- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
393

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 41. 13 okt. 1934 - John Österberg död - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

13 OKT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 393

ges ångpanneförening, där han sedan 1917 var överingenjör.

Under Österbergs energiska och insiktsfulla ledning organiserades ångpanneföreningens elektrotekniska avdelning på ett synnerligen framgångsrikt sätt, så att den snart ryckte upp i främsta ledet bland konsulterande inom den elektriska branschen. Ett mycket stort antal elektriska anläggningar, särskilt inom industrien men även för borgerliga behov hava under de gångna 20 åren projekterats och kontrollerats under Österbergs överinseende. Själv tog han aktiv del i utformandet av en mängd tekniska detaljer och hade ingående erfarenhet om utrustningar för gruv- och järnverksdrift. Österberg gjorde sig särskilt bemärkt för sina tekniska insatser ifråga om valsverksdrift och elektriska ugnar för järnverken. På detta område åtnjöt han mycket stort anseende i bergsmanna- och järnbrukskretsar och har från trycket utgivit åtskilliga handlingar i hithörande ämnen. Hans strävanden gingo städse ut på att tillämpa den tekniska utvecklingens nyaste resultat och han företog ofta studieresor för detta ändamål, bl. a. till Amerika.

illustration placeholder


I vänkretsen var Jonas Österberg värderad som få. Han tillhörde icke den slätstrukna typen utan hans väsen präglades av stor individualitet. Ett kärvt manligt väsen, strålande vitalitet och intensiv viljekraft, parad med stark ansvarskänsla och rakryggad oräddhet gjorde honom högt skattad. Men särskilt minnas vännerna människan Jonas, vars glittrande glada blick avspeglade hans själ, där gott hjärtelag lyckligen förenats med humorns gudagåva.

H. Brodin.

NOTISER

Tekniska högskolan.
Till ledamot av tekniska högskolans styrelse efter dr Harald Nordenson, som avsagt sig uppdraget, har k. m:t förordnat ledamoten av vattenfallsstyrelsen, direktör Ivar Olsson.

Patentverket. K. m:t har utnämnt och förordnat förste byråingenjören Sigurd Leonard Bohman att vara byrådirektör i patent- och registreringsverket.

Vattenfallsstyrelsens riksdagspetita. Vattenfallsstyrelsen har den 29 september hos k. m:t gjort framställning om anvisande av medel för kraftstations- och vattenregleringsföretag samt distributionsanläggningar att utgå under budgetåret 1935/1936.

Styrelsen anser, att tiden nu är inne att med en huvudledning från norr till söder förena sina tre distributionsområden, centralblocket, Norrforsområdet och Porjusområdet, i gemensam drift. Inom samtliga dessa områden har under det sistförflutna räkenskapsåret en ökning av kraftförbrukningen inträffat, ökningen har olika orsaker inom de olika områdena, men beträffande dem alla är det tydligt, att konjunkturomslaget gjort sig kraftigt gällande. Detta visar sig såväl i fråga om kraft för allmän distribution som för industriella ändamål.

Vid centralblocket har jämväl den fortsatta järnvägselektrifieringen medfört ökning av kraftförbrukningen. Vattenbristen i södra och mellersta Sverige har medfört fortsatt stark efterfrågan på reservkraft såväl inom styrelsens som angränsande distributionsområden. Styrelsen har i så stor utsträckning som möjligt sökt tillmötesgå denna efterfrågan och för ändamålet även inköpt annan tillgänglig kraft och distribuerat denna på sitt stora, vittutgrenade nät. Den vidsträckta samköming som på detta sätt framtvungits har givit rik erfarenhet till gagn för framtiden. Det har sålunda hänt, att styrelsen haft samkörning såväl med Sydsvenska kraft-a.-b:s som med Stockholms stads och Stora Kopparbergs a.-b:s nät, utan att detta vållat några egentliga svårigheter i fråga om driften. En stor del av den reservkraftkonsumtion som på detta sätt uppstått kommer att bortfalla, så snart vattenbristperioden slutar. Troligen får man dock vara beredd på att vattenbrist kommer att råda i vissa trakter även i vinter, och styrelsen har därför fortsatt att förstärka och förbättra ångkraftverket i Västerås.

Norrforsområdet företer en mycket stark ökning av försäljningen av s. k. tillfällig kraft, beroende främst på den högkonjunktur som rått inom trävaru- och cellulosaindustrierna. Under alla förhållanden behöva kraftresurserna vid Norrforsblocket förstärkas.

Inom Porjusområdet har kraftförbrukningen ännu ej nått de värden som gällde före krisen, beroende på inskränkningarna i malmbrytningen. Denna befinner sig dock i tilltagande, och Porjus smältverk har under året upptagit driften. För övrigt inverkar även här högkonjunkturen inom trä- och cellulosaindustrierna på förbrukningen.

Styrelsen har låtit utföra prognoser för tiden 1933-1942 för såväl centralblocket som Norrfors- och Porjus-blocken gemensamt. Vad centralblocket beträffar, visar det sig, att de kraftresurser som finnas tillgängliga, sedan Malforsstationen blivit färdig och den beslutade utvidgningen av Västeråsstationen ägt rum, under normalår skulle täcka förbrukningen t. o. m. år 1937, men att för tiden därefter en förstärkning av resurserna erfordras. Vid det kombinerade blocket Norrfors-Porjus, Norrlandsblocket, är det svårare att få underlag för en prognos. En på sannolika grunder uppgjord dylik, som bl. a. bygger på igångsättande av järnvägselektrifiering Ånge-Boden omkring 1940, ger till resultat, att ett mycket rikligt kraftöverskott skulle finnas under hela den period prognosen avser.

Styrelsen övergår härefter till en granskning av de

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0403.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free