- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
197

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 18 1/2. 11 maj 1934 - Henrik R. Torselius: Åtvidaberg - ett gammalt industrisamhälle

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

disponerar bolaget ett 2-ramigt sågverk och för lövträförsågningen landets största blocksåg. Hela vagnslasterna, där man ofta ser enorma ekstammar, lyftas och föras medelst portalkran in i blocksågen. Personalen vid de imponerande bandsågarna äger en sällan spord skicklighet vid apteringen, där den eljest vanliga uppmätningen för koncis sågning icke anses nödvändig, utan man litar till genom lång erfarenhet vunnen bedömningsförmåga. Avfallet från eksågningen går till garvämnesindustrien, och det sågade virket föres till stora torklängor, som rymma 55 kamrar. I varje kammare införas 5 trallor om 250 kubikfot. Torkningen sker i väl avvägda intervaller mellan luft- och ångtorkning. Av det importerade virket användes endast högsta kvalitet.

I de stora maskinhallarna i två våningar, varav de största äro icke mindre än 160 meter långa, flyter bearbetningen fram från virkesintagningen till den färdiga varan, vari då även inbegripas de delar och halvfabrikat för andra fabrikers produkter, som här i stor utsträckning tillverkas - vi erinra om de ovan nämnda karosserierna och kylskåpen. Fabrikationen avser emellertid främst inredning av kommersiella lokaler, kontor, banker, butiker, ämbetsverk etc. Även om en mångfald moderna specialmaskiner användas utnyttjar man, för ernående av den höga kvaliteten, i stor utsträckning den personliga yrkesskickligheten hos arbetarna. En borgen för sådan skicklighet har man i att dessa till stor del äro gamla trotjänare och att generation träder efter generation i verkstäderna. Träet utväljes med stor omsorg, och vid tillverkningen nöjer man sig inte med ritningar, utan s. k. måttkäppar användas, dvs. finhyvlade bräder, på vilka de olika detaljerna överförts i naturlig storlek. Genom ett konsekvent användande av dylika måttkäppar har man kunnat uppnå en precision, som tidigare varit okänd när det gäilt trä.

Det är inte bara standardiserade kontorsmöbler, som utgå härifrån, utan fabriken levererar även inredningar, som äro produkter av rent konsthantverk, där bl. a. intarsiaarbeten ge vackra prov på yrkesskicklighet. Det kan i detta sammanhang erinras om, att när den stora Gustav Vasastatyn i Nordiska museets hall skulle utföras vände man sig till Åtvidabergs industrier, som fick i uppdrag att snickra den väldiga stoden, vilken består av tusentals ekbitar.

För tillverkning av beslag o. d. finnes egen mekanisk verkstad, försedd med moderna anordningar för förnickling, kadmiumering etc.

En stor avdelning är parkettfabriken, även den delvis ett led i strävandena att utnyttja det mesta

illustration placeholder
Interiör av tryckeriet vid Åtvidabergs industrier.


möjliga av virket. I samband med denna avdelning uppväxte den kemisk-tekniska avdelningen. Tidigare fanns endast tungarbetat bivax för boningen; för att popularisera parkettgolven uppdrogs åt några kända kemister att experimentera fram ett lättarbetat bonvax, och då experimenten givit gott resultat anlades den nämnda avdelningen. Denna har sedan även upptagit tillverkning av carbonpapper, vilken stora artikel tidigare så gott som uteslutande importerats. Tillverkningen bedrives i sådan omfattning att den kan tillgodose landets hela behov. Det råpapper man använder är av svensk tillverkning.

Det visade sig för 30 år sedan så gott som omöjligt att erhålla önskvärd precision å kort, blanketter och övrigt liknande tryck för modern kontorsutrustning, varför ett eget tryckeri anlades. Denna avdelning, som nu är utrustad med de mest moderna och effektiva maskiner, arbetar för högtryck. Bolaget har också övertagit tillverkningen av räknemaskinen Facit, för vilken den tidigare varit generalagent, och sedan den tiotangentiga Facit förts fram, har efterfrågan överstigit tillgången och nödvändiggjort i dagarna påbörjade lokalutvidgningar.

Bolaget sysselsätter inalles cirka 1000 personer försäljningsorganisationen inräknad.

Åtvidabergsindustrierna ha koncentrerats omkring det gamla torget; där är entrén till Åtvidabergs industrier och där finner man armaturfabriken. Den största tillverkningen av armatur i Åtvidaberg upptogs i en f. d. brukssmedja och bedrevs där intill 1904, då verksamheten övertogs av det nybildade a.-b. Åtvidabergs armaturfabrik, dotterbolag till det sedan 1899 i Stockholm verksamma Svenska armatur a.-b. 1919 ombildades det senare till a.-b. Nordiska armaturfabrikerna, vilket bedriver tillverkning av armatur förutom i Åtvidaberg även vid fabriker i Stockholm, Lund och Kungsör.

Den i början anspråkslösa anläggningen äger nu ett betydande omfång. Huvudfabriken är uppförd

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0207.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free