- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
135

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 14. 7 april 1934 - Lokaltrafikens ordnande i Stockholm

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

7 APRIL 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 135

illustration placeholder
Fig. 6. Plan till fullt utbyggt system av förorts- och lokalbanor i Stockholm.


utbyggnad. Alternativet avser en linje (fig. 5), vilken från Tranebergsbro går som öppen bana till Lindhagensgatan och därifrån i tunnel under Fridhemsplan, Kronobergsparken, Bergsgatan och Kungsholms kyrka, vidare under Hantverkaregatan, stadshuset och Klaraviken strax söder om nuvarande Stadshusbron samt under Klara Mälarstrand i en kurva upp till Vasagatan, där en station i anslutning till nord-sydlinjen tänkes anordnad av i huvudsak samma typ som den permanenta stationen vid Slussen. I detta sammanhang har dock ett flertal olika stationstyper undersökts. Linjen tänkes i fortsättningen framgå österut i Klarabergsgatan och å Östermalm anknytas till förortsbanorna från öster och nordöst.

Kostnaden for linjen Tranebergsbro-Centralstationen jämte linjens del i kostnaden för stationen i Vasagatan har beräknats till 14,7 mill. kr.

Denna öst-västliga linje skulle erbjuda en utomordentligt god infart för Brommabanan, men för övrigt kunna inga som helst omständigheter åberopas till motiv för dess byggande inom överskådlig framtid. En trafikkoncentration av den styrka som kan räknas nord-sydlinjen till godo förekommer ej inom Kungsholmen, och ej heller är förortstrafiken från öster och nordöst f. n. av en storlek som motiverar en så dyrbar anläggning som en tunnelinfart.

"Huvudförslagets" linjesystem.

Frågan har då uppstått, huruvida ej Brommabanan kunde anknytas till nord-sydlinjen vid Sankt Eriksplan. Banan skulle i så fall i tunnel från Fridhemsplan under Sankt Eriksgatan och på ett lägre plan under Sankt Eriksbron föras fram till Sankt Eriksplan och där anknytas med nord-sydlinjen. Kostnaden för sträckan mellan Fridhemsplan och Sankt Eriksplan är relativt låg, 3,8 mill. kr., jämförd med kostnaderna för de cjirekta öst-västliga tunnelinfarterna.

Det sålunda kombinerade linjesystemet Bromma-Sankt Eriksplan-Tegelbacken-Slussen-Brännkyrka tillgodoser de tre huvudsynpunkter, som vid utredningen ställts på lokalbanenätet, enär det i sig förenar trafiken från två likvärdiga, redan mycket betydande och i utveckling stadda förortsområden och dessutom har en sådan sträckning inom staden, att det kan utnyttjas för den mest koncentrerade inomstadstrafiken. Ingående undersökningar av restider och destinationsplatser för Brommapassagerarna hava också visat, att infarten över Sankt Eriksplan ej skulle innebära någon avsevärd förlängning av restiden i förhållande till de tider som kunna påräknas vid de direkta infarterna och att kombinationen innebär en påtaglig förbättring av de nuvarande restiderna å Brommabanan. Systemets utbyggande beräknas kräva en nyinvestering av totalt 39,7 mill. kr., inkl. kostnad för ny rullande materiel m. m.

Bansystemets räntabilitet har varit föremål för detaljerade beräkningar, vilka beträffande passageraremängden och reslängder grundats på ovannämnda trafikundersökning å spårvägs- och omnibussnätet. Ur dessa beräkningar må de viktigaste data anföras:

Beräknat antal resor pr år............ 39,5 mill

Därav direkt betalade ................ 29,1 "

Trafikinkomster .................... 5.56 mill. kr.

Driftkostnader ..................... 3,08 " "

Driftöverskott........................ 2,48 " "

Anläggningskostnad .................. 56,5 " "

Driftöverskott (till förräntning och förnyelse) i % av anläggningskostnad........................ 4,59 %;

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0145.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free