- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
283

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 27. 7 juli 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

7 JULI 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 283

Styrelsen anför slutligen, att professorerna böra i lönehänseende jämställas med tekniska högskolans professorer. Den sålunda ifrågasatta uppflyttningen från lönegrad B 28 till lönegrad B 30 skulle i institutets stat medföra en kostnadsökning av sammanlagt 12 480 kr.

Nya elektrotekniska normer. I serien Svenska elektrotekniska normer har i dagarna utkommit en ny volym, SEN 14, Normer för transformatoroljor, vilka godkänts av Svenska elektroingenjörsföreningen den 22 september 1933 och fastställts av SIS den 15 juni 1934. Normerna avse såväl mera köldbeständiga som mindre köldbeständiga oljor samt innehålla kvalitetsbestämmelser, fordringar angående emballage, föreskrifter rörande provtagning samt provningsmetoder beträffande oljornas renhet, specifika vikt, viskositet, flampunkt, köldbeständighet, syrahalt, oxidationsbeständighet och elektriska hållfasthet. Häftet betingar ett pris av 2 kr. och distribueras av Svenska teknologföreningen samt Sveriges elektroindustriförening.

Åtorps kraftverk, tillhörigt kraft-a.-b. Gullspång-Munkfors och beläget strax ovanför Letälvens inlopp i sjön Skagen, invigdes högtidligen den 20 juni i närvaro av länscheferna i de tre närgränsande länen, landshövdingarna Ekman, Hasselrot och Unger, överdirektör Borgquist, ett stort antal representanter för bruk, industriella verk och andra abonnenter inom bolagets avsättningsområde samt självfallet för konsulterande, entreprenörer och leverantörer.

Anläggningen, som utnyttjar en fallhöjd av omkr. 9,5 m, har en maskineffekt av 9 200 kW, fördelad på två aggregat. Kraftverket är helautomatiserat och skötes från det 24 km därifrån (mätt efter manöverkabeln) belägna Gullspångs kraftverk. Endast en man finnes på platsen.

Apparat för avskalning av göt. Nyligen har i Frankrike uppfunnits en anordning med ändamål att lätt och snabbt tillåta skrotning, avlägsnande av slagg o. d. på föremål av metall eller annat material. Arbetsmetoden har enligt patentanspråken till ändamål att avlägsna godset till en viss tjocklek över hela ytan eller defekter på ytan.

Som bekant utgör avlägsnandet av defekter på ytan av göt en mycket viktig del av metallbearbetningen. Man har för ändamålet använt antingen mejsling eller slipning, varjämte specialmaskiner i viss utsträckning kommit till användning. Dessa äro dock mycket dyra i anskaffning. Den här beskrivna anordningen, vilken prövats i en del stora franska järnverk, har åtminstone fördelen att vara enkel och billig. Den skall kunna monteras på vilken svarv som helst, även å en ganska sliten sådan.

illustration placeholder
Fig. 1. Apparatens framsida, med stålhållarna synliga.


illustration placeholder
Fig. 2. Apparatens baksida med fjäderanordningen.


Anordningen placeras framför arbetsstycket som en vanlig släde. Verktygshållaren, som har plats för två svarvstål, tillåtes röra sig vinkelrätt mot arbetsstyckets rotationsaxel, och skärstålet hålles genom en styranordning på lämpligt djup i förhållande till ytan. Styranordningen består av en mindre trissa, som löper på götets råa yta. När trissan kommit för nära yttersta ändan av arbetsstycket, kan skärstålet placeras i den andra hållaren och alltså löpa efter trissan, som i så fall kommer att rida på den avskalade delen av götet. I båda fallen är skärverktygets läge så reglerat, att det avlägsnar ett jämntjockt skal av önskad tjocklek. Trycket mellan styrtrissan och ytan kan regleras med en fjäder. Anordningen skall kunna användas för avskalning av arbetsstycken med godtycklig profil, även sådana, som ej hava en rak mittaxel. Längdsektionen kan vara vilken som helst, såvida ej alltför skarpa vinklar förekomma. Anordningen avser emellertid ej att giva föremålet en viss förutbestämd form.

Vissa uppgifter angående anordningens arbetskapacitet ha meddelats av tillverkaren. Uppsättning och nedtagning av ett göt i svarven lär kräva endast 3, resp. 2 minuter, vilket beror på att någon särskild centrering ej erfordras. Skärtiden för ett 400 kg göt, 260 X 260 mm, uppges till 25 à 87 min., alltefter kolhalten (0,4-l,0 %), medan motsvarande skärtider för ett 600 kg göt, 320 X 320 mm, utgöra 34 à 104 min. För ett göt om 2 500 kg, 500 X 500 mm, 0,60 C, har skärtiden 2 tim., 5 min. noterats, och för ett 8-kantigt göt om 3 600 kg 2 tim., 20 min. Dessa tider ha uppnåtts vid svarvar, utrustade med en enda skalningsapparat; användas flera i bredd, kunna tiderna givetvis förkortas. Vanligt snabbstål användes vid försöken.

Anordningen kan användas även för slipning av göten, varvid brukas slipskivor av samma diameter som styrtrissan och drivna från en transmission över svarven.

Svenska kommunal-tekniska föreningen har utgivit sina handlingar för år 1933. Huvuddelen av innehållet upptages av en redogörelse för årsmötet i Borås, innefattande bl. a. referat av de därvid hållna föredragen, om generalplan för Borås av stadsingenjör Bärnh. Sandström, om Borås stads vattenledningsverk av byggnadschefen B. Swedenborg samt om avloppsvattnets avledande och rening i Borås av civilingenjör Ragnar Sondén. Av innehållet märkes för övrigt skrivelse angående principerna för beräkning av städernas andel av automobilskattemedlen, tidigare refererad i Teknisk tidskrift, förslag till revision av reglemente för avloppsledningar inom fastighet, likaledes där refererad, samt yttrande angående förslaget till lag om allmänna vägar

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0293.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free