- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
386

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 40. 6 okt. 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

386 TEKNISK TIDSKRIFT 6 OKT. 1934

enligt lönegrad B 26, må uppflyttas i lönegrad B 28 och motiverar detta med den under senare år starkt ökade arbetsbördan för sekreteraren. Av motsvarande skäl begäres kamrerarebefattningens uppflyttning från lönegrad B 24 till B 26. Kollegiet har ingivit förnyad framställning om ändrad tjänsteställning för högskolans förvaltningspersonal, innebärande bl. a., att den ordinarie kanslibiträdesbefattningen i lönegrad B 7 omvandlas till en ordinarie kansliskrivarebefattning i lönegrad B 11, att de två ordinarie kontorsbiträdesbefattningarna i lönegrad B 4 omvandlas till två ordinarie kanslibiträdesbefattningar i lönegrad B 7, att den extra ordinarie kontorsbiträdesbefattningen vid kansliet överföres till ordinarie stat samt att den extra ordinarie kontorsbiträdesbefattningen vid kamrerarekontoret likaledes, överföres till ordinarie stat.

Framställning har vidare gjorts om att prorektor samt de två professorer, som äro ledamöter i förvaltningsnämnden, härför skola få åtnjuta ett årsarvode av 400 kr. vardera. Kollegiet har föreslagit en höjning av arvodet till laboratorn i elektroteknik från 7 200 till 9 000 kr. I avvaktan på ställningstagandet till förslaget om professur i stadsbyggnad hemställer kollegiet om att den nuvarande speciallärarbefattningen i ämnet bibehålles även under nästkommande budgetår. I ämnet textilteknik, som f. n. ej på något sätt är företrätt vid högskolan, begäres inrättandet av en speciallärarbefattning. Samarbete skulle därvid etableras med vävskolan i Borås, varigenom dyrbara byggnader kunde undvikas och endast enklare apparatutrustning skulle bli nödvändig vid högskolan. Det vore meningen, att examensarbeten i ämnet skulle utföras vid vävskolan i Borås. Undervisning i detta ämne skulle meddelas inom fackavdelningarna för maskinbyggnad och mekanisk teknologi samt kemi och kemisk teknologi. Arvodet för specialläraren har i statförslaget upptagits till 2 400 kr., vartill kommer 5 000 kr. till inköp av erforderlig apparatutrustning samt 800 kr. till samlingar och laborationer.

Kollegiet har upprepat sin framställning om inrättandet av två nya laboratorievaktmästarbefattningar samt om laboratoriemästarbefattningars inrättande i stället för laboratorievaktmästarbefattningar och i samband därmed uppflyttning i högre lönegrad. Likaså föreslås lönehöjning för de vid högskolan anställda portvakterna. För tillfälliga lärarbiträden och assistenter begäres ett belopp av 40 000 kr. utöver influtna avgifter.

Sedan budgetåret 1931/1932 har i högskolans stat ej upptagits något belopp till utländska studieresor för lärare. Kollegiet föreslår nu, att för nästa budgetår må anslås ett belopp av 6 000 kr. för studieresestipendier åt lärare och tjänstemän.

De tidigare gjorda framställningarna om anslag för inredande av ett laboratorium för telegrafi och telefoni upprepas även i år. För ändamålet skulle ett befintligt vindsutrymme om ca 100 m2 tagas i anspråk. Arbetet har beräknats kunna utföras för 16 500 kr. De hittills till förfogande stående utrymmena ha ej varit tillräckliga, utan en del av de studerande ha måst utföra sina examensarbeten dels vid telegrafverket, dels vid olika industriföretag.

Nybyggnaden för kansli m. m. medför ett behov av ökning av det ordinarie anslaget till uppvärmning m. m. med 5 500 kr.

Behovet av anslag till samlingar och laborationer har av avdelningarna och verkstaden beräknats till sammanlagt 285 625 kr. Kollegiet har med anledning härav hemställt om ett anslag av 243 000 kr., däri inbegripet ovannämnda anslag till textiltekniska laboratoriet. För nyanskaffningar till institutionernas laboratorier begäres ett anslag av 63 850 kr., inklusive det för textiltekniska laboratoriet erforderliga beloppet.

