- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
139

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 14. 7 april 1934 - Notiser - Daedalus 1934 - Studieresor i Tyskland för kemister - Yngeredsfors kraft-a.-b. - Litteratur - Anmälan: Kompendium i vägbeläggningsteknik, av Alex. Södergren - Anmälan: 25 år i luften, av K. G. Molin

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

7 APRIL 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 139

styrsel och intressant innehåll. Denna gång har den personhistoriska aspekten blivit den förhärskande. Dr Arvid Baeckström har bidragit med en skildring av arbets- och disciplinförhållanden vid Rörstrands porslinsfabrik under 1700-talet, som ej saknar poänger, professor Waloddi Weibull skildrar Alexander Lagermans livsgärning i en artikel, där den svenska tändsticksindustriens uppkomst och utveckling utgör ramen, och fru Gurli Linder har ur ett hittills föga känt källmaterial samt personliga minnen tecknat en bild av S. A. Andrée. Uppsatsernas rad avslutas med en kort historik av fil. mag. E. Stoltz över de skandinaviska alunbruken, fordom en betydande industri, som upphörde vid mitten av förra århundradet.

I avdelningen "Meddelanden och frågor" har civilingenjör Helge Svensson bidragit till belysningen av Jonas Wenströms tidigare uppfinnarverksamhet, varjämte lämnas redogörelser för tekniska högskolans äldre undervisningsmaterial samt data om fartygspropellern, avseende tidigare konstruktioner än John Ericssons.

Annonsavdelningen maskeras som vanligt bakom titeln "Svensk ingenjörskonst och industri".

Studieresor i Tyskland för kemister. I samband med den tidigare omnämnda utställningen för kemiskt apparatväsen, Achema VII, i Köln, anordnar en tysk resebyrå studieresor för utställningsbesökarna. Enligt de prospekt som utsänts sker ankomsten till Köln den 18 maj på morgonen, och dagarna 18-23 ägnas dels åt utställningen, dels åt studie- och turistutflykter till märkliga platser kring Köln och Aachen. Den 24 sker en utflykt till Essen-Ruhr och Duisburg, och den 25 på förmiddagen äger hemresan rum.

Priset för hela resan, inkl. vivre, resgodstransport, utflykter, guider m. m. men exkl. järnvägsresan till och från Köln, kostar i billigaste hotellklass 110 Rm, i hotellklassen "bürgerlich" 122 Rm och i klassen "sehr gut bürgerlich" 147 Rm. I priset ingår även entré till utställningen. Kostnaden för järnvägsresa i sällskap Sassnitz-Köln-Sassnitz utgör i 2. klass 66: 70 Rm, i 3. klass 44: 50 Rm pr person.

Vidare anordnas en extra resa till Wiesbaden och Frankfurt a. M. 25-26 maj till ett pris av 55 Rm pr person.

Resplanerna finnas till påseende å teknologföreningens kansli, som dock ej har åtagit sig något organisationsarbete i samband med resorna. Anmälningstiden utgår den 25 april.

Yngeredsfors kraft-a.-b. producerade under fjolåret, enligt uppgifter i den nu utgivna styrelseberättelsen, 48 mill. kWh vid egna vattenkraftstationer, och från främmande kraftverk inmatades på bolagets nät 16,6 mill. kWh. Vid ångreservstationen i Varberg producerades 635 000 kWh, eller 1,3 % av bolagets totala egna produktion. Under året höjdes spänningen å bolagets samtliga 40 kV-linjer till 50 kV, varigenom direkt samköming med Sydsvenska kraft-a.-b:s och vattenfallsstyrelsens 50 kV-nät möjliggjorts.

LITTERATUR

Bokanmälan.

Kompendium i vägbeläggningsteknik
, utgivet av Svenska teknologföreningen, 348 sidor, format 16 X 24 cm, pris 15 kronor, band i sidenklot.

