- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
324

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 32. 11 aug. 1934 - Litteratur - Kataloger m. m. - Anmälan: Passungen, DIN-Buch 4, av H. Törnebohm - Anmälan: Grundlagen und Entwicklung der Energiewirtschaft Österreichs, Ergänzungsband 1930—1933, av Erik Upmark - Anmälan: Technik Geschichte, av T. A:

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

324 TEKNISK TIDSKRIFT 11 AUG. 1934

apparater med ebonit och mjukgummi. Insänd av Trelleborgs gummifabriks a.-b., Trälleborg.

Elektriska ur. Synkronur för anslutning till växelströmsnät med automatisk synkronisering. Insänd av Elektriska a. b. Skandia, Stockholm.

Tubrensare. STAL-tubrensare. Rengöringsverktyg, bestående av spiralvridna borstar, vilka av vattentrycket pressas genom tuberna. Som drivkraft användes vatten av 4-8 kg tryck. Insänd av Svenska turbinfabriks a.-b. Ljungström, Finspång.

Verktygsmaskiner. Lagerlista över nya och begagnade verktygsmaskiner. Insänd av A. Karlsson metall- och maskin a.-b., Stockholm.

Lastmaskiner. Beskrivning och mått-tabeller över lastmaskiner med skoprymder mellan 0,4 och 3 m3, avsedda för drift med elektrometer eller råoljemotor. Insänd av Morgårdshammars mekaniska verkstads a.-b.

Gasmasker. Bruksanvisning för Degea-gasmasker. Insänd av Birger Carlson & Co. a.-b., Stockholm.

Vattenståndsmätare. STAL-vattenståndsvåg. Vattenståndsvisare, avsedd för höga tryck och stora pannhöjder. Insänd av Svenska turbinfabriks a.-b. Ljungström, Finspång.

Bokanmälan.

Passungen, DIN-Buch 4
, av K. GRAMENZ. 3. voll-ständig neuarbeitete Auflage, 1934 Beuth-Verlag G; m, b. H., Berlin, 232 sid. Pris RM 11.

Liksom alla böcker tillhörande serien "DIN-Bücher", är denna bok författad på uppdrag av Deutscher Normenausschuss. Den första upplagan utkom år 1923 och den andra år 1925. Bägge dessa upplagor skildrade det tyska toleranssystemet på ett synnerligen fullständigt och klarläggande sätt. Den nu föreliggande tredje upplagen är, som framgår av rubriken, reviderad. Anledningen härtill är dels den, att det tyska toleranssystemet undergått vissa kompletteringar, sedan föregående upplaga utgavs (t. e. genom införandet av en ny serie axelpassningar i systemet "Edelpassung", vilket skedde år 1928 bl. a. för att underlätta inbyggnader av kul- och rullager), men dels och framför allt den, att det internationella arbetet på att åstadkomma ett internationellt toleranssystem fortskridit så långt, att man nu med visshet kan säga, att frukterna komma att bli bestående. Författaren, vilken i egenskap av representant för det s. k. ISA-sekretariatet såsom ordförande lett detta internationella arbete, redogör i boken i ett särskilt avsnitt under rubriken "ISA-Passungen" för detta arbetes historia och systemets allmänna uppbyggnad. Denna redogörelse bör kunna påräkna stort intresse även hos svensk teknisk publik, i all synnerhet som ISA-systemet tyvärr ännu ej blivit offentliggjort här i Sverige. De insatser författaren gjort i arbetet och den ställning han beklätt och bekläder i ISA-3 kommittén borga för att redogörelsen är minutiöst korrekt och värd allt beröm.

Som bilaga till boken medföljer en tabell angivande samtliga med toleranser och passningar sammanhörande fackuttryck på icke mindre än 17 olika språk. Det ligger i sakens natur, att även svenska språket därvid medtagits.

H. Törnebohm.

Grundlagen und Entwicklung der Energiewirtschaft Österreiehs, Ergänzungsband 1930-1933 av ing.-dr Oskar Vas. Förlag Julius Springer, Wien 1933. Format 20 X 28 cm, 84 s., 39 fig., 36 tabeller. Hm 4: 80.

