- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
211

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 19. 12 maj 1934 - Notiser - Väg- och vattenbyggnadsstyrelsens omorganisation - Järnvägsbygget Jönköping—Ulricehamn - Arbetsordning för Svenska elektroingenjörsföreningen - Kokgas på flaskor

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

12 MAJ 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 211

niskt kvalificerade personer skulle kunna förordnas till chefsposten. Ett antal reservanter hade emellertid yrkat på att chefen för styrelsen skulle erhålla generaldirektörs tjänsteställning och 19 000 kr. avlöning samt att endast tekniskt utbildade personer skulle kunna ifrågakomma. Båda kamrarna biföllo emellertid utskottsförslaget. Andra kammaren biföll emellertid en reservation mot ett av utskottet i motiveringen gjort uttalande att genom omorganisationen möjlighet öppnades för tillkomsten av ett centralt organ för behandling av vägtrafikfrågorna, särskilt vad beträffar bilbesiktningsmännens arbete, och att det syntes utskottet lämpligt att styrelsen erhölle vidgad befogenhet att utfärda bestämmelser för att i övrigt övervaka dessa besiktningsmän.

Beträffande vägorganisationen i länen bifölls regeringsförslaget, vilket bl. a. innebär, att Gotlands län får sin egen vägingenjör. Likaså bifölls regeringens förslag om att statsbidrag till byggande av ödebygdsvägar i regel skall utgå med högst 85 %.

Järnvägsbygget Jönköping-Ulricehamn. I proposition (nr 263) till riksdagen har k. m:t begärt riksdagens yttrande i fråga om ytterligare understöd från statens sida för fullbordande av järnvägsanläggningen Ulricehamn-Jönköping. I det till propositionen fogade yttrandet till statsrådsprotokollet framhåller kommunikationsministern, att arbetslöshetskommissionen beräknat totalkostnaden för järnvägsanläggningen till 10,96 mill. kr., under det att järnvägsstyrelsen beräknat kostnaden till 11,3 mill. kr. Det för anläggningens fullbordande erforderliga beloppet har beräknats till 2,9 mill. kr., men genom vissa av järnvägsstyrelsen angivna dispositioner skulle medelsbehovet kunna pressas till ca 2 mill. kr. Ingen som helst möjlighet att på enskild väg anskaffa detta belopp anses föreligga. Kommunikationsministern hyser stor tvekan om det lämpliga i att statsverket över huvud medverkat till järnvägsföretagets realiserande. Vid bedömandet av frågan, huruvida staten bör lämna ytterligare stöd för anläggningens fullbordan, kunna olika meningar göra sig gällande. Till förmån för fortsatt medverkan kunna anföras de skäl som i allmänhet tala mot ett avbrytande av ett företag, på vilket mycket arbete och stora kostnader nedlagts. Älvsborgs läns landsting och ett icke ringa antal kommuner ha gjort mycket kännbara ekonomiska uppoffringar för att banbygget skulle komma till stånd. Statsverket har genom arbetslöshetskommissionen disponerat ett belopp överstigande 5 mill. kr., varav ca 4 mill. kr. förbrukats.

Å andra sidan torde, därest staten skulle som lån tillhandahålla järnvägsbolaget det erforderliga beloppet, bolagets möjligheter att förränta lånet bliva så obetydliga, att man redan från början nödgades räkna med att även den från nu ifrågasatta insatsen från statens sida skulle gå till spillo. Statens ytterligare medverkan skulle, i motsats till vad tidigare varit fallet, endast i mera begränsad omfattning erhålla arbetslöshetslindrande verkan. Slutligen skulle ett fullbordande av banan komma att betyda en inkomstminskning för statens järnvägar, av järnvägsstyrelsen uppskattad till 140 000 kr. pr år.

Om riksdagen biträder kommunikationsministerns mening, torde arbetslöshetskommissionens arbeten å banan böra avbrytas. Skulle riksdagen däremot vara av den uppfattningen, att staten bör lämna ytterligare understöd, torde detta till ett belopp av 0,9 mill. kr. böra tagas av de till statliga och statskommunala reservarbeten anslagna medlen, för täckande av det återstående behovet synas endast skattemedel böra ifrågakomma.

Arbetsordning för Svenska elektroingenjörsföreningen.

