- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
247

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 23. 9 juni 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

9 JUNI 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 247

Sundby, förste ingenjör L. Block och civilingenjör G. Stahre, dels entreprenörs- och behörighetsväsendet samt kompetenskrav för montörer, installatörer och driftspersonal, frågor, vilka som bekant äro föremål för utredning av en kunglig kommitté. Besök gjordes också på Svenska mässan, där Fera och Svenska föreningen för ljuskultur anordnat en särskild utställning med bidrag från Göteborgs elektricitetsverk, vattenfallsstyrelsen och Yngeredsfors kraftaktiebolag.

Den 30 maj ägnades åt studiebesök ombord å "Drottningholm", å sjöfartsmuseet och akvariet, varefter färden ställdes till Vargön och vattenfallsstyrelsens helelektrifierade mönstergård Gäddebäck.

Nya tekniska ultraviolettbrännare. Som bekant har den genom kvicksilverlampan alstrade ultravioletta strålningen kommit till betydande användning såväl inom terapien som inom tekniken. För sistnämnda användningsområde ligger strålningens betydelse dels i att den utgör ett analytiskt hjälpmedel, dels i att den påskyndar ett stort antal kemiska reaktioner.

Kvicksilverlampans användning som kemiskt analysmedel beror ju på att vissa material framträda i annan färg i ultraviolett ljus än i vanligt dagsljus. Till dessa material höra åtskilliga av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung. Av denna omständighet har man begagnat sig i kemien och medicinen, i textil- och bränsleindustrien samt inom mineralogien. Bekant är även ultraviolett-analysens betydelse för kriminalistiken samt för farmacien och farmakognosien. Man kan exempelvis med ultraviolett strålning påvisa morfin i den ringa koncentrationen av 0,001 mg i 30 cm3 vätska. [1]

Sedan flera decennier tillbaka har man vetat, att kemiskt verksamma strålar, exempelvis sådana som finnas i ljuset från brinnande magnesium, kunna utlösa starka kemiska reaktioner, såsom vätes förening med klor, vilken sker explosionsartat, införande av klor eller brom i bensolderivater, bildandet av ozon ur luftens syre osv. I den tekniska kvicksilverlampan föreligger en ekonomiskt arbetande apparatur för framställning av kemiskt verksamma strålar, vilken kommit till användning för sterilisering av mjölk, framställning av vitaminer, dödande av patologiska organismer i vatten, framställ-

illustration placeholder
Fig. 1. Genomströmningsapparat med brännare för 700 W.


illustration placeholder
Fig. 2. Stativmodell med U-formig brännare.


ning av olika preparat, blekning av oljor och textilier,
härdning av lackläder, polymerisation m. m.[2]

Nyligen har en omkonstruktion av den medicinska kvartslampan genomförts, varigenom man åsyftat att erhålla en för tekniska ändamål användbar, billig apparat. Man har sökt förhindra faran av brott i kvartsröret genom att de nya brännarna innehålla endast en ringa mängd kvicksilver. Den nya typen är försedd med två stabila metalloxidelektroder och har endast två poltätningar, varigenom de förr ofta inträffade skadorna på kärlet, vilka utgingo från poltätningarna, numera kunna undvikas. Med hänsyn till tändningen är det nya systemet vida överlägset den Küchska brännaren, enär lampan ej behöver vickas vid tändningen utan inkopplas på samma sätt som en glödlampa. Strålningsintensiteten har väsentligt ökats och strömförbrukningen minskats. Jämte den tidigare U-formiga brännaren finnes nu även en långsträckt sådan; båda motsvara de fordringar som uppställas vid bestrålning av gasformiga, fasta och flytande kroppar. Därvid har hänsyn även tagits till genomskinligheten hos de bestrålade substanserna samt till den eventuella närvaron av etsande vätskor eller korroderande gaser.

Fig. l visar en genomströmningsapparat "Uster", försedd med brännare för 700 W, vilken användes till bestrålning av strömmande klara eller grumliga vätskor, t. e. för sterilisering, eller av gaser. Materialet inträder genom ett tilledningsrör i en glascylinder av 100 mm diameter, i vilken en kvartscylinder av 50 mm diameter är koncentriskt inbyggd. Ur båda ändarna av kvartscylindern framsticker det långsträckta brännarröret. Materialet erhåller en virvlande rörelse, varigenom det blir likformigt belyst och genomströmningshastigheten kan regleras inom vida gränser. Kapaciteten uppgår till flera m3 vätska pr timme vid en exponeringstid av ca 1 1/2 sek. En mindre bestrålningsapparat användes för heta gaser och vätskor; den utmärkes av en lodrät brännare, som tätt omslutes av en dubbel kvartsmantel. Kvartsdelarna förenas med varandra av en fjäderkonstruktion; de äro alltså ej hopsmälta. Apparaten uppbäres av ett bordsstativ.

För bestrålning av större, vattenklara vätskemängder, som befinna sig i en behållare, användes den s. k. doppbrännaren för en effektförbrukning av 300 W och vilken befinner sig i ett kvartsrör av 300 mm längd och 35 mm diameter. Brännaren kan antingen införas uppifrån i vätskan eller anbringas i ett rör eller ett slutet


[1] Se härom närmare Dankwortt, Lumineszenzanalyse.
[2] Henry A. Gardner, Quick Polymerisation and Oxydation Effects on Oil (Ind. and Eng-. Chemistry, Vol. 22, 1930). - Franz Bohner, Die Ultraviolettenstrahlen in der Mühle. (Die Mühle 1932, hft 25 och 27.)

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0257.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free