Till världskraftkonferensens möte i Berlin 1930 utgav den österrikiska nationalkommittén för världskraft-konferenser en redogörelse för Österrikes energihushållning. Redogörelsen mottogs med så stort intresse, att ett kompletteringsband för tiden 1930-1933 utgavs till 1933 års världskraftkonferensmöte.

Inom Österrike är viljan till nationell självhävdelse på kraftområdet mycket stark. På bränsleområdet söker man genom stränga importrestriktioner främja användandet av inhemska bränslen, och detta har såtillvida lyckats som de sista årens nedgång i förbrukningen huvudsakligen träffat importen. Hand i hand härmed gå strävandena att ersätta de importerade bränslena med inom landet alstrad vattenkraft. Som exempel härpå kan anföras utvecklingen av staden Wiens energiförsörjning. År 1954 alstrades 64 % av energien med utländska kol, 32 % med inhemska kol och 4 % med inhemsk vattenkraft. År 1932 voro motsvarande siffror resp. 8 %, 29 % och 63 %.

På vattenkraftområdet hava under de sista åren framlagts mycket omfattande utbyggnadsprojekt i Donau och i alpländerna, motsvarande en årsproduktion av icke mindre än 15 milliarder kWh. Många av projekten hava avsett kraftexport till Tyskland, men i betraktande av det också i sistnämnda land allt starkare framträdande intresset för inhemska energikällor, i första hand kol, synas de storstilade vattenkraftprojekten i Österrike endast vara framtidsplaner på mycket lång sikt. Den under senare år etablerade samkörningen mellan kraftverk i de östliga delarna av Österrike har medfört en betydande förbättring av utnyttjningen av vederbörande vattenkraftverk. Beträffande planerna på ytterligare järnvägselektrifiering kan framhållas, att man numera överväger att frångå systemet med särskilda, enbart för järnvägselektrifieringen avsedda kraftverk för att istället tillföra kraft från allmänna kraftförsörjningsnätet.

Erik Upmark.

Technik Geschichte, Beiträge zur Geshichte der Technik und Industrie, Band 22, 1933. VDI-Verlag, Berlin. Herausgegeben von Conrad Matschoss.

Denna årsbok, som Verein Deutscher Ingenieure sedan snart 25 år utgivit endast med ett kort avbrott under efterkrigsåren, föreligger nu i något förändrad utstyrsel, men dess innehåll står på samma höga nivå som tidigare. För en anmälare är det svårt att särskilt framhålla någon av de många i boken ingående monografierna. Liksom tidigare är det teknisk-historiska detaljproblem som upptagas till granskning, det må vara senmedeltida samfärdsmedel, kopparspikar från Nemisjöns fartyg, den första elektriska telegrafen eller livsmedelskonserveringens historia. De många hundra uppsatser, som nu under årens lopp samlats i dessa "Beiträge" tillsamman med dem som skola komma, utgöra alla väsentliga kunskapskällor för vidare historisk forskning och vetenskaplig sammanställning av utvecklingens förlopp. Utan att ha gått igenom dem och excerperat årsböckerna kan näppeligen någon numera ge sig på teknisk-historiska utredningar. Det är ju ofta så att ingenjörer, som skola hålla föredrag eller skriva om det mest aktuella i sitt fack gärna först vilja ha en historisk återblick. Många gånger skall man finna att denna göres schematisk och ointressant vanligen beroende på att förf. ej har tid att penetrera frågan tillräckligt. Mycket kan erhållas gratis ur V. D. I: s årsböcker, åtminstone de stora dragen i händelseförloppet och de speciella förhållandena i Tyskland. Det synes därför anmälaren förvånansvärt att man så sällan träffar på dessa böcker i ingenjörernas boksamlingar och att det är så få som känna till vilken oskattbar kunskapskälla årsböckerna representera. Den som svarar för det redaktionella arbetet är professor Conrad Matschoss, vars även i Sverige välkända namn borgar för innehållets vederhäftighet.

T. A.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0334.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free