- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
276

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 26. 30 juni 1934 - Tekniska föreningar - Sammanträden

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

276 TEKNISK TIDSKRIFT 30 JUNI 1934

för alla de lyckade arrangemangen, som gjort att detta vårsammanträde blivit så givande. O. K.

Tekniska föreningen i Uppsala
hade lördagen den 28 april sammanträde å Gillet i Uppsala under ordförandeskap av ingenjör Oscar Rising och behandlade därvid frågan om "Regionplanering med särskild hänsyn till trafikfrågorna i Uppsala stad med omnejd". På grund av ämnets betydelse och aktualitet hade till sammanträdet inbjudits landshövdingen och landssekreteraren, stadsfullmäktiges ledamöter m. fl. Inledningsanföranden höllos av vägingenjören i länet Gustaf Dahlberg och stadsingenjören Karl Romson.

Ingenjör Dahlberg framhöll i sitt inledningsföredrag, att redan i antikens städer fanns det en planering för samhällets olika behov och trafikens krav, som kunde ge vår tids stadsbyggare mycket att tänka på. Det var emellertid industrialiseringen och omvälvningen inom kommunikationsväsendet, som började under det förra århundradet och öppnade dittills oanade möjligheter för samfärdseln, som nödvändiggjorde planer för bebyggelse m. m. omfattande ett större område än det en stadsplan upptager. I general- och regionplanen ser man bort från detaljerna och tar upp frågor av större räckvidd beträffande såväl trafiken som de olika områdenas lämpliga utnyttjande, varvid man söker tillgodose hela den inom regionen boende befolkningens skäliga krav på säkra och bekväma trafikleder och trafikmedel samt sol, luft och grönska. Då i lag fastställda former för utarbetandet av en regionplan ej finnas, måste utarbetandet och genomförandet av en sådan ske på frivillighetens väg. Ett stort regionplanearbete, som bedrivits av Stockholmsorternas regionplaneförbund, närmar sig nu sin fullbordan. Vad Uppsala beträffar gjordes den första framstöten år 1929 och år 1931 tillsattes av länsstyrelsen en kommitté för förberedande behandling av frågan.

Ingenjör Dahlberg gick så in på en översikt av de olika huvudinfarterna till Uppsala och därmed sammanhängande problem, vilka stadsingenjör Romson vidare utvecklade i sitt inledningsföredrag. Folktätheten i Uppsala är 20 invånare per har mot 8,5 i medeltal för rikets städer. Järnvägar sammanlöpa från 5 håll, större landsvägar från 9 håll samt dessutom förortsbana och vattentrafikled. Huvudlandsvägarnas sträckningar måste nog ändras på en del håll, man skulle därvid följa en god tradition från 1600-talet, om man inriktade vägarna mot domkyrkan eller andra vitt över slätten synliga byggnader. Gatorna inom staden måste också på en hel del håll breddas. Spårvägstrafiken är till stort hinder. Busstrafiken borde sammanföras med spårvägstrafiken under en gemensam förvaltning. Avsaknaden av generalplan blir ofta dyrbar för ett samhälle.

På de båda inledningsföredragen följde så en synnerligen livlig och givande diskussion, i vilken bl. a. stadsarkitekt Leche, överste Hedengren, professor Nyström och överstelöjtnant Selander deltogo. Efter diskussionen samlades man till en angenäm supé med samkväm.

E. K.

Kalmar teknologklubb
företog onsdagen den 9 maj en utfärd till Alstermo bruk för att bese den därstädes bedrivna tillverkningen av reseffekter. Vid framkomsten till bruket mottogos färddeltagarna av driftsingenjören, ingenjör Kade, som, efter att ha önskat resenärerna välkomna, lämnade dels en historisk överblick över papperstillverkningen genom tiderna och dels en kortare redogörelse över de olika sätten för den nuvarande papperstillverkningen och särskilt den tillverkning, som förekommer vid Alstermo bruk, dvs. framställning av papp för tillverkning av reseffekter, såsom kappsäckar, hattaskar m. m.

