- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
312

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 31. 4 aug. 1934 - K. G. Molin: Vertikalflygningens praktiska möjligheter - F. Oberger: Ekonomisk översikt

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

312 TEKNISK TIDSKRIFT 4 AUG. 1934

illustration placeholder
Fig. 14. Strandgrens cyclogiro (enl. patenthandl.).


en 130 hästars Clerget, är placerad i flygkroppen. Totalvikten beräknas till 600 kg.

Vid ett varvtal hos rotorerna på 120 varv/min ha en lyftkraft på 800 kg erhållits. Rotorerna ha
provkörts vid 180 varv/min utan att några svårigheter visat sig.

Funktionen av Strandgrens rotor synes i allt väsentligt överensstämma med vad som sagts i
redogörelsen för Rohrbachs system.

Efter vilka riktlinjer en lätthanterlig och säker flygmaskin kommer att byggas är säkerligen svårt
att just nu uttala sig om. De talrika försöken med alla dessa olika typer ge ju hopp om förbättringar, varmed dock icke är sagt att dessa maskiner komma att helt undantränga flygplanet; detta har i vissa avseenden stora fördelar, och ett flertal framsteg kunna göras.

Av de i denna artikel angivna maskinerna är Ciervaautogiron utan tvivel den enda f. n. helt användbara. Möjligen kommer den sedermera att utvecklas till helikopter, och i så fall bibehåller den säkerligen länge första platsen bland dessa maskintyper; kanske kommer Rohrbachs cyclogiro att så småningom visa sig konkurrensduglig.

EKONOMISK ÖVERSIKT.

Stockholm den 27 juli 1934.
Den senaste tidens konjunkturutveckling i vårt land karakteriseras av att även den mekaniska verkstadsindustrien, som länge legat betydligt oförmånligare till än våra övriga exportindustrier, numera också visar en ganska stark ökning av sitt exportvärde. I övrigt är i ögonen fallande att den stegrade produktionstakten inom näringslivet nu allt tydligare kommer till synes i en avsevärd reducering av de arbetslösas antal, medan tidigare rationaliseringsåtgärder nära nog uppvägt den stegrade efterfrågan på produkter. Snart sagt alla näringsstatistiska data antyda en fortsatt gynnsam konjunkturutveckling. Visserligen har den tendens till ökning av kreditvolymen, som gjorde sig gällande under april och maj, upphört under juni och kreditefterfrågan i stället minskats, men allting talar för att denna utveckling icke är något tecken på minskat kapitalbehov från näringslivets sida utan endast en avspegling på den rikare tillgång på utländska valutor, som särskilt under juni kunde konstateras och som väsentligen såsom brukligt absorberas av Riksbanken.

I Industriförbundets säsongutjämnande index för den industriella produktionen tar sig den ökade sysselsättningen uttryck i en stegring av indextalet från 107 för mars till 110 för april och 111 för maj. Sistnämnda siffra utgjorde ock medelnivån för det goda året 1929. För juni 1933 var siffran 85 och det högsta läget uppnåddes i början av 1930 med 118. Liksom tidigare är det hemmamarknadsindustrien och av denna väsentligen konsumtionsindustrien, som orsakat stegringen under månaderna april och maj; det synes sannolikt att exportindustrien gjort sig starkare gällande under de båda sistlidna månaderna.

Såsom förut nämnts företer de arbetslösas antal en ganska betydande nedgång. Antalet ansökningar om arbete per 100 lediga platser har sjunkit från 560 i januari och 401 i april till 317 i maj och 298 i juni, medan maj- och junisiffrorna i fjol voro respektive 458 och 451. Antalet arbetslösa inom fackföreningarna utgjorde ultimo maj 15,0 proc. av antalet redovisade medlemmar mot 19,5 en månad tidigare och 21,1 vid samma tidpunkt i fjol. Dessa siffror äro absolut räknat de förmånligaste sedan senhösten 1931. Antalet av de från arbetslöshetskommissionen rapporterade arbetslösa uppgick vid juni månads början till 116 300 mot 145 600 en månad tidigare. Den första juni i fjol var siffran 156 200. Förbättringen inom metall- och järnindustrierna kommer till synes i brist inom vissa landsändar på kunniga yrkes- och specialarbetare inom ifrågavarande fack. Frågan om i vilken mån den statliga socialpolitiken medverkat till nedgången i de arbetslösas antal, torde väl överhuvud icke med nämnvärt anspråk på tillförlitlighet kunna besvaras, men tydligt är att även om vissa av de statliga åtgärderna - statsbeställningar och statens stimulerande av byggnadsverksamhet - med nödvändighet måste ha bidragit till att reducera de arbetslösas antal, så torde andra sidor av den statliga arbetslöshetspolitiken väsentligt verka fördröjande på det ekonomiska tillfrisknandet. Även om dessa senare verkningar till sin omfattning äro mera svårkonstaterbara, så äro de därför icke mindre verkliga.

Medan stegrad sysselsättning inom hemmaindustrien under innevarande års fem första månader väsentligen åstadkommit nedgången i arbetslöshetssiffrorna, har den förmånliga utvecklingen av exportindustrien - framför allt verkstadsindustrien - under juni månad säkerligen starkt medverkat till den mer än säsongmässiga ytterligare reducering av arbetslösas antal, som man med ganska stor visshet kan räkna med för juni. Vår utrikeshandels volym var under juni större än något föregående år sedan 1930 och särskilt stor var exporten. Denna utveckling har resulterat i ett exportöverskott i nivå med det för samma månad 1929, och för den gångna hälften av innevarande år utgör importöverskottet endast kronor 31 mill. eller det lägsta belopp, som redovisats för något första halvår sedan krigets slut. Kvantitetssiffran för trävaruskeppningarna under juni är den högsta hittills nådda månadssiffran sedan 1929, vad såväl gäller sågad som hyvlad vara. Det andra kvartalets utförsel av massa har legat på en synnerligen hög nivå och någon tendens till nedgång gör sig icke gällande. Likadant är förhållandet med pappersexporten. Stegringen av exportvärdet för den mekaniska verkstadsindustrien gör sig särskilt gällande för elektriska maskiner och separatorer. Den starka förbättringen av järn- och stålindustriens avsättningsförhållanden fortfar alltjämt. Malmexporten är drygt tre gånger så stor som under samma tid i fjol. Första halvårets export överstiger hela fjolårets. Importen av råvaror och halvfabrikat för den tunga industrien håller

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0322.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free