ingen förändring ägt rum.

På förslag av professorskollegiet beslöt styrelsen utdela följande belopp från fonden:

T. f. professor G. AMBJÖBN 1 100 kr. för fortsatta undersökningar rörande fartygs nedböjning. En redogörelse för dessa undersökningar har publicerats i Teknisk tidskrift Skeppsbyggnadskonst dec. 1933.

Professor G. BODMAN 1 600 kr. för fortsatta arbeten på de sällsynta jordmetallernas område. Professor Bodman har fullföljt de arbeten med separeringsmetoder som påbörjades 1932 och vilka givit vid handen, att en kombination av oxalatfällning ur olika saltsura lösningar med partiell oxidation av oxalat med saltsyra givit ett rätt gynnsamt resultat.

Professor J. A. HEDVALL 3 000 kr. för arbeten på ytkemiens område. Härom har professor Hedvall meddelat följande:

Den planerade undersökningen av den fasta lösningen av Fe2O3 i christobalit i anseende till dess förmodade större reaktivitet än ren christobalits har genomförts. Resultaten publiceras i Chemical Reviews.

De planerade arbetena för att visa regeln, att fasta kroppars reaktivitet ökas vid en i den fasta kroppen förlöpande omvandling även för sådana fall, där icke i egentlig mening kristallografiska omvandlingar föreligga, hava genomförts med positiva resultat. Undersökningen är publicerad i Zeitschr. f. anorg. u. allg. Chemie, Bd 212.

Vidare hava undersökningar utförts i frågan om förmodade ändringar av nickels katalytiska effektivitet vid den temperatur, 360°, då metallen förlorar sin ferromagnetism. Ett förhandsmeddelande publiceras i Sv. kemisk tidskrift 1934.

Slutligen har undersökts, huruvida reaktions-, resp. dissociationshastigheten är olika vid olika slags kristallytor hos ett och samma ämne. Undersökningar, utförda på kalkspat och svavelkis, ha givit positiva resultat.

Professor A. LANGLET 900 kr. för undersökningar rö-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0135.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free