Efter denna orienterande redogörelse besågos de olika procedurerna för framställning av fabrikens produkter under ledning av ingenjörerna Kade och Staaf. Tillverkningen vid fabriken har under de senare åren varit i stadigt stigande. För 6 à 7 år sedan omfattade den endast ca 800 ton, förra året tillverkades ca 2 000 ton och i år torde produktionen uppgå till 2 400 ton, varför fabriken nu utgör en av de största i sin bransch i landet. Av de vid bruket tillverkade produkterna finner endast ca 25 % avsättning inom landet.

Sedan den synnerligen intressanta demonstrationen i fabriken avslutats, undfägnades färddeltagarna med kost i ingenjör Kades hem och därefter med kaffe hos disponent och fru Hultén. Vid avskedet framförde klubbens ordförande, direktör Rosén, färddeltagarnas varma tack.

Efter hemkomsten till Kalmar samlades deltagarna å stadshotellet till gemensamt samkväm under som vanligt de mest kamratliga former. T. B.

Tekniska samfundets i Göteborg avdelning för kemi
hade extra sammanträde på Chalmers nybyggnad, Kemiska institutionen måndagen den 14 maj 1934, varvid professor Bror Holmberg höll ett med stort intresse mottaget föredrag om "Tioglykolsyran som kemiskt-tekniskt reagens".

Efter en historisk översikt över tioglykolsyrans framställning och kännedomen om densammas viktigare reaktioner redogjorde föredragshållaren för en del på hans laboratorium utförda eller i gång varande undersökningar angående de kinetiska förhållandena vid syrans omsättningar med organiska halogenföreningar (fil. lic. N. Hellström) samt över möjligheterna att genom inverkan av densamma på etylenkolvätenas dibromider analytiskt bestämma sådana kolväten (civilingenjör R. Winbladh), genom addition av syran till omättade kolväten diagnosticera dessa, genom samma reaktion komma till en ny metod för bestämning av "jodtal" hos fetter eller från terpener, kautschuk o. dyl. till för vidare bearbetning lämpliga ämnen. Vidare redogjorde föredr. för tioglykolsyrans reaktioner med aldehyder och ketoner och i samband därmed för möjligheterna att med denna syra till hjälp bestämma ketoner i trädestillater, karakterisera sockerarter och cellulosa-produkter samt överföra lignin i alkalilösliga ämnen. I sistnämnda fall hade emellertid föredr. på sistone blivit tveksam, om en aldehydreaktion och ej i stället en till sulfidsyrebildning ledande omsättning med aromatiska alkoholgrupper förelåge. S. H.

Chalmersska ingenjörsföreningens Stockholmsavd.
avhöll ordinarie vårsammanräde fredagen den 25 maj. "Konsumhuset" demonstrerades under ledning av civilingenjör Hilding Håkanson och medhjälpare. - Å sammanträdet behandlades sedvanliga ärenden, varvid 1933 års styrelse beviljades ansvarsfrihet. Genom ändring av § 3 i avdelningens stadgar öppnades möjlighet att framflytta vårsammanträdets avhållande till den 15/6.

Efter sammanträdet avåts gemensam middag å Mosebacke, vari ett 60-tal utav avdelningens medlemmar och ett 25-tal av deras damer deltogo. Efter middagen följde sedvanligt samkväm med sång och musik samt dans. G. W.

SAMMANTRÄDEN

Ingenjörsföreningen i Halmstad
anordnar lördagen den 30 juni 1934 bilutflykt till Marbäck, där pappfabriken beses och förfriskningar intagas. Samling å Stora torg i Halmstad kl. 3,45 e. m. Efter återkomsten till Halmstad intages supé på Norre Katts restaurang kl. 8 e. m.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0286.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free