- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
347

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 35. 1 sept. 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

l SEPT. 1934

TEKNISK TIDSKRIFT

347

Studieanställning i Frankrike. Mellan Sverige och Frankrike har den 9 juni 1934 träffats en överenskommelse, vilken avser att underlätta för svenska medborgare, som i studiesyfte begiva sig till Frankrike, att där erhålla rätt att taga arbetsanställning samt att bereda motsvarande lättnader för franska medborgare, som i samma syfte begiva sig till Sverige. Överenskommelsen, som trädde i kraft den 9 juli i år, innebär i huvudsak följande:

Det ankommer på vederbörande personer att självaskaffa sig en arbetsgivare, som är villig att anställa dem. överenskommelsen innebär sålunda endast, att tillstånd att antaga överenskommen anställning ej skall förvägras av arbetsmarknadsskäl. Härutinnan gälla emellertid vissa inskränkningar. De ifrågavarande personerna, som ej få vara över 30 år, skola i det andra landet ha till syfte att förkovra sig i språket eller i dess handels- och yrkesmetoder under innehavande av arbetsanställning under en begränsad tid (högst ett år med möjlighet i undantagsfall till sex månaders förlängning). Lönevillkoren få ej för sådana personer understiga vad som är normalt för motsvarande arbetskraft i landet under utbildningstiden. Vidare finnes i överenskommelsen den begränsningen, att den avser högst 50 personer från vartdera landet under varje
kalenderår. Under sådana förhållanden kan det bliva nödvändigt, att en gallring verkställes bland personer, som vilja komma i åtnjutande av de fördelar överenskommelsen avser att trygga. En sådan gallring torde få verkställas under hänsynstagande till olika yrkesgrenars intressen och de ifrågavarande personernas kvalifikationer.

Ansökningar från svenska medborgare, som önska komma i åtnjutande av de genom överenskommelsen avsedda fördelarna, torde ingivas till socialstyrelsen i särskilt formulär. Närmare upplysningar kunna erhållas å socialstyrelsens första byrå, som även efter rekvisition tillhandahåller formulär för ansökningar.

Snabbmotortåg i U. S. A. Union Pacific System, Omaha, Nebraska, har lämnat ett utförligt meddelande om det uppseendeväckande Snabbmotortåg, som under de senaste månaderna befunnit sig på en provtur genom staterna, därvid enligt uppgift beskådat inifrån av 1,25 mill. människor och från stationsplattformarna av ytterligare några millioner. Rörande tågets konstruktion och egenskaper i övrigt föreligga inga uppgifter utöver vad som meddelades i Teknisk tidskrift, Väg- och vattenbyggnadskonst, mars 1934. Däremot har något om nybyggnadsplanerna publicerats. Medan det första tåget var sammansatt av tre vagnar, kommer det andra i ordningen att bestå av sex, varav tre Pullmansovvagnar. Tågen nr 3 och 4 skola bestå av nio vagnar vardera, därav fyra sovvagnar. Dessa nya tåg äro avsedda att användas i transkontinental trafik mellan Chicago och Stilla havs-kusten. Samtliga tåg skola enligt beräkning vara satta i trafik inom löpande år.

Det kan anmärkas, att de nya tågen komma att utrustas med dieselmotorer (det första tåget är som bekant bensinmotordrivet). Tåget nr 2 får en motorstyrka av 900 hkr, fördelade på 12 cylindrar, och tågen nr 3 och 4 1200 hkr på 16 cylindrar.

Även för Chicago, Burlington and Quincy Railroad har i år byggts ett Snabbmotortåg. Detta består liksom Union Pacifics av tre vagnar på fyra boggier. Tåget, som är dieselmotordrivet, tillryggalade utan uppehåll sträckan Denver-Chicago (l 630 km) på 785 minuter, motsvarande en medelhastighet av ca 125 km/h, varvid hastigheten dock tidvis var uppe i 181 km/h. Tågets sammansättning är ungefär likartad med Union Pacific. Det tar sammanlagt 72 passagerare, alltså en ganska liten kapacitet, men det torde ha tillkommit även i beräkning att användas för befordran av post och ilgods. Vagnskorgarna äro helt utförda av rostbeständigt stål och invändigt alfol-isolerade. Motorstyrkan är 600 hkr, fördelade på 8 cylindrar. Genom rikligt bruk av svetsat material har motorvikten
kunnat reduceras till ca 10 kg/hkr.

