- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
287

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 28. 14 juli 1934 - V. Christiansen: Elektriska smält- och värmeugnar för metallindustrien

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

14 JULI 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 287

bronser, rödgods osv.). Ugnarna utföras vanligen för chargestorlekar från 100 till 1 000 kg. Tendensen synes vara att installera många små ugnar i stället för ett fåtal stora.

Det finnes även rullugnar, som äro utförda med tre elektroder, varvid en elektrod anbringas vid den ena ugnsgaveln och två vid den andra. Denna anordning medgiver en jämnare belastning av ledningsnätets alla tre faser, vilket i många fall är av viss betydelse.

Som i det föregående omnämnts användas även Héroultugnar och Rennerfelt-ugnar inom metallindustrien. Dessa äro ej rullugnar utan hållas stillastående under smältprocessen. Héroultugnen har tre vertikala eller snedställda elektroder. Ljusbågen bildas mellan elektrodspetsarna och badet, och strömmen passerar sålunda genom metallbadet på sin väg mellan elektroderna, Rennerfeltugnen har två horisontella eller något lutande elektroder samt en vertikal genom ugnsvalvet gående elektrod. Denna ugn arbetar med fri ljusbåge i likhet med Detroit-ugnen.

Ajax-Wyattugnen.

Som ovan angivits äro ljusbågsugnar mindre lämpliga för smältning av legeringar med hög zinkhalt. En sådan hög zinkhalt ha mässinglegeringar (innehålla vanligen 20-50 % zink) och nysilverlegeringar (innehålla vanligen 20-35 % zink). Då det gäller smältning av mässinglegeringar har, åtminstone vid de rena metallverken, under årens lopp fältet allt fullständigare erövrats av induktionsugnar med sluten transformatorkrets, i första hand Ajax-Wyattugnen samt dess varianter.

Å fig. 2 är avbildad en Ajax-Wyattugn. Den består av ett större cylindriskt rum med väggar av eldfast tegel eller av inrammad eldfast massa. Detta rum övergår nedtill i två relativt trånga kanaler, som sammanflyta med varandra och därvid äro så anordnade, att de bilda en viss vinkel såsom på fig. 2 eller en rund båge. Dessa kanaler utgöra sekundärledningen, löpa omkring primärspolen och omfattas av transformatorjärnet, så att en verklig transformator uppstår. Primärspolen kyles genom inblåsning av luft. I sekundärkanalen kan sålunda en ström induceras varigenom metallen därstädes kan upphettas och bringas i stark rörelse. Den överhettade metallen i kanalerna slungas därvid ut i det stora cylindriska rummet och ersättas med kallare metall. Rörelsen åstadkommes dels genom ren termisk verkan sammanhängande därmed, att den överhettade metallen i kanalerna har lägre specifik vikt än den kallare metallen i det stora cylindriska rummet och därför strömmar uppåt, dels genom elektro-dynamiska kraftverkningar förorsakade av följande omständigheter. I de båda nedåtgående kanalerna har den elektriska strömmen olika riktningar. Då den är uppåtriktad i den ena kanalen, är den samtidigt nedåtriktad i den andra. Härigenom uppstår till följd av repulsion starka strömningar i den flytande metallen. Strömtätheten i dessa kanaler är

Fig. 2. Ajax-Wyattugn.

därtill mycket stor, varför inom varje tvärsnitt av sekundärledningen starka attraktionskrafter förefinnas. Detta förhållande medför, att med längre eller kortare tidsmellanrum uppkomma lokala, plötsliga hopsnörningar av sektionsarean hos den i flytande tillstånd befintliga sekundärledningen, s. k. pinch-effekt. Härvid pressas metallen med stor kraft upp i det cylindriska rummet och kringröres effektivt. Den starka badrörelsen medför, att lokala överhettningar undvikas och bidrager till att påskynda nedsmältningen.

Vid smältning av mässinglegeringar och annat material med relativt hög zinkhalt går det för övrigt ej att i Ajax-Wyattugnen upphetta metallbadet över en viss temperatur. Då denna temperatur nåtts inträder nämligen en så stark zinkförgasning i sekundärkanalen, att oupphörliga avbrott uppstå i metallsträngen därstädes. Dessa avbrott i sekundärledningen medföra givetvis motsvarande avbrott i energitillförseln till ugnen, varför temperaturen på smältan ej kan uppdrivas ytterligare. Vid mässinglegeringar med jämförelsevis hög zinkhalt sammanfaller denna temperatur med den lämpliga gjuttemperaturen. För att fastställa, när smältan bibringats den avsedda gjuttemperaturen, har därför ugnsskötaren endast att ge akt på, när ampere- och kilowattmätarnas visare börja intensivt pendla.

Ledningsmotståndet i sekundärkanalen varierar med sammansättningen hos mässingen, och detsamma stiger med ökad zinkhalt i legeringen. Hos en legering med t. e. 60 % Cu och 40 % Zn är sålunda ledningsmotståndet många gånger större än för ren koppar. Det skulle därför vara nödvändigt utrusta ugnen med en mycket stor och inom vida gränser reglerbar transformator, om densamma skulle kunna användas för smältning av så olika material som ren koppar och mässing med 60 % Cu och 40 % Zn. Vid smältning av legeringar med mycket hög kopparhalt (över ca 90 %) är det därför fördelaktigast använda härför särskilt avsedda ugnar med mindre sektionsarea på sekundärkanalen, än hos ugnar avsedda för smältning av vanliga mässinglegeringar med hög zinkhalt. Det är dock svårt få en god effektfaktor på ugnar för högprocentiga kopparlegeringar, och ugnstypen är därför ej fullt så idea-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0297.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free