- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
300

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 29. 21 juli 1934 - Notiser - Litteratur - Personalnotiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

300 TEKNISK TIDSKRIFT 21 JULI 1934

under befäl av fil. kand. Gotthard Johansson i Svenska dagbladet, har Stockholms städs stadsplanekontor kommit på den förnuftiga idén att avlyssna folkmeningen inom stridsområdet, dvs. de stadsdelar i Stockholm (Kristinebergs- och Fredhällsområdena å Kungsholmen, Eriksdalsområdet å Södermalm samt Ladugårdsgärdet), där lamellhusbebyggelsen kommit till användning.

Till hyresgästerna inom dessa områden har stadsplanekontoret distribuerat frågeformulär, genom vilkas besvarande kontoret hoppas få del av de erfarenheter i fråga om lamellhusboendets fördelar och olägenheter, som hyresgästerna hunnit göra.

Svar har sålunda begärts på frågor om lägenhetens belägenhet och orientering, om buller från gata och gårdar m. m. Bland annat vill stadsplanekontoret veta, om allmänheten anser rum mot gård lugnare än rum mot gata, om bostaden i lamellhus är lugnare än motsvarande bostad i kringbyggt kvarter, om rummen mot väster bli alltför varma och om denna olägenhet är lätt avhjälpt och för övrigt vilka fördelar, respektive olägenheter, hyresgästerna anser lamellhuset äga i jämförelse med byggnad i kringbyggt kvarter.

En av frågorna torde dock bli knepig att besvara, nämligen om de tider på dygnet hyresgästen helst vill ha sol i våningen. Förmodligen finns det en och annan, som önskar solsken kl. O-24, helst vintertid.

Tekniska samfundet i Göteborg har enligt den nu utkomna medlemsförteckningen sammanlagt 674 medlemmar. Samfundets nämnd utgöres av direktör H. Heyman, ordförande, professor S. Hultin, förste vice ordförande, direktör E. Olson, andre vice ordförande, ingenjör E. O. Almqvist, kassaförvaltare, ingenjör G. E. Meijer, sekreterare, samt ordförandena i de olika fackavdelningarnas styrelser, direktör C. A. Reuterswärd (elektroteknik), förste stadsarkitekten K. Samuelson (husbyggnadskonst), professor J. A. Hedvall (kemi), ingenjör A. Palmquist (mekanisk teknik och skeppsbyggnadskonst), kapten N. A. Svensson (väg- och vattenbyggnadskonst) och disponent K. A. Strandell (värme och sanitetsteknik).

LITTERATUR

Bokanmälan.

"Kosmos",
Svenska fysikersamfundets årsskrift, band 11. A.B. P.A. Norstedt och Söner, Stockholm 1934. Pris 10 kronor.

Det nyutkomna bandet av Kosmos inledes med en artikel av professor C. W. Oseen om de nyligen korade Nobelpristagarna i fysik, W. Heisenberg, E. Schrödinger och P. A. M. Dirac, vari huvudtankarna i deras för den moderna fysiken revolutionerande teorier (kvantmekaniken, vågmekaniken) framställas jämte intressanta, av försöken väl bekräftade resultat beträffande radioaktivitet, bandspektra och positiva elektroner. Efter ett minnesord av professor O. Klein över den nyligen bortgångne teoretiske fysikern P. Ehrenfest följer en artikel av dr G. Siljeholm om det teoretiskt som tekniskt lika viktiga kapitlet om glödelektrisk emission från rena metallytor (oxidkatoder m. m. behandlas ej i denna artikel). Man får en utförlig redogörelse för de teoretiska och särskilt de experimentella resultaten rörande elektronemissionens variation med temperaturen och dess samband med kontaktpotentialer m. m. Emissionen av positiva ioner får även sitt kapitel.

