- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
213

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 20. 19 maj 1934 - Årsmötet i Norrköping

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT
HAFT. 20 UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN 19 MAJ
ÅRG. 64 HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN 1934

INNEHÅLL: Årsmötet i Norrköping. - Industriens finansiering, av M. Wallenberg j:r.- Notiser.- Sammanträden.

ÅRSMÖTET I NORRKÖPING.

Det har väl sedan fjärde allmänna teknikermötet i samband med 1906 års konst- och industriutställning i Norrköping näppeligen varit så många ingenjörer på en gång samlade i industristaden vid Motala ström som under teknologföreningens årsmöte där den 11 och 12 maj. Det kan också först som sist konstateras, att årsmötet var utomordentligt lyckat. Vädrets makter voro särskilt nådiga, och de damer och herrar i Norrköping, Finspong och Stockholm som styrt och ställt med mötet hade varit mycket mänskliga vid avvägningen mellan de immateriella och materiella inslagen i årsmötet. Det var varken övergödning med hårdknäckta föredrag, långrandiga diskussioner eller forcerad visning av industriella företag, utan det hela låg på ett i högsta grad njutbart plan och flöt lugnt och jämnt, men också tack vare den materiella förplägnaden utan longörer precis som en välordnad samvaro bör göra.

Det är också med glädje man, liksom i Göteborg 1928 och i Malmö 1931, konstaterar den uppskattning som åtgärden att förlägga vissa av teknologföreningens årsmöten utom Stockholm nu rönt inom Norrköpings Polytekniska förening och Östgötaindustrien. Att även teknologföreningens medlemmar på skilda håll i landet livligt uppskatta att från tid till annan få sammanträffa med kolleger i de lokala tekniska föreningarna i dessas egen hemort under välvillig medverkan av myndigheter, industrier och intresserad allmänhet behöver icke särskilt understrykas.

Norrköping har sedan ett par år tillbaka skaffat sig en mycket förnämlig möteslokal genom restaurering av det gamla stadshuset, som återuppstått i stilenligt yttre och inre skick. Dit voro förhandlingarna den 11 maj förlagda, och där hade också vid årsmötets öppnande infunnit sig representanter för länet och staden med landshövding Tiselius i spetsen, Polytekniska föreningens i Norrköping ledande män, representanter för ett antal andra svenska tekniska föreningar, för studentkårerna vid tekniska högskolan och Chalmers samt för systerföreningarna i de övriga nordiska länderna.

Mötet öppnades av teknologföreningens ordförande myntdirektör Grabe, som, efter att ha kommenterat det ekonomiska läget och de ljusnande konjunkturerna, men också de betydande osäkerhetsmoment som förefinnas på skilda områden, i sitt hälsningstal bl. a. framhöll, att relativt oberoende av alla störningar på det industriella och ekonomiska livet går teknikens utveckling fram. Dess väg markeras icke av kriser och tillbakagång. Tekniken är det evigt gröna trädet, som ständigt skjuter nya skott och sätter frukter. Men frukterna äro på gott och ont, det gäller för mänskligheten att tillgodogöra sig dem så, att de verkligen komma att utgöra den vitaminrika kost, som leder till samhällets förkovran och mänsklighetens lyckliggörande. Sker ej så kunna de leda till förbannelse i stället för till välsignelse. I detta hänseende synes mänskligheten ännu hava mycket att lära. Ännu kan den ej konsten att rätt njuta frukterna av teknikens framsteg. Detta är ett problem som måste lösas, ett problem med vilket politiken brottas lika väl som nationalekonomien, pro-

(Forts. å sid. 220.)

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0223.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free