- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
326

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 33. 18 aug. 1934 - Carl A. Bergman: Råsockerfabrikation på Cuba

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

326 TEKNISK TIDSKRIFT 18 AUG. 1934

illustration placeholder
Fig. 3. Anordning för tömning av järnvägsvagnar. A. Vagn, lastar 12-30 ton. B. Stjälpbord. C. Hydraulisk cylinder, D. Vridpunkt. E. Säkerhetskoppel. F. Transportör.


landen plöjas och harvas fälten, som skola omplanteras, två gånger och därefter upplöjas djupa fåror i vilka "rörbitarna" nedläggas vid planteringen. Alla dessa moment kunna nu utföras på en gång med maskin. Denna är försedd med två horisontalt lagda skivor eller hjul, vilka rotera i motsatt riktning och som på undersidan äro förseda med starka, något utåtböjda knivar. Dessa sönderskära, luckra och lufta jorden mycket väl till ett djup som kan regleras från 300 till 500 mm och över en bredd av ungefär 3 300 mm. Efter dessa gå två plogar, med vilka fårorna uppköras. Djupet kan ställas till 450 mm och avståndet mellan dem är 1,5 till 1,8 m. Maskinen är driven av en 175 hkr dieselmotor, den skötes av två man, och kan man räkna med att med densamma pr timme bereda minst ett tunnland för plantering. Försedd med elektrisk strålkastare, kan den arbeta dygnet runt och på så sätt kunna stora områden hastigt kultiveras.

För att växa bra och ernå full utveckling behöver sockerrörsplantan 1 000-1 500 mm regn pr år. Namnet "sockerrör" är vilseledande, enär stjälken ej är ihålig. På utsidan är stjälken grön, gul eller röd, med starka fibrer som giva en hård blank yta. Inuti är den helt fylld med sockerhaltig märg. Sockerröret innehåller 10-15 % socker, ungefär samma mängd fiber; betydligt mer än halva vikten utgöres av vatten och resten av mineralsalter, kväveföreningar, vax m. m.

På de senaste åren har konstgjord bevattning kommit till användning på Cubas sockerplantager. På så sätt kan man alltid påräkna att erhålla en fullgod skörd, även om regnet skulle slå fel. Stora möjligheter finnas för sådan odling, enär grundvattentillgången på stora områden av öns södra delar är synnerligen god. Sockerröret växer till en höjd av från 1,5 till 6 m och en tjocklek av 20-50 mm beroende på vilken sort som odlas, jordmån, fuktighet etc. och plantornas ålder (unga plantor ge längre och tjockare rör än äldre). Efter regnperioden avstannar tillväxten, och då den torra och kyligare årstiden kommer, ökas sockerhalten i rören och skörden börjar. Sockerrören avhuggas då i längder av ungefär en meter och transporteras vanligen från fälten i kärror, dragna av oxar. Traktorer och vagnar användas även, men till mycket ringa utsträckning. Som kärrorna hava hjul med 1,8 m diam. och 125-150 mm bredd, räknar man med att de alltid skola kunna komma fram i fälten, även om dessa skulle vara betydligt uppmjukade efter regn. Från dessa kärror omlastas rören sedan till järnvägsvagnar och vägas samtidigt.

Sockerrörets behandling i fabrikerna.

Då järnvägsvagnarna framkomma till fabrikerna kontrollvägas de först, och avlastningen sker sedan i den mån fabrikationen det erfordrar. Vagnarna köras för delta ändamål upp på en plattform, som kan vridas i horisontalplanet. Den erforderliga kraften för detta är i vanligaste fall hydraulisk, så anordnad att

illustration placeholder
Fig. 4. Sockerrörskross. A. Kross. B. Kvarn, C. Hydraulisk cylinder. D. Justering för undre valsens skrapa. E. Justering för övre valsens skrapa. F. Justering för avståndet mellan valsarna. G. Saftkanal. H. Transportör.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0336.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free