- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
341

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 35. 1 sept. 1934 - Tyboni: Möjligheter för en svensk leksaksindustri

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

TEKNISK TIDSKRIFT
HAFT. 35 UTGIVEN AV SVENSKA TEKNOLOGFÖRENINGEN 1 SEPT.
ÅRG. 64 HUVUDREDAKTÖR: CARL KLEMAN 1934

INNEHÅLL: Möjligheter för en svensk leksaksindustri. - Ekonomisk översikt. - Notiser. - Litteratur. - Sammanträden.

MÖJLIGHETER FÖR EN SVENSK LEKSAKSINDUSTRI.

Framställningen av leksaker började i Tyskland redan under senare hälften av 1300-talet. Denna framställning försiggick självfallet under hantverksmässiga former och endast som binäring inom jordbruket. Fabriker uteslutande för tillverkning av leksaker kunna påvisas under slutet av 1700-talet. Vid denna tidpunkt övergav man vid tillverkning av leksaker det hårdarbetade träet och övergick till papper och massa bestående av lim och svartmjöl, som utgjorde billigare och bekvämare material. Av yngre datum är användningen av sådana material som kautschuk och metall. Omkring år 1900 började tillverkningen av plåtleksaker. Denna uppsats skall i huvudsak beröra möjligheterna i Sverige för detta slags leksaksindustri.

I Tyskland är huvudparten av leksaksindustrien förlagd till Thuringen och utgör fortfarande en binäring till jordbruket. Jordlotterna där äro på grund av uppdelning genom arv m. m. relativt små och äro därför otillräckliga för att föda sina ägare. Det har varit nödvändig att finna en binäring, och därmed har leksaksindustrien vuxit upp. Denna tillgår så, att jordbrukaren hämtar delar som framställas vid en huvudverkstad och sätter sedan ihop dessa till fullt färdiga leksaker. Verktygen för hopsättningen får han själv hålla sig med, vilket stimulerar tillkomsten av nya hopsättningsmetoder. Hopsättningen sker på ackord. När de färdiga leksakerna avlämnas på huvudverkstaden, utbetalas ackordet samtidigt som nya delar utlämnas för hopsättning. I huvudsak verkställes som hemarbete endast hopsättning samt lättare målningsarbete. Organisatioen är uppbyggd på sätt fig. 1 schematiskt anger. [1] Var och en har sin specialitet, varigenom arbetstakten uppdrives, en är specialist t. e. på bilar, en annan på hästar osv. Under senare tider ha även fabriker uppstått som själva tillverka leksaker utan att till någon del anlita hemarbete.

Ett viktigt moment i leksaksframställningen är uppfinnandet och konstruerandet av nya modeller och typer. Det är ett oeftergivligt krav även för leksakstillverkningen att följa med i den s. k. utvecklingen. Underlåtenhet härutinnan straffar sig snart i minskad avsättning.

En ny leksak tillkommer i regel ej som produkt av ritbordsarbete, utan det är en s. k. mönstermakare som med lämpligt drivmaskineri som utgångspunkt direkt framställer en modell. En sådan mönstermakare får en viss förtjänst på varje av honom konstruerad leksak som säljes. Det ligger helt naturligt i hans intresse att skaffa bra typer, enär goda sådana ofta utgå i serier om 100 000 stycken och däröver.

I de flesta mekaniska leksaker användes urverk av standardiserat utförande som drivkraft. Detta är nödvändigt för att verken skola passa för olika sorters leksaker. Man kan finna samma slags verk t. e. i en flygmaskin och i en hund som kan "’vifta på svansen". Detta innebär ju en mycket stor ekonomisk fördel, enär urverken därigenom kunna tillverkas i stora serier och sålunda billigt.

I Tyskland sysselsattes enligt den officiella statistiken år 1931 inom leksaksindustrien omkr. 58 250 personer, varav omkr. 31 500 kvinnor. Av samtidigt inom enbart metall-leksaksbranschen anställda arbetare voro 58,4 % kvinnor. Den stora anparten kvinnor är anmärkningsvärd. I första hand beror denna troligen på kvinnornas lägre löneanspråk, men andra faktorer inverka säkerligen också. Kvinnorna äro i stort sett snabbare än männen i dylika arbeten och deras smak för detta slags småarbete är mera utpräglad.

illustration placeholder
Fig. 1. Olika organisationsformer för leksaksindustrien i Tyskland.


[1] De statistiska uppgifterna och grafiska framställningarna i denna uppsats hava erhållits från Statistiska centralbyrån samt från Siegfried Grünspans doktorsavhandling Die deutsche Spielwarenindustrie unter besondrer Berücksichtigung des Exportes und der ausländischen Konkurrenz.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0351.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free