Följande artikel av lektor T. E. Aurén handlar om belysningen från sol och himmel och ger i tabeller, diagram och kartor en bild av dagsljusets variation i Skandinavien med väderleken, tiden på dagen och året samt geografiska läget. Härefter kommer en redogörelse av fil. dr Helmer Bäckström för ljudets registrering vid tonfilm, antingen på grammofonskivor, som vid förevisning löpa synkront med filmprojektorn, eller på fotografisk väg på en strimma vid filmens kant. Även magnetisk registrering enligt Poulsens telegrafonprincip är f. n. föremål för försök.

Två uppsatser i det följande härstamma från den av professor Siegbahn i Uppsala ledda skola, som så framgångsrikt utforskat röntgenstrålarna och deras spektra. Docent G. Kellström skriver om sina vackra interferensförsök med röntgenstrålar; alla de från optiken välkända försöken med diffraktion vid en kant, en spalt eller en fin tråd samt Fresnels och Lloyds spegelförsök ha utförts med röntgenstrålar, vilkas våglängder äro flera hundra gånger kortare än för synligt ljus. Detta har givetvis varit möjligt endast med den högsta precision vid instrumentens tillverkning och justering. I den andra uppsatsen, av fil. mag. B. Edlén, röra vi oss på det tills för få år sedan nästan alldeles helt outforskade området mellan ultraviolett och röntgenstrålar. Här analyseras de spektra, som utsändas av lätta atomer (Li, Be, B, C, N, O), som berövats ända till 5 av sina yttre elektroner. Försöksresultatens betydelse för kännedomen om atomernas byggnad diskuteras.

Professor E. Hulthén skriver om den 1932 upptäckta tunga väteisotopen (atomvikt ca 2,014), benämnd deuterium. Sedan den på spektroskopisk väg påvisats i vanligt väte, där dess koncentration är 1:5000, lyckades det snart att genom olika processer anrika den; genom elektrolys har man framställt nästan rent "tungt vatten", där det vanliga vätet är ersatt av deuterium och vars molekylarvikt alltså är något över 20. Det tunga vattnet har i flera hänseenden andra egenskaper än vanligt och är bl. a. giftigt.

Docent G. Isings artikel handlar om högspänningsmetoder för atomsprängning, men även många nya resultat av denna högaktuella och i våldsam utveckling befintliga forskningsgren refereras. Huvuddelen av arbetet handlar dock om moderna metoder för alstring av mycket höga spänningar vid låg- eller högfrekvent växelström, konstant eller pulserande likström. Mest lovande för det avsedda ändamålet synes den elektrostatiska generator vara, som nyligen utförts i stor skala i Amerika och som ger en konstant likspänning om 10 millioner volt. Då emellertid en av de största svårigheterna är att konstruera urladdningsrör, som tåla höga spänningar, är det av intresse att man lyckats låta gasioner genomlöpa samma spänningsfall ett stort antal gånger och sålunda tilldela dem en mycket hög energi även med relativt låga spänningar. Med en tillgänglig spänning om 4 kV har man sålunda fått ioner med en energi motsvarande 1220 kV. Snabba ioner av "tungt väte" (se föregående artikel) ha därvid visat sig vara särdeles effektiva atomsprängare.

Den sista artikeln, av professor H. Norinder, handlar om katodstråloscillografens användning för studiet av blixturladdningar, ett område, på vilket förf. varit verksam i många år, först på vattenfallsstyrelsens laboratorium och nu på ett till Uppsala universitet anslutet institut. Genom sinnrika metoder ha förf. och andra forskare uppnått en sådan registreringshastighet att tider om en milliondels sekund kunna mätas. Det vid studiet av blixturladdningar uppstående problemet att undvika slöja på filmen, trots att oscillografen, i väntan på att en blixt skall behaga komma, måste vara i drift långa tider i sträck, har lösts på ett elegant sätt.

Sven Benner.

PERSONALNOTISER


Bergsingenjör Karl Sundberg, nu verkst. direktör för Svenska diamantbergborrnings a.-b., Sthlm.

Bergsingenjör Ragnar Wahrgren, nu verkst. direktör för a.-b. Svenska järnvägsverkstäderna, Linköping.

Civilingenjör Erik Widén, nu verkst. direktör för a.-b. Nordströms linbanor, Sthlm.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0310.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free