- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
248

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 23. 9 juni 1934 - Notiser - Personalnotiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

248 TEKNISK TIDSKRIFT 9 JUNI 1934

illustration placeholder
Fig. 3. Bestrålningselement.


bestrålningskärl. Vätskan hålles därvid i cirkulation av en omrörare.

Fig. 2 visar en apparat för bestrålning av fasta kroppar. Den är försedd med U-formig brännare för 300 eller 500 W i stativ men kan även utrustas med rak brännare för 300, 500 eller 700 W. Ävenså kan den utföras hängande. I båda fallen utstrålas ljuset obehindrat åt alla sidor. Den hängande modellen har fördelen, att bestrålningsriktningen lätt kan regleras. Den användes särskilt för bestrålning av större ytor, t. e. vid blekning eller vid härdning av lackläder.

Vidare kan erinras om Scholls stora bestrålningsapparat för 240 liter vätska pr timme. Vätskan passerar på 2 à 3 cm avstånd brännarna i ett 0,5-3 mm tjockt skikt, varvid man även kan ordna bestrålningen i indifferent gas, om man önskar utesluta reaktioner med syret i luften.

Fig. 3 slutligen visar ett element för anbringande exempelvis i kokare. Det kan användas i förening med kvartsbrännare av godtycklig form och konstruktion.

A. Salmony.

Praktikplaner. Svenska industriens praktiknämnd har i dagarna utgivit ett litet häfte med titeln "Riktlinjer för praktisk utbildning av blivande ingenjörer och arkitekter", vilket ingår som nr 4 i arbetsledareinstitutets publikationsserie. Nämnden har därigenom tagit ännu ett steg för att förverkliga sitt syftemål, nämligen att främja god och planmässigt ordnad praktik för blivande teknici och arbetsledare. Som komplement har samtidigt utgivits en "intygsbok över fullgjord praktik för ingenjörsutbildning", i vilken de av arbetsgivaren lämnade uppgifterna om praktikens art och omfattning på ett överskådligt och enhetligt sätt kunna samlas.

Riktlinjerna omfatta dels "allmänna synpunkter", dels de egentliga "praktikplanerna". I den allmänna delen beröras inledningsvis praktikens betydelse och ändamål. Därefter följa uppgifter om de olika tekniska läroanstalternas krav på praktik, praktikantens förpliktelser mot företaget samt utbildningens övervakande och ledning. Praktikanten rekommenderas att föra särskild dagbok över sina iakttagelser. Slutligen lämnas uppgifter om vart de sökande ha att vända sig för att erhålla praktik samt om löneförhållandena.

Publikationens senare del omfattar praktikplaner för mekaniska, skeppsbyggnads-, elektrotekniska, kemisktekniska, pappers- och cellulosa-, väg- och vattenbyggnads-, arkitektur- och husbyggnads-, textil- och gruvtekniska facken samt facken för järnets metallurgi, bearbetning och behandling. För varje fack är praktiken uppdelad i förberedande praktik och elevpraktik, varjämte uppgifter om lämpliga arbetsplatser äro angivna. Den förberedande praktiken bör i regel fullgöras före inträdet vid resp. läroanstalt och angives för flertalet fack böra omfatta enklare mekaniskt arbete. Elevpraktiken däremot bör vara specialiserad efter resp. fack och fullgöres i regel under studietiden.

Riktlinjerna erhållas gratis av företag, som ställa praktikplatser till förfogande, samt av praktikanterna. För övrigt är priset 50 öre. Rekvisition sker genom Svenska industriens praktiknämnd, Stockholm 16.

Statsunderstöd åt hantverksmästare för utbildande av lärlingar. Kommerskollegium har tillkännagivit, att beviljande av statsunderstöd för utbildande av lärlingar med utbildningstid från tidpunkt under budgetåret 1934/1935 kommer att äga rum vid fyra särskilda tillfällen. Ansökningstiden utgår första gången den 30 juni 1934. De därpå följande ansökningstiderna utgå resp. den 30 september 1934, den 31 december 1934 och den 31 mars 1935. Ansökning skall ingivas till kommerskollegium och vara avfattad enligt av kollegium fastställt formulär. Ansökningsblanketter tillhandahållas hos kommerskollegium.

Svenska flottledsförbundet anordnar den 3-7 juli en studieresa med utgångspunkt i Skellefteå och mål i Luleå. Resan går den 3:e över Krångforsen, Finnforsen och Boliden till Piteå, fortsätter den 4:e över Böle skiljeställe, Arnemarks virkesmagasin, Sikforsen, Älvsbyn och Vittjärvsforsen till Edefors. Den 5:e beses Porsiforsen, Jokkmokk och Porjus kraftverk samt tages kvarter i Gällivare. Den 6:e går färden över Skröälven, Kattan, Tvärån, Räktfors, Kamlungeforsen till Kalix, varifrån slutligen den 7:e fortsattes över Vassholms skiljeställe, Ågrundets skiljeställe, Råneå och Sunderbyns skiljeställe till Luleå.

Anmälan om deltagande göres till Svenska flottledsförbundet, fack 15, Stockholm 8, senast den 10 juni. De som hava egna bilar och de som medföra kamera torde anmäla detta till förbundet.

Reseberättelser. Följande reseberättelser ha nu inkommit till tekniska högskolans bibliotek, där de finnas tillgängliga för besökande: LIDÉN, GÖSTA, Tunnlar för trafikändamål. (Reseberättelse. Del. 1.) Sthlm 1933. L. fol. 40 sid., 84 fig., tab. 1. Maskinskr. - SKÄRBLOM, KARL-IVAR, Reseberättelse över studieresa i Tyskland under tiden maj-juli 1931 för studier inom katalyskemi och högtryckssyntes. Sthlm 1933. L. fol. 44 sid., 14 fig. i texten och 2 bilagor. - WALLER, ARNE, Berättelse över en våren 1933 företagen resa till U. S. A. och Canada för studium av därvarande cellulosaindustri. Sthlm 1933. 4:o. 51 sid., 16 textfig. Maskinskr.

Teknologföreningens restaurant står nu rustad att möta den stigande besöksfrekvens som brukar följa med familjernas landsvistelse och landsortsmedlemmarnas semesterbesök i Stockholm. Takterrassen är öppnad, och allt har gjorts för att ytterligare befästa lokalernas anseende som en angenäm och billig tillflyktsort för föreningsmedlemmarna.

PERSONALNOTISER

Civilingenjör Charles E. M:son Gewertz, nu professor vid Chulalongkorn University, Bangkok, Siam.

Bergsingenjör Sven von Hofsten, nu chefsingenjör vid Sandvikens järnverk.

Civilingenjör Gustaf Laurin, nu verkst. direktör i Laurins litografiska a.-b., Göteborg.

Civilingenjör Bengt Petrelius, nu förordnad som platskontrollant vid brobyggnader i Västmanlands län, Gysinge.

Civilingenjör Karl A. H. Ringdahl, nu anställd hos Welding Supplies Ltd, Anchor & Hope Lane, Charlton, London
S. E. 7.

IN MEMORIAM

Civilingenjör Ernst Hjalmar Forssman, f. 1872, avled i Stockholm den 19 maj 1934.

Civilingenjör Carl Gustaf Hök, f. 1867, avled i Eskilstuna den 24 maj 1934.

Byråchefen Curt Landin, f. 1871, avled i Stockholm den 16 maj 1934.

Civilingenjör Hilding Wilhelm Regnander, f. 1854, avled i Sundsvall den 29 maj 1934.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0258.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free