- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
231

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 21. 26 maj 1934 - Tekniska föreningar

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

26 MAJ 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 231

10 mars d. å. Det var emellertid modifierat så tillvida, att dr Hammar - med hänsyn till auditoriets sakkunskap - undanbad sig redogöra för fartygens artilleri, torpeder m. fl. sjömilitära synpunkter. Dr Hammar kryddade i stället sitt anförande med historier och anekdoter från sina upplevelser med flottans män. Ett tacksammare och gladare auditorium torde dr Hammar näppeligen kunna samla omkring sig, och det underhållande och roliga föredraget mottogs med livligt bifall.

Ordföranden, marindirektör Grimberg, framförde föreningens tack till föredragshållaren och framhöll därvid särskilt, den stora insats dr Hammar personligen gjort vid nybyggandet av vår örlogsflotta. Tal. framhöll, hurusom kontinuitet inom nybyggnadsverksamheten är av största betydelse för landets försvarsberedskap, och att genom fartygsbyggnader stora delar av landets teknici inom vitt skilda områden erhålla sysselsättning och tvingas hålla sig à jour med teknikens senaste erfarenheter.

Vid den efterföljande talrikt besökta supén avtackades föredragshållaren ytterligare. Bland gästerna befann sig även direktör Nordström från a.-b. de Lavals ångturbin och chefen för ingenjördepartementet, marindirektör Herlin, tackade dir. Nordström för hans stora insatser, då det gällt installerande av ångturbiner i örlogsfartyg.

Amiral Lindström talade för Flottans ingenjörsförening och framförde gästernas tack för den angenäma aftonen. I sitt eleganta anförande framhöll amiralen, hurusom inom flottan förståelse och intresse för tekniska spörsmål vunnit alltmera insteg, och att ett förtroendefullt samarbete äger rum mellan flottans officerare och ingenjörer. Q.

Skånska ingenjörsklubben
höll den 13 april sammanträde på Kungsparkens restaurang i Malmö under presidium av förste vice ordföranden ingenjör E. Rydholm. Styrelsen hade till medlemmar av klubben invalt ingenjörerna E. Eklund, G. Smith och I. Svännel. För åvägabringande av mera omväxling i programmen vid sammanträdena hade styrelsen uppdragit åt två av sina ledamöter att fungera som förste och andra klubbmästare. Ordföranden meddelade, att klubben genom Svenska teknologföreningen inbjudits att låta sig representera vid ett nordiskt ingenjörsmöte i Danmark den 23-31 maj.

Civilingenjör Kurt Söderlund lämnade ett med ljusbilder illustrerat kortare meddelande om "Tankfartyg". Talaren erinrade om den fördel för sjöfarten och Skeppsbyggeriet, som ligger i petroleumkällornas transoceana och avlägsna läge. De första lasterna kommo i fat med segelfartyg, men redan 1872 byggdes ett tankångfartyg. Detta blev dock aldrig använt för sitt egentliga ändamål, emedan annan last ställde sig ekonomiskt gynnsammare. I Sverige byggdes de första tankångarna 1879 av Lindholmen-Motala för Kaspiska havet och Nobelverken. Numera drivas tankfartygen av oljemotorer. Världstonnaget av tankmotorfartyg är omkring 9 millioner ton. Ett dylikt skepp måste uppfylla alla de villkor, som gälla för anlöpande av hamn i vilket land som helst. Man skiljer mellan "dirty tanks" för oljor, som icke utan uppvärmning kunna pumpas, och "clean tanks" för tunnflytande oljor. De förra måste förses med ångrörsslingor för uppvärmning. I vissa hamnar, t. e. Hamburg, får eld icke finnas ombord, utan ångan tillföres från en ångcentral i land. Gastrycket i tankarna kan vid färd i tropikerna bli avsevärt och måste kontrolleras från kommandobryggan. Stora fartyg kunna genom utluftning förlora 2-300 ton bensin på en resa. Med skioptikonbilder visades fartygens indelning i tankar medelst tvär- eller långskeppsspant, rörsystemen för in- och utpumpning av lasten, uppvärmningsanordningar m. m. Fartygen gå som regel i barlast varannan resa, varvid tankarna äro vattenfyllda. Noggrann rengörning erfordras, särskilt om en tank, som använts för tyngre olja, nästa gång skall fyllas med bensin. Fartygets livslängd är kort. Bensin medför så stor avrostning, att ett fartyg med dylik last praktiskt taget är slut efter 10 år. De feta oljorna åter intränga i nithålen och minska friktionen, så att vid sjögång skarvarna börja läcka. Nya fartyg få först gå med bensin, så att alla otätheter rosta igen, och först därefter med feta oljor.

