- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
281

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 27. 7 juli 1934 - Filip Oberger: Ekonomisk översikt

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

7 JULI 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 281

lunda berövas Tyskland, komma andra länder till godo. Såsom ett nettoresultat skulle dock, om Tyskland förvandlades till - åtminstone i väsentlig grad - ett självhushåll, kvarstå en produktionsapparat utanför Tyskland, som var avsedd att i betydande utsträckning även täcka tyska behov och inom Tyskland en inom ett mycket betydande antal branscher för stor produktionsapparat, som tidigare tagits i anspråk för exportändamål. Ofrånkomlig bleve under dylika förhållanden tydligen en avsevärd kapitalförlust - investeringar i nu överflödiga anläggningar - vilken, innan den utkristalliserat, hunnit komma till uttryck i en utomordentlig överproduktion inom vissa branscher med ty åtföljande prisfall. Det övertagande av tyska marknader i utlandet och utländska i Tyskland, som bleve en ofrånkomlig följd av en isoleringspolitik, skulle visserligen verka stimulerande inom vissa branscher men ingalunda motväga förlusterna inom andra. Detta så mycket mindre som man väl finge räkna med en icke alltför avlägsen återgång till intimare ekonomisk samfärdsel, sedan ett tillfrisknande skett från den för tillfället inom vissa folkgrupper rådande nationella psykosen. De kapitalinvesteringar, som gjorts på grund av isoleringspolitiken, skulle visa sig ha ägt rum i stor utsträckning i strid med de naturliga förutsättningarna i respektive länder och sålunda i avsevärd grad innebära förödande av kapital.

Under den beslutsamhet att icke böja sig för det Schachtska diktatet, som man dagligen kan utläsa ur pressen i Tysklands borgenärsländer, spårar man dock en mycket stark betänksamhet mot att vidtaga åtgärder, som kunna verka ytterligare inskränkande på utrikeshandelns volym. Den tyska motiveringen för betalningsinställelsen har genomgående underkänts. Dess innehåll och form är ett uttryck för den anda, som präglar den nya regimen. Viljan att fullgöra åtagna förpliktelser saknas. Svårigheten för borgenärsländerna består i att kunna konstatera, huru starkt tvång de kunna använda, utan att själva lida större förlust än den fördel Tysklands fullgörande av sina förpliktelser i åtminstone viss utsträckning innebär. Risken för att den tyska handelspolitiken leder till ett konjunkturomslag är mycket stor. Det är denna risk, som tyskarna tydligen tänka spela ut vid de pågående eller förestående förhandlingarna med borgenärsländerna. Man är - åtminstone i propagandan - beredd att underkasta sig alla de svårigheter en ekonomisk isolering måste innebära i form av en kraftig sänkning av levnadsstandarden, stark ökning av arbetslösheten och stora engångsförluster för spararna, blott man slipper att "tjäna det internationella kapialet". Deklarationen av denna villighet torde, i den mån den icke får tillskrivas propagandaministeriet, ha sin grund i bristande förmåga att bedöma de konsekvenser denna politik ovillkorligen måste medföra. Säkerligen är det ingen tillfällighet, att de nordtyska hansestädernas näringsfolk alltsedan den nya regimens tillkomst stått i en markerad, om än icke utåt så starkt synlig, opposition mot densamma och att denna opposition under de senaste månaderna spritt sig till finans- och industrivärlden nära nog i dess helhet. Det lider näppeligen något tvivel om att den tyska industri- och finansvärlden fullt ut beaktar de ödesdigra konsekvenserna av att industri- och exportlandet Tyskland berövar sig sina internationella kreditmöjligheter.

