- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
369

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 38. 22 sept. 1934 - Iföverken under 25 år - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

22 SEPT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 369

illustration placeholder
Flygbild av Iföverken och en del av Bromölla samhälle.

Foto Aero Material a.-b. nr H 440 a.


För 10 år sedan utgjorde enligt uppgift arbetareantalet vid Iföverken 250 st. För närvarande är antalet anställda omkring 900. Från att för 25 år sedan, då verken övertogos av Cementa, ha varit ekonomiska sorgebarn, ha de på senare år tack vare goda uppslag samt framsynt ledning och målmedveten organisation kommit att bliva en glädjekälla för alla - de ekonomiska intressenterna såväl som befolkningen på den plats, där verken ligga och avnämarna av företagets olika produkter.

NOTISER

Tekniska högskolan.
Tekniska högskolans styrelse har den 14 september till docenter vid högskolan antagit tekn. dr Gösta Ängel i ämnet elektrokemisk teknologi och tekn. dr Georg Wästlund i ämnet byggnadsstatik.

Utredning om nytiliverkningar inom svensk industri. Handelsministern har uppdragit åt fil. mag. Anders Byttner, civilingenjören Birger Dahlerus och direktören H. G. Turitz att inom handelsdepartementet verkställa utredning i fråga om de ekonomiska, tekniska och organisatoriska förutsättningarna för upptagande av tillverkning inom Sverige i större utsträckning av varor, vilka f. n. helt eller delvis importeras men för vilkas framställning inom landet naturliga betingelser kunna finnas. Utredningen skall även omfatta formerna för varornas distribution och försäljning samt, bland annat, vilka orter, som lämpa sig för den ena eller andra tillverkningen. I detta avseende bör beaktas angelägenheten av att å orter, som på grund av nedläggandet av där tidigare bedriven industri särskilt hårt drabbats av arbetslösheten, tillfälle beredes till upptagande av nya tillverkningar.

Det skall bli intressant att se, vilka ännu oprövade uppslag denna sakkunnigutredning kan åstadkomma. Såvitt vi ha oss bekant, ha varken industrien eller handelns målsmän i detta land legat på latsidan, när det gällt att undersöka "de ekonomiska, tekniska och organisatoriska förutsättningarna" för produktion och distribution. Får man kanske rentav i utredningsarbetet se ännu ett litet avsteg åt merkantilismen?

Byggtjänst är namnet på en permanent utställning, som lördagen den 15 september öppnades i affärshuset Centrum i Stockholm. Den vill på ett lätt tillgängligt sätt göra allmänheten förtrogen med nyheterna i fråga om byggnadsmaterial och byggnadsmetoder samt diverse material för byggnadens fasta inredning, speciellt på de värme- och sanitetstekniska samt belysningstekniska områdena. För ändamålet har inom utställningslokalen ordnats dels en materialutställning, i vilken de utställande firmornas produkter sammanförts gruppvis efter materialens art och användningssätt och där även en del konstruktionsdetaljer visas på ett åskådligt sätt. För dem som närmare vilja sätta sig in i byggnadsfrågor av olika art finnes ett läsrum, innehållande ett 40-tal olika tidskrifter på byggnadsteknikens och byggnadskonstens område. Ett stort rum har reserverats för specialutställningar. Under fyra veckor framåt kommer där att

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0379.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free