Aftonens huvudföredrag hölls av överingenjör Gunnar Wallgren, som med stöd av talrika skioptikonbilder och demonstrationsföremål lämnade en ingående framställning om "Nomylagret och några tekniska hjälpmedel, som kommit till användning vid dess utexperimenterande". Då ämnet tidigare behandlats i uppsatser i denna tidskrifts avdelning för mekanik, årg. 1932, sid. l-11 och 17-25, tarvas icke här referat av det mycket intressanta föredraget.

Efter förhandlingarna intogs gemensam supé, följd av ett animerat samkväm. Under detta visades en film över de laboratorielokaler och provningsapparater, som använts för nomylagrets första utexperimenterande.

F. M.

Kalmar teknologklubb
sammanträdde lördagen den 14 april å stadshotellet i Kalmar under direktör Roséns ordförandeskap.

Vid sammanträdet, som var ovanligt talrikt besökt, höllos tvenne föredrag, dels av stadsingenjör Schiöler över "Kalmar stadsplan, dess historiska utveckling och det nyuppgjorda förslaget till dess ändring och utvidgning" och dels av hamningenjör Karlsson över "Kalmar hamnplan".

Ingenjör Schiöler framhöll inledningsvis, att en stads utveckling genom tiderna knappast kan åskådliggöras bättre än genom redogörelse för dess byggnadshistoria. De stora händelserna avspeglas väl i de gamla stadsplanerna och stadsbilderna, och förutom bygdens och landets historia har mycket annat funnit uttryck i sådana planer och bilder. För en stad, som utvecklas eller eljest har stor betydelse, måste stadsplanen ständigt förändras och fullkomnas. Detta har även skett i den gamla ärevördiga staden Kalmar. Den första och tillförlitliga karta över staden, som tal. förfogade över, var från början av 1600-talet. Staden var då sammanträngd i stora, tätt liggande kvarter med trånga och krokiga gator. Den hade tydligen vuxit upp utan någon i förväg uppgjord plan, alldeles såsom utrymmet och behovet framtvingat bebyggelsen. Efter en skildring av de förändringar som stadsplanen genomgått under tiderna, lämnade tal. en detaljerad redogörelse för huvuddraget i det nya stadsplaneförslag, som utarbetats av arkitekt Thure Bergentz i Stockholm. Det är många synpunkter och förhållanden som inverkat på uppgörandet av en stadsplan i ett så gammalt samhälle som Kalmar framhöll tal. till slut och ofta nödgas man göra hårda ingrepp i den enskildes rättigheter, när det gäller att nå betydelsefulla mål för hela samhället. Föredraget illustrerades av ett 50-tal skioptikonbilder, belysande dels stadsplanens utseende genom tiderna och dels olika detaljer rörande den planerade framtida bebyggelsen samt ordnandet av de viktigaste trafiklederna.

Sedan ordf. avtackat föredragshållaren vidtog hamningenjör Karlssons föredrag. Denne vidrörde inledningsvis den betydelse som Kalmar hamn haft sedan långt tillbaka i tiderna och som den alltfortfarande äger på grund av stadens ovanligt livliga sjötrafik. Ett flertal äldre hamnplaner omnämndes, varefter tal. detaljerat beskrev den hamnplan som på sin tid uppgjordes av De Geer och efter vilken hamnen utbyggdes åren 1852-55. Sedermera har hamnen som naturlig följd av utvecklingen undergått en del förändringar och utvidg-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0241.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free