På initiativ av Svenska teknologföreningens avdelning för väg- och vattenbyggnadskonst hölls i Stockholm en kurs i vägbeläggningsteknik under tiden 6-18 mars 1933. Vid kursen, som var avsedd för inom väg- och gatuväsendet verksamma ingenjörer, blevo de flesta av den moderna vägbeläggningsteknikens många problem belysta genom föredrag och diskussioner.

Större delen av de hållna föredragen ävensom ett koncentrat av diskussionsinläggen äro sammanförda till ett digert kompendium, som torde kunna anses återgiva det viktigaste av de inom landet samlade teoretiska och praktiska kunskaperna på vägbeläggningens område. Ehuru det givetvis skulle ha varit av värde att ha samtliga föredrag från kursen sammanförda i ett band, har av utrymmes- och ekonomiska skäl sådana föredrag utelämnats, som äro eller förväntas bliva publicerade på annat håll.

Det skulle föra för långt att i detta sammanhang ens återgiva rubrikerna å de många föredragen. Vare nog sagt, att de olika typerna av högklassiga och halvpermanenta beläggningar blivit föremål för relativt utförlig behandling, och i samband därmed ha särskilt de bituminösa bindemedlens förekomst, framställning och provning ägnats mycken uppmärksamhet.

Framställningen är belyst med en mängd bilder av ritningar och fotografier.

Genom valet av namnet kompendium på det föreliggande bokverket synes framgå, att arbetet icke gör anspråk på att vara en fullständig lärobok i ämnet. Det erbjuder likväl den bästa översikt av beläggningstekniken, som hittills utkommit på svenska språket, och även tränade beläggningstekniker torde här kunna finna ett och annat guldkorn.

En anmärkning, om ock av oväsentlig art, kan framställas ifråga om bildernas inredigering i texten. Ett flertal bilder äro bredare än textspalten, vilket stöter ögat och drar ned det eljest prydliga utseendet.

Alex. Södergren.

25 år i luften. Den moderna flygningens första kvartsekel. HARALD MARTIN. Albert Bonniers förlag, 1933. Pris 10 kr.

Flygintresset hos författaren till denna bok är inte av något sent datum, tvärtom hade han redan i åtskilliga år fore den tidpunkt, då flygningen i modern form inträdde i sitt första kvartsekel, studerat dess stapplande steg. Martin har noggrant följt allt vad som tilldragit sig i luften sedan dess. I den föreliggande boken har han samlat inte endast de viktigaste händelserna, han har även sökt foga in dem i sitt sammanhang i utvecklingen. Med hänsyn till att stoffet redan hunnit bli ganska rikhaltigt har författaren begränsat sig till endast systemet tyngre än luften och avstår ifrån att behandla ballonger och luftskepp - dessa äro ju för övrigt mer än 25 år gamla.

Vi finna först ett kapitel om flygningens fem första år, nämligen från bröderna Wrights korta motorflygning år 1903 till Farmans djärva försök att göra en sväng under flygning - det sistnämnda skedde 1908. Krigets fordringar accelererade utvecklingen; efter 1918 kom trafikflyget småningom i gång. De olika världsrekorden - distans-, tids-, hastighets- och höjdrekorden - följas från de första blygsamma prestationerna fram till våra dagars 1 000-milaflygningar. Även andra synpunkter läggas emellertid på flygets kvartsekel. Martin redogör kortfattat för den flygtekniska och den motortekniska utvecklingen - många hade måhända önskat en något fylligare och enhetligare framställning härvidlag - samt går in på de övriga uppgifter som flyget undan för undan fått.

Med den begränsning, som författaren själv givit boken - att endast behandla systemet tyngre än luften - är denna den mest allsidiga framställning av flygets utveckling, som vi ha på svenska. Det har lyckats författaren utomordentligt att foga samman det synnerligen omfattande materialet, så att boken blir inte endast lättläst utan på sina ställen t. o. m. spännande. Den lämpar sig både som underhållande lektyr för den

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0149.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free