- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
158

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 17. 28 april 1934 - Den Norske Ingeniørforenings organisation

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

158 TEKNISK TIDSKRIFT 28 APRIL 1934

må oprette vår egen ledighetskasse i tilfelle vi ønsker å fortsette hermed. Imidlertid er der et stort behov blandt N. I. F:s medlemmer for en hjelpekasse vesentlig beregnet på dem som på grunn av ålder eller sygdom er kommet i en ekonomisk vanskelig stilling. Det er mulig at en eventuel nyordning av ledighetskassen vil bli kombinert med en kasse som tilgodeser hjelpebehovet.

N. I. F:s arbeide utföres for en stor del gjennem komitéer der som of test nedsettes av hovedstyret; kun i sjeldnere tilfeller av avdelingene. Disse komitéer er enten rene N. I. F.-komiteer eller komitéer som vi har i fellesskap med andre foreninger.

Av de rene N. I. F.-komiteer nevnes
Honorarnormkomiteen som har til opdrag med visse års mellemrum å revidere vår honorarnorm.
Den faste honorarkomite som avgir uttalelser i honorartvister og som fungerer som voldgiftsdomstol i honorarsaker, når begge parter anmoder om det.
Skjønskomiteen redigerer og utgir med visse års mellemrum en fortegnelse over kvalifiserte skjøns-og takstmenn. Denne fortegnelse omsendes gratis til dommere, advokater m. m. og blir meget benyttet. Det har på denne måte lykkedes å få anvendt tekniske sakkyndige ved skjøn og takster i långt større utstrekning enn før var tilfellet.
Pensjonskomiteen søker å finne frem til en pensjonsordning for de av medlemmene som ikke er pensjonert. Dette arbeide er meget vanskelig og har hittil ikke ført til noget resultat.
Bibliotekkomiteen er en rådgivende komité for det Deichmanske Bibliotek i Oslo hvad dets tekniske avdeling angår. Norge eier kun et teknisk bibliotek nemlig i Trondhjem ved Den tekniske høiskole, hvilket er høist uheldig for Oslo, da jo landets industrielle centrum har mest behov for et sådant. Dette forhold skal komiteen søke å arbeide henimot en ordning av.
Betonkomiteen har utgitt beretninger om skade på betondammer og arbeider nu med beton i sjøvann.
Betonforskriftskomiteen redigerer med 5 års mellemrum "Forskrifter for beton- og jernbetonkonstruksjoner". Disse forskrifter har vært en stor succes og er delvis direkte tatt inn i de med bygningsloven følgende vedtekter.
Stålkonstruksjonskomiteen har netop utarbeidet lignende forskrifter for stål, som er i trykken.

Redaksjonskomiteen for det biografiske verk over Norges ingeniører. - N. I. F. har etablert et kartotek over Norges ingeniører uansett om de er medlemmer av foreningen eller ikke, da det viser sig å være et meget sterkt behov for mere oplysninger på dette område. Dette kartotek vil efterhånden bli utgitt som et biografisk verk över Norges ingeniører, noget som tidligere kun har foreligget stykkevis.

Sammen med andre foreninger har N. I. F. en rekke komitéer vesentlig for standardisering av forskjellige ting. Her skal kun nevnes en enkelt nemlig komiteen for ingeniørkontrakter, hvor Norges industriforbund og N. I. F. i felleskap arbeider med å utgi en mønsterkontrakt med kommentar. Behovet herfor i Norge er meget stort. Vi har i de senere år hatt en rekke vanskelige kontraktsaker særlig ang. retten til opfindelser, hemmeligholdelse av bedriftshemmeligheter og spørsmålet om en ingeniørs forpliktelse overfor bedriften efter hans fratreden fra samme.

En meget stor del av N. I. F:s virksomhet er viet lønnsspørsmålet. Som rådgivende komité har hoved-slyret her N. I. F:s lønnsråd. Hvad de statsansatte ingeniører angår blir Deres interesser varetatt av N. I. F:s fellesutvalg for statens ingeniører som er godkjendt av departementet og har erholdt forhandlingsrett i fø1ge lov av 6 juli 1933 om Statstjenestemenns forhandlingsrett.

I lønnssaker har foreningen opnådd gode resultater i enkelttilfeller, men på et meget viktig område er det endnu ikke lykkedes å nå vårt mål, nemlig minstelønn for ingeniører. Særlig i disse tider har vi hat en rekke tilfeller, hvor unge ingeniører blir elendig avlønnet eller endogså må gå gratis. De tilfeller vi kommer underveir med, ta vi oss av men nogen samlet løsning av problemet foreligger endnu ikke.

De offentlige myndigheter benytter N. I. F. i utstrakt grad til å få innhentet sakkyndige uttalelser om lovforslag og statsforanstaltninger i det hele på det tekniske område; likesom N. I. F. selv i en flerhet av tilfeller tar initiativet til henvendelser til statsmyndighetene herom.

Ang. utenlandske ingeniøörers arbeidstilladelse i Norge blir alle andragender herom, av Centralpasskontoret, forelagt N. I. F. til uttalelse, således at vi på den måte har full oversikt over og innflydeLe på dette spørsmål.

Ovenfor er gjengitt de vesentlige store virkeområder der henhører under hovedstyret og generalsekretariatet. Foruten disse blir sekretariatet i utstrakt grad brukt som oplysningskontor, ikke bare av ingeniørene selv men av publikum forøvrig. Vi har med glede konstatert at publikum uten videre går ut fra at N. I. F:s generalsekretariat vet alt ang. ingeniørene og hvad dermed hører sammen, og vi søker selvsagt å opfylde disse forventninger.

Arbeidsfordelingen mellem hovedstyret og avdelingene volder ingen vanskelighet. For å sikre et godt samarbeide og styrke samholdet besøker generalsekretæren alle avdelinger i Syd-Norge en gang om året og i Nord-Norge med et par års mellemrum. Ved sådanne besøk redegjør generalsekretæren for N. I. F:s arbeide og opgaver og medlemmene på sin side fremkommer med forslag, forespørsler og mulige klagemål, en ordning som er meget fruktbringende både for medlemmene og generalsekretæren. I Oslo avdeling holdes den slags møter 2 gånger om året.

Kontingenten til N. I. F. består av 25 kr. til landsforeningen. Denne kontingent er felles for medlemmer over hele verden. Dertil kommer 10 kr. til Arbeidsledighetskassen, som er felles for alle medlemmer bosatt i Norge og endelig kommer en avdelings kontingent som varierer fra 5 kr. op til 37 kr. pr. år.

Avdelingene har egne klubblokaler i Bergen, Oslo og Trondhjem. I Oslo har foreningen også sitt eget hus "Ingeniørenes Hus", der er konstituert som et eget aktieselskap.

Foruten N. I. F. er der i de fleste byer i Norge en "polyteknisk" forening, som ikke er begrenset til å omfatte kvalifiserte ingeniører. Som oftest samarbeider N. I. F. meget godt med disse polytekniske

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0168.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free