Svenska teknologföreningens styrelse har den 11 april fastställt den av Svenska elektroingenjörsföreningen i mars antagna arbetsordningen. Enligt denna uppdelas föreningens verksamhet på två arbetsområden, kraftteknik och teleteknik. Föreningen består av medlemmar och hedersledamöter. Till medlem kan antagas ledamot av teknologföreningen, som är eller varit verksam inom elektrotekniken. Till hedersledamot kan endast kallas utländsk person, som gjort sig synnerligen förtjänt om elektroteknikens utveckling. Utöver den stadgade årsavgiften till Svenska teknologföreningen erlägga medlemmarna ingen avgift till elektroingenjörsföremngen.

Styrelsen, som har säte i Stockholm, består av 12 ledamöter, nämligen ordförande, två vice ordförande, två sekreterare, ceremonimästare och sex andra ledamöter. Om Teknisk tidskrifts fackredaktör för elektroteknik ej är ledamot av styrelsen, bör han ändock kallas till styrelsens sammanträden och äger deltaga i diskussion men ej i beslut.

Kokgas på flaskor. Teknisk tidskrift refererade i fjol (häfte 25) en tysk utredning angående distribution av kokgas på flaskor. De på ett par platser vunna erfarenheterna av detta system belysas i en av överingenjör G. H. Hultman och förste ingenjören Axel Danielsson vid Stockholms gasverk nyligen avgiven reseberättelse, varav Teknisk tidskrift beretts tillfälle att taga del.

I Nykøbing på Falster har A. S. Dansk Flaskegas infört distribution av komprimerad gas på stålflaskor. Bolaget har mellan 800 och 900 abonnenter på Falster och Laaland. Till de abonnenter som bo inom ett avstånd av ett par mil frän Nykøbing distribueras flaskorna pr bil; längre transporter verkställas med järnväg. I förra fallet användes en mindre lastbil med fack för 36 flaskor, av vilka 33 fyllas vid avfärden. Chauffören verkställer ombytet av flaskorna, som han bär pä axeln till och frän bilen. Varje kund har tillfälle till flaskbyte 2 gånger i veckan. Transporten pr järnväg verkställes enligt särskild taxa, och järnvägsbolaget ombesörjer även att flaskorna sändas från stationen till abonnenten och inkopplas.

För biltransport användas flaskor om 40 l och 140 atö, för järnvägstransport även sådana om 50 l och 200 atö. De förra rymma 6 m3, de senare 10 m3. Vikten av de förra är 75 kg, av de senare, utförda av specialstål, ca 60 kg. Priset utgör 52, resp. ca 100 kr. Varje abonnent har för två flaskor (6 m3), en regulator, en manometer, omkastarventil, plåtskåp och övrig installation (intill 5 m rörledning) betalat 245 kr. Numera är priset på grund av den danska valutans fall högre. Plåtskåpet är placerat på väggen utanför huset. Flaskor, skåp och regulator kunna även få hyras, varvid kostnaden är 10 kr. kontant och 2 kr. pr månad. Häri ingår dock ej själva rörledningen, som måste betalas kontant. Som "säkerhetsventil" på lågtryckssidan fungerar ett stycke vanlig gummislang.

Gasåtgången är ca 200 m3 pr abonnent och år, eller sammanlagt 175 000 m3. Med bil utköras i genomsnitt ca 45 flaskor pr dag (ca halva förbrukningen). Om sommaren, då gasförbrukningen är störst, utsändas 60 à 65 flaskor pr dag. Totalkostnaden för distributionen av flaskorna är 10 öre/m3 vid biltransport och 11 à 11,5 öre/m3 vid järnvägstransport.

Kostnaden för kompressionen uppgår till 6,3 öre/m3, därav 2 öre i arbetskostnad, 1,3 öre till ränta och amortering å kompressorn och 3 öre till ström och olja. För komprimeringen användes en trestegskompressor med kapaciteten 75 m3/tim. Gasens inköpspris är 7 1/3 öre pr m3 och självkostnaden hos kunden, exkl. lokalkostnad, kostnad för ombytesflaskor och administration 24 à 25 öre pr m3. Försäljningspriset är 35 öre pr m3, men om flera flaskor få avlämnas på en plats för avhämtning genom kunderna är priset 28 öre pr m3.

Bolaget distribuerar även propangas (kosangas) på större behållare över hela Danmark. Denna gas, som

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0221.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free