I bibliotekets lönestat föreslås ökning av tjänstgöringen för en amanuens från halvtid till heltid samt anslag för ökad tjänstgöring för extra amanuens, förbättring av den nuvarande vaktmästarpersonalens förmåner samt anslag till avlöning av garderobsvakt. I omkostnadsstaten begäres anslag å 8 000 kr. för bokinköp, bokbindning m. m. samt ett engångsanslag av 10 075 kr. till hyllinredning i bibliotekets arkiv och bokmagasin.

För kanslibyggnaden, som beräknas vara färdig sommaren 1935, skulle 29 780 kr. komma att erfordras till inköp av möbler och inventarier. För liknande ändamål erfordras inom fackavdelningen för lantmäteri 13 670 kr. Vidare hemställes om anslag till flyttningskostnader om sammanlagt 3 000 kr.

Kollegiet anmäler sig hava för avsikt att framdeles inkomma med förslag beträffande anslag till forskarstipendier åt docenter, till tryckning av doktorsavhandlingar samt till ersättning åt sakkunniga i befordringsfrågor. Slutligen hemställer kollegiet om ett anslag å högst 25 000 kr. för resekostnadsersättningar.

Ännu ett Skeppslyftverk i Tyskland. Vid Rothensee mellan Mittellandkanalen och Elbe pågår f. n. byggandet av ett nytt lyftverk, avsett för pråmar om 1 000 ton. Ur en beskrivning av detta arbete i VDI-Zeitschrift (22 september) må följande data anföras.

Tråget får en nyttig längd av 85 m, en nyttig bredd av 12 m och ett vattendjup av 2,5 m. Vatteninnehållet väger ca 2 700 ton, och vikten av hela det rörliga systemet blir ca 4 800 ton. Den utjämnas av två flottörer, vardera med 10 m diameter och 2 400 tons deplacement. Dessa befinna sig ständigt under vatten i var sitt schakt med 11 m diameter och 51 m centrumavstånd.

Tråget är utfört som en kantileverbro och är fast upplagt på överbyggnaden till den ena flottören men rörligt upplagt på den andras överbyggnad. På varje flottör sitta två muttrar, som kunna vridas medelst var sitt spel å tråget. Spelen drivas från en gemensam axel. Muttrarna vridas kring fyra skruvspindlar, vilka äro så lagrade, att de endast utsättas för dragning.

Flottörschakten utföras enligt frysmetod, varvid 13 m vida hål upptagas i den av delvis vattenförande jord- och berglager bestående grunden. De inbyggas med en mantel av gjutjärn av 4 cm godstjocklek, vars fogar tätas med bly. Utanpå järnmanteln anbringas ett 50 cm tjockt betonglager av högvärdig portlandscementbetong med 400 kg cement pr m3 betong. Infodringen tätas och skyddas mot grundvattenangrepp medelst ett centimetertjockt bitumenskikt, som påsprutas enligt speciell metod. Detta skikt anbringas på insidan av ett 20 cm tjockt lager av specialcementbetong, vilket anbringas på den frusna väggen.

Elektricitetsförbrukningen i Tyskland befinner sig f. n. i raskt stigande. Enligt en av VDI-Zeitschrift anförd statistik nådde produktionen under första kvartalet 1934 vid 122 av landets största kraftverk ett värde som med 14 mill. kWh överskrider produktionen samma kvartal 1929. Det framhålles dock, att stegringen ej i sin helhet är att hänföra till konjunkturförbättringen, utan att den delvis beror på att användningsområdet för elektriciteten utvidgats.

De anslutna förbrukarnas effekt har mellan åren 1929 och 1932 vuxit från 16,29 till 19,48 mill. kWh, dvs. med nära 20 %. ökningen faller huvudsakligen på småförbrukare i städerna. Däremot sjönk användningstiden, och förbrukningen nedgick mellan sagda år med 20 %.

En företagsräkning i juni 1933 har givit en bild av elektrifieringen inom industrien och hantverket. Den i dessa näringsgrenar installerade totala effekten hos kraftmaskinerna steg mellan 1925 och 1933 från 18,63

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0396.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free