Framställning av vattengas i koksugnar. Till följd av depression under fjolåret måste vid Gutehoffnungshütte kokstillverkningen undan för undan inskränkas. Emellertid var verket bundet vid vissa utfästelser beträffande leveranser av gas, vilka måste effektueras.
Vid dessa gasleveranser spelade gasens bränslevärde ingen roll utan endast vätehalten, enär gasen skulle användas för ammoniaksyntes. Man fann då på utvägen att framställa vattengas i koksugnarna. Härvid inblåstes överhettad vattenånga i gassamlingsrummet
vid ugnens baksida. Ångan genomströmmade koksmassan i riktning nedåt och framåt och sönderdelades på sin väg genom kammaren till 60 à 75 % av mängden. Vattenångan och den bildade vattengasen fick därefter genomströmma en andra ugn, men i detta fall i omvänd riktning, varvid en sönderdelning till ca 90 % erhölls. Den bildade vattengasen leddes genom det öppna stigröret till förlaget. Till följd av den goda fördelningen av ångan inträffade endast en obetydlig temperatursänkning i ugnarna, utan betydelse för koksen eller ugnsrummens väggar. Ugnens temperatur måste naturligtvis under blåsningen vara så hög, att förkoksning kunde äga rum. Koksens kvalitet blev ej sämre, enär endast de lättantändligaste beståndsdelarna förbrändes under blåsningen. I 40 ugnar kunde man på beskrivet sätt framställa 55 000 à 60 000 m3 gas pr dag.
Gasens sammansättning var i ugn nr 1: CO2 7,2 %, O2 0,4 %, CO 38,8 %, H2 51,8 %, CH4 0,5 % och N2 1,3 %, i ugn nr 2: CO2 4,8 %, O2 0,4 %, CO 40,4 %, H2 50,6 %, CH4 l,0 % och N2 2,8 .%. Bränslevärdet å gasen från de båda ugnarna var resp. 2 800 och 2 870 Cal/m3. Till undereldning användes restgaser från ammoniaksyntesen, innehållande ca 50 % metan, 5 à 10 % väte och 30 % kväve.

Ingenjörsmässig översättningstjänst. En av de största svårigheterna för svenska institutioner, industrier och ingenjörer, som önska framträda inför en internationell publik med meddelanden och uppsatser i tekniska ämnen, ligger i att vid översättningen ge manuskriptet en oklanderlig språklig dräkt, som gör heder åt ett vederhäftigt innehåll. Det är endast i undantagsfall som fackmannen behärskar de stora världsspråken absolut perfekt, och man tillgriper därför i allmänhet endera av två metoder; antingen översättes manuskriptet av en språkman och rättas därefter av fackmannen med hänsyn till tekniska termer och gängse uttryck, eller ock skrives uppsatsen av fackmannen direkt på det främmande språket, varefter en språkman får korrigera den. Ingendera metoden är fullt tillfredsställande.

Svenska nationalkommittén för världskraftkonferenser har nyligen beslutit att, till en början i mycket blygsam skala, till intresserades förfogande ställa en ingenjörsmässig översättningstjänst, utförd av en ingenjörsutbildad och språkligt fullt kapabel person. Denne som tidigare tjänstgjort som teknisk tolk vid världskraftkonferensen i Berlin 1930 och sedermera bl. a. biträtt vid editeringen av uppsatserna till världskraftkönferensens sektionsmöte i Stockholm 1933, har studerat elektriska och mekaniska facken vid tekniska högskolan i Berlin-Charlottenburg och har vid nämnda världskraftkonferenser och andra kongresser utfört ett förtjänstfullt arbete på tyska, franska och engelska. Han behärskar dessutom ryska.

Översättningstjänsten började fungera den 15 augusti. Taxan för arbetet är den vanliga, 25 kronor pr 1000

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0357.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free