- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
130

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 14. 7 april 1934 - Lokaltrafikens ordnande i Stockholm

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

130 TEKNISK TIDSKRIFT 7 APRIL 1934

illustration placeholder
Fig. 1. Förslag till nya trafikleder mellan Norr och Söder i Stockholm. Skala 1:8000.


banan bliva av största värde för utformningen av de arkitektoniskt och historiskt värdefulla partierna kring Riddarholmskanalen. Å andra sidan får ej glömmas, att järnvägens införande över Smedsudden ger upphov till nya, svårlösta problem av estetisk och stadsplaneteknisk art.

Det är till dessa olikartade synpunkter kommittén haft att taga hänsyn vid utarbetandet av förslaget till nya trafikleder mellan Norr och Söder.

Förslaget omfattar dels ny sträckning för sammanbindningsbanan mellan södra stationen och centralstationen, dels fortsättning av lokalbanan från Slussområdet till centralstationen och dels slutligen nya gatuförbindelser mellan Norr och Söder.

Planläget för den nya sammanbindningsbanan framgår av fig. 1. Den avviker från den nuvarande ca 250 m öster om södra stationen med anslutning till ny tunnel vid Högbergsgatan ca 25 m från den nuvarande tunnelmynningen. Tunneln fortsätter i kurva mot norr med 400 m radie till Götgatan och går från Mariagatan i rak linje under Götgatan. Å sträckan mellan Högbergsgatan och en punkt strax söder om Mariagatan erhålles naturlig tunnel i berg (längd 335 m; motsvarande längd å nuvarande tunnel är 392 m). Efter att i Götgatans förlängning och under Södermalmstorg hava framgått i konstgjord tunnel på en sträcka av 202 m, fortsätter banan i en 400-meterskurva åt väster å en 73 m lång viadukt på 5 m fri höjd över Söder Mälarstrand. Här vidtager ny gemensam bro för statsbanan och förortsbanan över Söderström; den får en längd av 120 m och korsar på ca 4 m höjd den nuvarande järnvägsbron i sned riktning. Från brons norra landfäste något utanför kajen mitt för Mälartorget fortsätter banan först i 400 m kurva över en ca 90 m lång viadukt och går därefter i rak linje fram till Riddarholmskanalen, parallellt med nuvarande Munkbrogatan och ca 40 m öster om den nuvarande sträckningen. Över den i förslaget något förändrade Riddarholmskanalens södra del går banan på en ca 30 m lång bro och fortsätter genom en åt öster avvikande 400-meterskurva in på Riddarholmen.

Här har det varit nödvändigt att med hänsyn till det erforderliga utrymmet för banan och för den nya nord-sydliga gatuleden förskjuta banan något åt väster i förhållande till nuvarande läge. Detta medför dock, att banan måste passera under hörnet av socialstyrelsens hus och kommer så nära riksarkivets huvudbyggnad, att entrén till denna måste förläggas en våning högre än den nuvarande. Banan beskriver en svag s-kurva mellan Riddarholmskanalen och riksarkivet, fortsätter över Riddarholmen och vidare över Norrström i rak linje över en ny bro av 205 m längd sammanbyggd med en ny gatubro. Omedelbart norr om anslutningen till Tegelbacksområdet förlägges linjen i en svag kurva åt väster, samtidigt som de första ingångsväxlarna till centralstationens spårsystem utläggas. Korsningen med den öst-västliga gatutrafiken skall beskrivas i samband med utkastet till reglering av Tegelbacksområdet.

Det föreslagna profilläget för banan är intressant bl. a. därigenom, att man tack vare elektrifieringen numera ansett sig kunna godtaga väsentligt starka lutningar (upp till 25 °/oo) än tidigare. I omedelbar anslutning till nuvarande södra stationen har anordnats ett horisontalplan med 292 m längd (f. n. är stationen till stor del förlagd i en lutning av 10 °/oo). Fram till Hornsgatan ligger linjen å en sträcka av 610 m i lutningen 10 °/oo och därefter till landfästet vid Söder Mälarstrand horisontalt under det nya Södermalmstorgs

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0140.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free