- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
134

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 14. 7 april 1934 - Lokaltrafikens ordnande i Stockholm

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

134 TEKNISK TIDSKRIFT 7 APRIL 1934

illustration placeholder
Fig. 4. Förslag till förorts- och lokalbanesystem Bromma-S:t Eriksplan-Tegelbacken-Slussen-Brännkyrka. Den nordsydliga linjen å Norrmalm bör enligt trafikkommitténs önskemål förskjutas, något åt öster.


giftens bedömande, däribland de demografiska förhållandenas och trafikförhållandenas utveckling samt en del svävande stadsplanefrågor, exempelvis Nedre Norrmalms reglering. De utredningar i fråga om lokalbaneförhållanden i de norra stadsdelarna som kommittén framlagt ha därför betecknats som förberedande lösningar, avsedda till underlag vid de fortsatta utredningar framdeles kunna företagas.

Vid problemets diskussion ha tre huvudsynpunkter skjutits i förgrunden, nämligen behovet av att sammanföra förorts- och inomstadstrafiken till ett enhetligt system, vidare förortstrafikens fördelning, utvecklingstendenser och behov samt slutligen riktningen och fördelningen av inomstadstrafikens huvudströmmar.

Ur förstnämnda synpunkt framstår det som ett önskemål att kombinera de nuvarande radiella förortslinjerna till diametrala genomgångslinjer med övergripande trafik, varvid den å förortslinjernas inomstadssträckor vanligen relativt ringa platsbesättningen skulle kunna förbättras genom upptagandet av inomstadstrafikanter å förortstågen.

Vid bedömande av problemet ur de tvenne övriga synpunkterna har kommittén kunnat stödja sig på ett mycket rikt trafikstatistiskt material. Ur detta framgår tydligt, att trafiken till Stockholms förorter i söder och väster är av den storleksordning, att dess framtida behov i första hand bör undersökas och bedömas. Slutledningen vinner ytterligare i styrka därigenom, att Stockholms viktigaste expansionsområden ligga just i dessa väderstreck. Genom anläggandet av tunneln under Södermalm ha de södra områdenas infartsförhållanden redan avsevärt förbättrats, och en motsvarande förbättring av de västra förorternas infarter skulle innebära ett konsekvent fullföljande av de planmässiga åtgärder staden vidtagit för befrämjande av kolonisationen västerut.

Svårigheterna hos problemet, i den mån detta för tillfället kan bedömas, ligga främst i kombinationen av förortsbanelinjerna till ett enhetligt system, vilket i största möjliga utsträckning kan utnyttjas jämväl av inomstadstrafiken. Det har därvid varit av primär betydelse att fastställa styrkeförhållandena mellan de olika persontrafikströmmar som f. n. betjänas av spårvägs- och busslinjerna inom staden.

Med stöd av en den 10 dec. 1930 företagen undersökning av samtliga spårvägs- och bussresors begynnelse- och slutpunkter har detta även varit möjligt. Det har därvid visat sig, att, om de mycket korta resorna elimineras, den i huvudsakligen nord-sydlig riktning framgående trafiken vid undersökningstillfället var ungefär dubbelt så stor som den inom de norra stadsdelarna framgående öst-västliga trafiken. Av de olika nord-sydliga trafikströmmarna å Norrmalm är åter den som framgår i Vasagatans stråk den mest betydande.

Av inomstadstrafikens nuvarande omfattning och fördelning att döma synes alltså en lokalbana genom västra delen av Norrmalm först böra komma i fråga. Banans sträckning bör därvid utformas så, att den på bästa möjliga sätt tillgodoser Nedre Norrmalms trafikbehov, vilka efter stadsdelens reglering torde komma att växa. Av liknande skäl har det ansetts att även en öst-västlig lokalbanelinje genom Nedre Norrmalm bör upptagas i planen.

Nord-sydlig lokalbana.

För den nord-sydliga lokalbanan å Norrmalm ha preliminärt undersökts sex olika alternativa linjesträckningar, liggande mellan Östra Järnvägsgatan i väster och Sveavägen i öster. Av dessa alternativ utgöra fyra varianter av det projekt, vilket på grund av att det f. n. är lättast att stadsplanemässigt genomföra betecknats som utredningens huvudförslag. Enligt detta framgår linjen i Vasagatan-Norra Bantorget-Dalagatan-Odengatan till Sankt Eriksplan. Mot detta huvudförslag har ställts det s. k. Sveavägsalternativet med linjen i Vasagatan-Klarabergsgatan-Sveavägen-Odengatan till Sankt Eriksplan.

De beräknade kostnaderna för dessa alternativ variera mellan 12,9 mill. kr. (linjen i Östra Järnvägsgatan) och 17,6 mill. kr. (Sveavägsalternativet) och kostnaderna pr m mellan 5 269 kr. (Sveavägsalternativet) och 5 882 kr. (linjen i Vasagatan–Tegnérlunden-Norrtullsgatan-Odenplan).

Den som huvudförslag betecknade linjen (fig. 4) skulle på ett tillfredsställande sätt betjäna de starka trafikströmmar som från Söder gå upp genom Vasagatan till Vasastadens viktigaste bostadsområden. Mot detta linjeläge kan anföras bl. a., att det ej så effektivt som vore önskvärt tillgodoser trafikbehovet i Nedre Norrmalms affärsdistrikt samt att dess influensområde å vissa sträckor avsevärt beskäres av områden, undantagna från bebyggelse. I dessa hänseenden erbjuder Sveavägslinjen vissa företräden men har kommit att stå tillbaka för Vasagatslinjen huvudsakligen därför, att den knappast kan komma i fråga som infartslinje för Brommabanorna. Emellertid har det ansetts önskvärt, att nord-sydlinjen erhåller ett något östligare läge än i Vasagatan, så att den kommer att mera intimt beröra stadskärnan, utan att därför dess användbarhet som infart för Brommabanan går förlorad. Detta spörsmål sammanhänger dock på det närmaste med Nedre Norrmalms stadsplan och kan därför ej nu slutgiltigt bedömas.

Öst-västlig lokalbana.

Även för en öst-västlig lokalbana ha ett flertal alternativa linjesträckningar undersökts, av vilka ett ansetts äga sådana företräden framför de övriga, att det upptagits i planen för lokalbanenätets framtida

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0144.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free