- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
244

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 23. 9 juni 1934 - Torsten Holmgren †, av Axel F. Enström - Tidskriftsnytt inom radiofacket, av Lennart Nyström

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

244 TEKNISK TIDSKRIFT 9 JUNI 1934

bolagens sakkunnige. Närhelst en kommitté tillsattes för utarbetande av föreskrifter eller normer, alltid var Holmgren redo att sätta in av sin rent otroliga arbetskraft. Den svenska elektrotekniken står till honom i en outplånlig tacksamhetsskuld.

Men denna hans verksamhet har också haft en annan betydelse. Liksom på ett annat närastående område J. Gust. Richert, arbetade Torsten Holmgren energiskt för det konsulterande ingenjörsyrkets höjande till fullständig opartiskhet och oberoende av ekonomiska intressen. Dessa båda män ha vi i första hand att tacka för att den svenska kåren av konsulterande ingenjörer kommit att intaga den aktade plats i samhället som den nu gör.

Härmed sammanhänger Torsten Holmgrens upphöjda karaktär, hans omutliga redbarhet och slaggfria gentlemannaegenskaper. I den sakliga diskussionen hade han ofta motståndare, men ingen kunde misstaga sig på att han slogs för vad han ansåg vara rätt och sanning. Hans rätliniga temperament hade kanske svårt att finna sig i kompromisser, som den ofta grymt irrationella verkligheten mången gång tvingar den logiska deduktionen att taga hänsyn till.

För sina många medarbetare och dem, som kommo honom närmare, står han som den oförgätlige, noble och trofaste vännen, redo att uppoffra sig själv och sina egna intressen för medmänniskornas bästa. Den, som skriver dessa rader, vet det bättre än någon.

Inför det obevekliga ödet stå vi handfallna. Men ett är säkert: att svenska - och nordiska - elektrotekniker skola minnas den eminente föregångsmannen inom facket, kamraten och vännen Torsten Holmgren. . Axel F. Enström.

TIDSKRIFTSNYTT INOM RADIOFAGKET.

(Copyright.)

För storsändarrör om 300 kW användes halvindirekt upphettad niobiumkatod. Sedan det lyckats att framställa sömfria niobiumrör fylldes dessa med en inre koncentrisk ledare, bestående av tubulärt arrangerade wolframtrådar. Katodströmmen passerar höljet och vänder tillbaka genom kärnan, vilken samtidigt verkar som värmekropp. Katodröret fästes med kvartsisolation vid anodcylinderns slutna ända. Det magnetiska fältet vid glödtråden är så litet att växelström kan användas vid en strömförbrukning av 1 700 A vid 15 V. Anodspänningen är 10 000-12 000 V och verkningsgraden 75 %. Rören användas i Wiens rundradiosändare. (S. Gauschwindt - K. Matthies. Zeitschr. f. techn. Phys., Vol. 15, s. 25.)

Ett nytt televisionssystem använder ett specialkonstruerat katodstrålrör som öga, ikonoskopet, som förmedlar impulserna utan mekaniskt rörliga delar till mottagarens bildskärm i ett annat katodstrålar, kinoskopet. Ikonoskopets "näthinna" består av ett fotoelektriskt skikt uppdelat i mosaik med 500 X 500 bildelement. Bildelementens av belysningen beroende e. m. k. förmedlas genom en elektronstråle, som sålunda verkar som en tröghetsfri omformare. Känsligheten är av samma storleksordning som hos en fotografisk film vid upptagning med kinokamera och möjligheten att sönderdela bilden större än erforderligt. De elektriska bildimpulserna modulera kinoskopets elektronstråle och fluorescensskärmen omsätter till ljusvariationer. Synkroniserande signaler överföras på samma kanal, hela systemet är helautomatiskt och mottagaren lika lätt att betjäna som en radiomottagare. (V. K. Zworykin, H. F. Techn. u. El. Ak. 43, s. 109.)

Genom att bygga en ultrakortvågssändare fullt symmetriskt icke blott geometriskt utan även med avseende på strålningsegenskaperna och anod- och gallerpotentialerna i förhållande till varandra och till jord, kan man undvara drosslar i tilledningarna, varvid möjlighet förefinnes för kontinuerlig frekvensändring. Provsändaren hade indirekt upphettade rör och var uppbyggd i form av en brygga. Den var frekvensoberoende för platsombyte och batteriombyte och sålunda speciellt lämpad för mätändamål. Genom att kombinera ett flertal sändare på ett avstånd av lambda/4 kunde en synkronverkande multipelsändare sammansättas, vilken fortsatte att fungera utan avsevärd frekvensändring även om en länk utelämnades. (G. Renatus, H. F. Techn. u. El. Ak. 43, s. 12.)

Filter kunna byggas med magnetostriktivt verkningssätt för en bandbredd av 90 c/s vid 20 000 c/s resonansfrekvens. Speciellt värmebehandlande stänger av monelmetall utgjorde svängmassa. Med en enstaka stång, upphängd i mittpunkten, erhölls en bandbredd av 70 c/s till 30 db från minimidämpningen. Med tvenne stänger i serie inbördes kopplade genom ett elektronrör erhölls vid samma bandbredd 60 db. Filtret var speciellt avsett för övertonsanalysatorer. (H. H. Hall, Proc. Inst. Rad. Eng., Vol. 21, nr 9, s. 1 328-1 338.)

Tyska postverket har låtit konstruera en återkopplingsspärr för att möjliggöra dubbelsidig radiotelefoni. Spärren består av en förstärkare med likriktare och en tillsatsförstärkare för vardera talriktningen samt polariserade telegrafreläer för omkopplingen. Den har följande fördelar framför den brukliga ekospärren: stabil förbindelse, möjlighet att hålla föreskrivna dämpningsvärden, eliminering även i vilotillstånd av störningar i sändaren, minskning av störningskänsligheten på grund av den korta tillslagstiden och den reglerbara efterverkningstiden. (R. Rückin, ENT 11, s. 75.)

Genom att tillfoga en återmatningskrets till förstärkare, har man kunnat erhålla ett konstant förstärkningstal oberoende av oundvikliga batterispänningsvariationer, övriga fördelar äro ökad rätlinighet, minskad efterverkningsdistorsion, minskad känslighet för yttre störningar m. m. Vid ett förstärkningstal av 25 db var variationen mindre än 0,01 db vid en anodspänningsvariation av 20 volt av 250, samtidigt som störningsnivån låg 75 db under full avgiven signaleffekt. Motsvarande siffror för förstärkare utan återmatning voro 0,7 db variation och 35 db störningsdämpning. Principen är av speciellt värde vid förstärkaranläggningar för bärvågstelefoni med flera samtidiga kanaler genom samma förstärkartandem (H. S. Black, The Bell System Techn. Journal, Vol. 13, s. 1.)

Med ett nytt keramiskt isolationsmaterial för radiofrekvens, Condensa, har man uppnått dielektricitetskonstanter efter val mellan 20 och 100. Hittills brukliga material ha motsvarande värden mellan 2 och 8. Samtidigt är förlustvinkeln så låg som 7-10 * 10-4 vid lambda = 100 m och eta = 40-50 samt vid eta = 100 ca 40 * 10-4. Dielektricitetskonstanten avtager med ca 1,5 % mellan 103 Hz och 106 Hz. Materialet kan svarvas, dragas, gjutas och pressas samt är på grund av hög bränningstemperatur (1 400°C) fukt- och formbeständigt. Kondensatorer, som kunna framställas genom direkt påsmältning av ädelmetaller erhålla ca 10-dubblad kapacitet

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0254.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free