- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
212

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 19. 12 maj 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

212 TEKNISK TIDSKRIFT 12 MAJ 1934

importeras i tankvagnar, erfordrar dock speciella brännare eller åtminstone andra dyser till normala brännare.

Även i Stuttgart drives flaskgasrörelse ehuru i mycket inskränkt omfattning. Man avsåg att söka flaskgaskunder endast på sådana ställen, där det fanns någon utsikt att väcka intresse för gas, så att högtrycksledningar sedermera kunde utdragas. Priset för flaskgas kunde därför sättas endast obetydligt högre än för den på vanligt sätt distribuerade gasen. Man hade dock nu endast 55 kunder. Gasverket bekostade självt alla flaskor, som endast rymde 5 m3 (40 liter, 125 atö, vikt 63 kg), men kunden betalade 25 Rm för skåpet, övrig installation betalades av kunden. Kompressorns kapacitet var endast 7,6 m3 pr timme. Gasverkets självkostnad för gasen var pr m3 8 Pf. före kompressionen och 14 Pf efter denna. Gaspriset var vid vanlig distribution 16 Pf, för flaskgas i staden 20 Pf och i ytterområdena; 24 Pf. Förbrukningen pr kund var i medeltal endast 5 flaskor pr månad. Rörelsen kunde givetvis ej bära sig med denna ringa omfattning, särskilt som kunderna voro spridda över hela distributionsområdet. Med användande av högvärdig gas, s. k. Klärgas, med ett värmevärde av 7 000 à 8 000 Cal/m3, ansåg man att ekonomien borde bliva bättre.

Tekniska högskolans kamratstipendiefonder. Vid tekniska högskolan finnas, vilket torde vara väl bekant för de flesta från högskolan utexaminerade, stipendiefonder, som kallas Tekniska högskolans kamratstipendiefonder. Grundplåten till dessa lades år 1912 genom en insamling vid en kamratfest, firad av de ingenjörer och arkitekter som 1877 utexaminerades från Teknologiska institutet. Grundplåten utgjorde 550 kr. Samtidigt uppsattes förslag till statuter för dessa fonder.

Enligt de gällande statuterna skall, när en fond uppgår till 10 000 kr., den årliga räntan utdelas som stipendium på så sätt, att teknologerna själva få utse stipendiat. Stipendium utgår första gången till studerande i första årskursen, påföljande år till studerande i andra årskursen osv.

Fonderna ha tillförts bidrag genom insamlingar vid kamratmötena, så att den första fonden var färdigbildad år 1922. Fonden nr 2 uppgår nu till ett belopp av ca 5 500 kr.

Det vore synnerligen tacknämligt, om vid årets kamratmöten ytterligare insamlingar kunde göras till ökning av fonden nr 2, och här kan den vanliga frasen "även de minsta bidrag mottagas med tacksamhet" äga full tillämpning. Vid hänvändelse till högskolans kansli erhållas de fullständiga statuterna för dessa fonder.

Prov med svårflyktiga bränslen i förgasarmotorer.

Kungl. automobilklubbens tekniska kommitté, som med intresse följt de strävanden som under senare tid förekommit att använda svårflyktiga bränslen för drift av vanliga förgasarmotorer, har beslutit anordna jämförande undersökningar av de olika lösningar till detta problem som föreslagits.

Proven ha till uppgift att stimulera uppfinnareverksamheten att åstadkomma en lämplig konstruktion samt att under likartade och noggranna provningsbestämmelser undersöka olika anordningar för drift med svårflyktiga bränslen av vanliga förgasarmotorer. Även om det därvid skulle visa sig, att en fullgod lösning ej nåtts, kommer en dylik provning att lämna värdefulla anvisningar för konstruktionernas vidare utformning samt att giva allmänheten en uppfattning om de föreliggande möjligheterna att använda de billigare bränslena för bildrift.

Från undersökningen äro uteslutna dieselmotorer och andra konstruktioner, som erfordra en mera ingripande omändring av motorerna. Avsikten är nämligen att få fram en anordning, som lätt kan monteras på vanliga förgasarmotorer.

Anmälan till provningen skall ingivas till K. A. K:s kommitté för tekniska angelägenheter senast den 15 juni 1934 på härför fastställd blankett samt vara åtföljd av en anmälningsavgift av 250 kr. pr exemplar av anmäld anordning.

Fordonen, vilka måste fylla bestämmelserna i gällande motorfordonsförordning, skola ställas till ledningens förfogande för prov vid tidpunkt och under tid som i varje särskilt fall meddelas. Vagnarna skola under provningen köras av person som ledningen utser.

Undersökningen omfattar följande provningar: 1) Motorns bränsleförbrukning vid normalbelastning samt effekt vid maximalbelastning både vid drift med bensin, resp. lättbentyl, och den till vagnen vanligen hörande förgasaren samt med anordning för det svårflyktiga bränslet. 2) Landsvägsprov med full last med bensin, resp. lättbentyl, och med det svårflyktiga bränslet (normalt ej överstigande 2 000 km). 3) Vagnens köregenskaper med det svårflyktiga bränslet i förhållande till drift med bensin, resp. lättbentyl. 4) Tomgångsprov. 5) Undersökning av eventuell rökbildning vid körning i stadstrafik och på landsväg. 6) Vagnens igångsättningsegenskaper och körtid, till dess omkoppling till det svårflyktiga bränslet lämpligen kan ske. 7) Apparaturens allmänna anordning. 8) Undersökning av smörjoljan. - Ledningen förbehåller sig dock rätt att utvidga dessa provningar att omfatta även ytterligare undersökningar.

Provföreläsningar vid Chalmers’. Föreläsningsprov för de sökande till professuren i organisk kemi vid Chalmers’ tekniska institut äga rum den 14-15 maj, varvid föreläsningarna första dagen behandla de av de sökande valda ämnena och andra dagen de av styrelsen bestämda ämnena. Måndagen den 14 föreläser lektor K. Josephson kl. 10 över ämnet "Inledning till kolhydratkemien och de enkla sockerarternas allmänna kemiska förhållanden", docent E. Larsson kl. 11 över "Oxoniumföreningar" och docent G. Ljunggren kl. 12 över "Bestämning av dispersa system i luft". Tisdagen den 15 försiggå föreläsningarna på samma tider över ämnena "Katalytiska framställningssätt inom den organiska kemien" (lektor Josephson), "I vad mån kan bestämningen av dipolmomentet bidraga till kännedom om organiska molekylers byggnad?" (docent Larsson) och "Fria organiska radikaler" (docent Ljunggren). Föreläsningarna hållas i institutets huvudbyggnad, Storgatan 43, 2 tr.

Brist på kemiska praktikplatser. Från Svenska industriens praktiknämnd rapporteras, att arbetet med fördelningen av inkomna praktikplatser till de tekniska läroanstalterna och övriga sökande nu pågår under högtryck. Behovet av platser har i år sprungit upp till närmare 600 och det är förenat med stora svårigheter att tillfredsställa alla krav. Särskilt illa utsatt är i år det kemiska facket, inom vilket bristen på platser f. n. uppgår till ett 40-tal. Nämnden vädjar därför till samtliga kemiska och cellulosafabriker, pappersbruk, laboratorier etc. att göra ytterligare en kraftansträngning och bereda ännu ett antal platser. De sökande synas samtliga vara väl meriterade och skola säkerligen i en framtid giva valuta för de utbildningsmöjligheter, som beredas dem. Nämndens adress är Stockholm 16.

På grund av tillfällig utrymmesbrist finnas sammanträdena införda på annonssidan X.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0222.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free