Utlandets kännedom om de starka motsättningarna inom Tyskland är givetvis ägnad att försvaga Tysklands ställning vid förhandlingarna med borgenärsländerna. Hotet från de senares sida att genomföra en clearing gentemot Tyskland för att på detta sätt tvångsvis skaffa sig betalning för förfallna amorteringar och räntor å tyska lån, å vilka dylik nu upphört, eller åtminstone å de "förmånsberättigade" Young- och Dawes-lånen, torde icke komma att genomföras, därest Tyskland vid dessa separata förhandlingar visar bättre vilja och anpassningsförmåga än vid senaste transferförhandlingar. Den speciallagstiftning för möjliggörande av clearing och tvångskontingentering, som genomförts i de olika borgenärsländerna på grund av nyssnämnda konferens’ förspel och förlopp, avser i första hand att markera borgenärernas bestämda avsikt att icke godtaga Berlins insolvensförklaring såsom en definitiv avskrivning å de ifrågavarande skulderna. Borgenärerna ha ett berättigat intresse icke blott att konstatera insolvensen utan ock att gäldenären skall fullgöra sina förpliktelser, så långt detta är möjligt. Krisens bottenpunkt är ingen lämplig tidpunkt för ett bedömande av vad Tyskland skäligen kan betala av sina utländska skulder. Tyskland vill utnyttja en av det självt starkt skärpt svår situation, medan borgenärsländerna givetvis icke kunna finna sig i gäldenärens önskningar, även om de ha formen av diktat.

Redan nu göra sig svårigheter för den tyska importen i hög grad gällande, och den fortgående nedgången i utförseln av fabrikat är i ögonen fallande. Råvaror kunna däremot givetvis lättare finna avsättning på utländska marknader.

Den tyska järn- och stålindustriens tillverkningssiffror för maj innebära nytt rekord sedan senaste högkonjunktur. Den framställda kvantiteten stål är dryga 50 % större än under samma månad i fjol och för tackjärn är motsvarande siffra drygt 75 %. Gentemot årets januarisiffra är förbättringen resp. 20 och 37 %. Sysselsättningen inom automobil- och maskinindustrien är ock mycket tillfredsställande. Påfallande är dock att icke blott den tunga industrien och kapitalindustrien arbeta under gynnsamma förhållanden, utan att även inom konsumtionsindustrien inträtt en mycket betydlig förbättring. Denna är visserligen icke av samma nyss angivna dimensioner som för järn- och stålproduktionen men dock markerad jämförd med den tidigare utvecklingen inom konsumtionsindustrien. Textilindustriens goda avsättningsförhållanden torde i stor utsträckning sammanhänga med de behov, som tack vare den nya regimen skapats på detta område. De senast tillgängliga tyska uppgifterna även för övriga områden ge vid handen, att den fortgående förbättring av produktionsförhållandena, som indexen sedan mer än ett år avspeglar, icke heller brutits under de båda sista månaderna.

Den amerikanska järn- och stålindustriens tillverkning under maj visar samma utomordentliga utveckling som den tyska. Tackjärnstillverkningen företer en stegring gentemot i maj i fjol på 130 % och jämfört med januari i år 37 %. Motsvarande siffror för stål voro 70 och 70 %. Kvantitetssiffrorna för juni föreligga ännu icke, men tillgängliga uppgifter om den utnyttjade delen av den totala kapaciteten hos stålverken ge vid handen, att tillverkningskvantiteten för dessa sannolikt varit större under sistlidna månad än under maj. Under förra hälften av juni utnyttjades 62 % av kapaciteten men tredje juniveckan företer en nedgång till 59 %. Järnvägstrafiken och konsumtionen av elektrisk kraft synas ha hållit sig på samma nivå som föregående månad, vilket med hänsyn till säsongen måste betecknas såsom tillfredsställande.

Federal Reserv Boards produktionsindex visar en stegring från 85 för mars och april till 87 för maj. Då densamma är säsongsutjämnad, innebär majsiffran en verklig förbättring, vilken dock väsentligen får tillskrivas järn- och stålindustriernas höga sysselsättningsgrad. Automobilindustriens tillverkning har sjunkit från 361 000 st. bilar under april till 332 000 under maj, medan "normalt" en ökning av produktionen bort äga rum. Indexsiffran är 87 för april mot 78 för maj.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0291.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free