- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
195

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 18 1/2. 11 maj 1934 - Gösta Richert: Östergötland som kraftprovins

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

11 MAJ 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 195

Genom bl. a. Norrköpings- och Linköpingsverkens anslutning till statens kraftverk i Motala ström och deras kraftnät, vilka i sin tur genom östra stamlinjen och en landslinje över Finspong äro sammanknutna med statens centralblock, äro sålunda alla de ovannämnda näten i förbindelse jämväl med det statliga kraftsystemet. Från Motalaverket överföres därjämte kraft över Norrköping till kustlandet i sydost ned till Valdemarsvik med fortsättning till Västervik. Slutligen är via Nässjö förbindelse etablerad mellan Motala och Sydsvenska kraftaktiebolagets nät.

Samtliga de mera betydande kraftföretagen i länet äro sålunda sammankopplade med varandra och bilda ett i stort sett naturligt avgränsat och slutet kraftsystem. Efter vissa smärre kompletteringar och anpassning av överförings- och hopkopplingsanordningarnas dimensioner kommer detta system att utgöra ett synnerligen värdefullt underlag för en systematisk rationalisering av distriktets kraftförsörjning. Mellan de olika kraftföretagen inom detta system har också ett betydande samarbete etablerats, vilket bl. a. tagit sig uttryck i den redan för ca 20 år sedan bildade Motala ströms regleringsförening och en under senare tid tillsatt "driftdelegation" i syfte att genom inbördes kraftutbyte och samköming förbättra driftekonomien och gemensamt söka bemästra svåra situationer. Ehuru förhållandena hittills icke möjliggjort en starkare centralisering av denna samverkan, borde förutsättningarna här vara särskilt gynnsamma för ett fastare organiserat samarbete - såväl tekniskt som administrativt - mellan de olika enskilda och kommunala kraftintressenterna inom området. Erfarenheten från andra kraftdistrikt, där dylik samverkan under målmedveten ledning äger rum, har tydligt visat, vilka förbättringar i krafthushållningen som kunna uppnås genom sammanlagring av flera närliggande kraftföretags varierande belastningar, en fråga som särskilt med avseende på vattenbristförhållanden närmare belystes vid Vattenkraftföreningens nyligen hållna årsmöte.

Det vill synas, som om de skilda lokala kraftintressenterna inom Östergötlands kraftdistrikt skulle ha ett betydande intresse av att etablera ett mera omfattande samarbete, organiserat i ett clearingföretag under en gemensam ledning med bibehållen äganderätt för de skilda intressenterna. En förebild, som säkerligen kan vara av största värde vid skapandet av en dylik organisation, är Bergslagens gemensamma kraftförvaltning, i vilken inemot ett 40-tal av Bergslagens bruksindustrier äro intressenter.

Kommer en sådan fastare gemensam administration till stånd i Östergötland och bliva de här befintliga kraftverken därvid integrerande delar i ett hushållningssystem omfattande hela kraftdistriktet, borde ökad möjlighet kunna vinnas att systematiskt utnyttja den vid områdets skilda kraftverk disponibla vattentillgången och sålunda fullt rationellt tillvarataga dettas egna kraftresurser och organisera dess reservkraftförsörjning. Av ekonomisk betydelse för hela distriktet blir då såväl reservkraftproblemet som frågan om på vilket sätt krafttillskottet vid varje tidpunkt lämpligast bör åstadkommas: Bör den nuvarande reservkraften kompletteras med en värmekraftcentral och var bör denna i så fall lämpligast förläggas? Blir den mest ekonomiska lösningen därvid en kombination mellan ångkraftverk och värmedistribution, som ju i Sverige hittills endast kommit till utförande inom industrien men som numera, sedan ångtrycket kunnat avsevärt stegras, flerstädes utomlands med stor fördel tillämpas även i städerna. Blir det måhända lämpligt att för utjämning av belastningen på distriktets kraftverk - särskilt efter eventuella nyanläggningar - anlägga ett pumpkraftverk, för vilket goda lokala förutsättningar synas finnas dels norr om Norrköping, dels vid Vättern? Bör det framdeles erforderliga krafttillskottet erhållas genom ytterligare kraftverk inom distriktet eller genom ökad tillförsel av kraft utifrån? Allt detta blir frågor, som efter hand måste lösas och som allsidigt kunna utredas genom det centrala administrationsorganets försorg. Otvivelaktigt skulle en fast sammanslutning av de lokala kraftföretagen i Östergötland därjämte innebära en avsevärt gynnsammare ställning vid förhandling om leverans av kraft från främmande kraftnät, samtidigt som det ur andra synpunkter måste vara önskvärt även för vederbörande kraftleverantör att ha en sådan organisation till kund. Sedan Östergötlands kraftdistrikt blivit en på detta sätt tekniskt och administrativt konsoliderad kraftförsörjningsenhet, blir överhuvudtaget varje samverkan med utanförliggande större kraftdistrikt, för vinnande av förbättrad inbördes kraftbalans, av större effektivitet - till ömsesidig båtnad och till gagn för hela landets efter hand systematiskt samordnade krafthushållning.

Med den utveckling, som det lokala samarbetet för Östergötlands kraftförsörjning redan fått, torde det väl heller icke dröja länge, innan de skilda kraftföretagens nuvarande insiktsfulla och erfarna ledare hunnit förverkliga dessa för länet så betydelsefulla önskemål.
Gösta Richert.

illustration placeholder
Kraftverket Bergsbron-Havet.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0205.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free