- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
325

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häfte 33. 18 aug. 1934 - Råsockerfabrikation på Cuba, av Carl A. Bergman

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT

HAFT. 33 UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN 18 AUG.
ÅRG. 64 HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN 1934

INNEHÅLL: Råsockerfabrikation på Cuba, av ingenjör Carl A. Bergman. - De industriella hydreringsmetodernas problem, av professor Carl Bosch. - Notiser.

RÅSOCKERFABRIKATION PÅ CUBA.

Av ingenjör CARL A. BERGMAN.

Av de olika länder, där råsocker för närvarande framställes har intet uppnått sådana produktionsresultat som Cuba. På grund av sin utomordentliga bördighet, sitt utmärkta klimat och läge var ön sedan gammalt känd under namnet "Antillernas pärla" och hade alla förutsättningar för att kunna utveckla en storindustri inom sockerbranschen. Så fort som de politiska förhållandena, i och med frihetskrigets slut, blivit mera stabila och ordnade, tog denna utveckling sin början. Under världskriget fick den en mycket stark impuls, vilket medförde att Cuba efter några få år kom att intaga ledarplatsen inom nämnda industri. Detta innebär emellertid ej, att det ej finns platser, där en del av fabrikationen eller odlingen av sockerrör står högre eller visar bättre resultat, men om man räknar med industrien i dess helhet, så är Cuba främst och kommer helt säkert att bibehålla denna plats, när den nuvarande krisen är överstånden.

Sockerrörets odling och skörd.

Odlingsmetoderna för sockerrör hava på Cuba varit mycket enkla ända till de senaste åren. Orsaken därtill är främst att finna i den rika tillgång på vidsträckta landområden som ännu ej varit under kultur. Till största delen voro dessa områden bevuxna med urskog och på grund därav synnerligen bördiga.

Då de odlade fälten ej längre buro goda skördar fingo de helt enkelt växa igen eller också användes de till betesmarker under ett flertal år, tills de återkommit i växtkraft, varefter de upplöjdes och omplanterades. Vid nyodlingar fälldes urskogen under den torra perioden av året och fick ligga och torka till strax före regnperioden, då området, som skulle planteras, avbrändes. Så fort som marken blivit grundligt bevattnad under regnperioden ägde planteringen rum på så sätt, att hål gjordes i marken med vassa stavar, och i dessa nedstuckos och övertäcktes ca 3 dm långa bitar av sockerrör. På ett par veckor sköto dessa kraftiga skott, och fälten måste hållas fria från ogräs under några få månader eller till den tidpunkt, då marken under plantorna var väl skuggad, vilket förhindrade all vidare växt av ogräs. Efter ett år var röret färdigt att skördas och gav sedan, beroende på markens beskaffenhet, årligen skördar för 10-20 års tid och i undantagsfall betydligt längre, ända upp till 50 år.

Under världskriget och de närmast följande åren röjdes kolossala områden på detta sätt, och på många platser ödelades skogen helt och hållet. Som transportförhållandena då voro svåra och arbetskraften dyrbar, erhölls ej mycken kontant ersättning för själva skogen. Mahogny och flera andra ädla träslag, på vilka Cuba är rikt, lämnades i vanliga fall att brinna upp. Även om denna planteringsmetod var billig och snabb, så var den ju ur hushållningssynpunkt absolut förkastlig, och omkring år 1926 blev den förbjuden. Sedan dess ha moderna principer alltmer kommit till användning inom lantbruket. För plöjning etc. användes nog fortfarande vanligen oxar, men motor- eller lokomobildragna plogar komma nu oftare till användning.

Under de senaste åren har maskinell skötsel av plantagerna börjat tillämpas. Under vanliga förhål-

illustration placeholder
Fig. 1. Nedhuggning av sockerrör.


illustration placeholder
Fig. 2. Omlastning av sockerröret till järnvägsvagnar.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Dec 12 02:15:40 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/tektid/1934a/0335.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free