- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
291

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 28. 14 juli 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

14 JULI 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 291

illustration placeholder
Fig. 1. Maskin- och apparatrum med ammoniaktvättare, gassugare,

omloppsregulator och drivanordningar.

illustration placeholder
Fig. 2. Gaskylare och ammoniaktvättare.


sätter genom gasreningsanläggningen och, efter att hava erhållit ett uppmätt lufttillskott, till stationsgasmätaren och in i gasklockan.

Gassugareanläggningen med lufttillsättningsapparat (fig. 1) är anordnad för direkt drift med ångmaskin eller elektromotor över väggtransmission. Alla omkopplingar företagas med hjälp av friktionskopplingar. Gassugaren har en kapaciet av 1200 m3/tim vid 80 v/min och ett tryck av 600 mm v. p. Den är av roterande typ med 3 vingar, löpande i ett hus av gjutjärn. På den i huset excentriskt placerade förtätningscylinderns förlängda axel, vilken är lagrad i kullager, finnas erforderliga friktionstrappremskivor och kopplingar. Gassugaren är kopplad till en liggande ångmaskin med effekten 4,5 hkr vid 5 at arbetstryck och 80 v/min.

Lufttillsättningsapparaten, vars konstruktion liknar gassugarens, har en kapacitet av 60 m3/tim vid 80 v/min. Omloppsregulatorn, vilken är nödvändig för hållande av ett i det närmaste konstant tryck i ugnarnas tjärförlag, består av ett undre ventilhus med 250 mm röranslutningar och en övre behållare.

Gaskylaren (fig. 2) har en kylyta av 130,7 m2 och är utförd i tre sektioner av gjutjärn med liggande ångpannetuber, invalsade i tubplåtar, för kylvattnet. På kylarens topp finnes en särskild apparat, varigenom tuberna kontinuerligt begjutas med ammoniakvatten, vilket hindrar tjäravsättning. Ammoniakvattnet avrinner vid kylarens botten genom en sifon med helkapslat, synligt bräddavlopp.

Den nya ammoniaktvättaren, som synes i fig. 2, är av roterande typ med en kapacitet av 20000 m3/dygn. Den består av ett liggande, cylindriskt hus av gjutjärn med cirkulära gjutjärnsgavlar. Huset är sammansatt av flera kammare. En genom huset gående axel uppbär lamellformade träpaket, fästade vid cirkulära plåtar. Axeln, som är lagrad i kullager utanför gavlarna, drives över en snäckväxel antingen med rem från en elektromotordriven väggtransmission eller från en friktionskopplad ångmaskin. Varje kammare är försedd med provkranar för kontroll av vattnets ammoniakhalt. Tvättaren drives av en stående ångmaskin om 2,5 hkr vid 200 v/min och 5 at arbetstryck.

Den nya gasreningsanläggningen (fig. 3) består av 3 reningskistor, av vilka två äro sammanbyggda till en dubbelkista. Dimensionerna äro 4 X 5 m med 2,2 m i höjd. Reningsmassan anbringas på trägaller i fyra lager i varje kista, varigenom beskickningen pr kista maximalt uppgår till 30 m3 massa. Anläggningen kan framdeles kompletteras med en fjärde kista. Kistorna äro utförda av gjutjärnsplattor med lock av plåt, förstyvad med I-balkar. Tätningen är torr och utgöres av gummipackning.

Kistorna vila på ett gallerverk av I-balkar, uppburet av bockar av järnkonstruktion på betongfundament (fig. 4). Härigenom erhålles god passage under kistorna för inspektion och manövrering av tömningsrörens förslutningar. Under kistorna äro decauvillespår ingjutna i betonggolvet för transport av förbrukad massa medels

illustration placeholder
Fig. 3. Reningsrummet med reningskistor.

illustration placeholder
Fig. 4. Bottenvåningen av reningshuset med rörsystem och trevägsventiler.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0301.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free