- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
406

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 43. 27 okt. 1934 - Ingenjörsvetenskapsakademiens högtidssammankomst - Kommerserådet Enströms föredrag

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

406 TEKNISK TIDSKRIFT 27 OKT. 1934

antalet å sekundärsidan inom mycket vida gränser med någorlunda bibehållen god verkningsgrad eller med andra ord, att man erhöll en även för traktionär drift lämplig momentkruva. Att inom ett inskränkt utrymme verkligen få upp momentet är emellertid även ett problem, som här krävde sin lösning. Man fann denna genom att turbinen utfördes i flera steg såsom serieturbin. Även en del andra problem har lösts i samband med konstruktionen.

Ett svårt maskintekniskt problem har genom konstruktionen av denna växel funnit en ny och mycket förtjänstfull lösning.

illustration placeholder
WILHELM H. PETERSEN.


Ingenjören Wilhelm H. Petersen medaljerades för geniala konstruktioner på området reläer för starkströmsanläggningar. Utvecklingen av reläsystemet har varit av utslagsgivande betydelse för höjandet av driftsäkerheten på elektriska ledningsnät och är sålunda av mycket stor ekonomisk betydelse. För ett tiotal år sedan var fabrikationen av reläer i Sverige relativt obetydlig. Till stor del genom ingenjör Peterséns konstruktioner har förhållandet numera blivit det, att ej blott landets behov av reläer i stort sett tillfredsställes, utan också att reläer exporteras i stor utsträckning till snart sagt alla världens länder. Det är ett mycket stort antal konstruktioner av olika slag, varav ett flertal patenterade, som ingenjör Petersen utfört, utmärkta av originalitet i uppfinningen och en praktisk utformning. Hans överströmsreläer med tidsfördröjning torde vara överlägsna alla andra för närvarande förefintliga reläer för liknande ändamål.

Som tredje punkt på programmet höll professor H. Kreuger föredrag om sina rön och erfarenheter med avseende på ljudmätning, ett område inom vilket K. som känt länge med framgång arbetat intensivt. Ljudmätningen har även från gemene mans sida, framför allt i storstäder, tillvunnit sig ett ständigt växande intresse.

Högtidssammankomsten avslutades med supé och samkväm under akademiens värdskap.

Kommerserådet ENSTRÖMS föredrag.

Akademiens verksamhet.

Efter en kort parentation över akademiledamöter, som avlidit under året, och en erinran om huvuddragen i det ekonomiska läget framhöll tal. bl. a., att ett bättre tillgodogörande av våra skogsprodukter utgör fortfarande ett spörsmål av central betydelse, vilket sysselsatt akademien i olika sammanhang. Detta forskningsområde har ju karaktären av ett brett område och endast ett intimt och omfattande samarbete mellan skogsmän och ingenjörer kan leda till bästa resultat. Var för sig ha de bägge grupperna redan sina forskningsorgan. Men ett topporgan måste tillskapas, som uppehåller kontakten mellan de olika institutionerna, och som utrustas med tillräckliga medel för att sätta den ena eller andra institutionen i stånd att angripa ett aktuellt problem fortare eller grundligare än eljest tillgängliga resurser skulle medgiva eller för att genom ett tillfälligt organ utreda problemet. Det har därför föreslagits att tillsätta en nämnd för skogsteknologisk och träteknologisk forskning, förslagsvis sorterande under jordbruksdepartementet och med uppgift att följa utvecklingen på dessa områden, befordra hithörande forskning med hänsyn till skogsbrukets och industriens behov, ur enhetliga synpunkter fördela tillgängliga anslagsmedel, verka för samarbete mellan olika forskningsorgan, motverka dubbelarbete och följa igångvarande arbeten. Det erforderliga forskningsanslaget anses ej böra understiga 100000 kronor.

Den av akademien under fjolåret tillsatta kommissionen för träproduktfrågor har kraftigt medverkat i det dryga förarbetet till yttrandet i forskningsfrågan, men har också gjort rent praktiska insatser. Särskilt må då nämnas de klassificeringsbestämmelser för brännved, som utarbetats och spritts i stora upplagor, och som man hoppas i sin mån skola stimulera den glädjande utveckling, som de senare årens ansträngningar medfört på vedeldningens område. Genom det nya begreppet "pannved" har man sålunda velat avgränsa ett sortiment, tillräckligt bra för att säkra ett gott tekniskt resultat men samtidigt tillräckligt billigt för att ekonomien ej skall bli lidande.

Ett meddelande med riktlinjer för val av vedeldningspannor och en kortfattad uppgift på de panntyper, som kunde anses marknadsdugliga, har av akademiens vedeldningskommitté bragts till allmänhetens kännedom.

Medan vedeldningen av värmepannor numera får anses ha lyckligt passerat barnsjukdomarnas stadium, kan detta knappast sägas om bildriften med träkolsgas, där man även trott sig kunna ha förhoppningar på att träet kunde göra sig gällande. De försök, som under medverkan av akademiens generatorgaskommitté verkställts vid trängen, ha emellertid givit löftesrika resultat, sedan personalen väl blivit förtrogen med gasdriften. Grundlig utbildning under en tillräckligt lång tid är ett viktigt villkor - bland andra - för att träkolsdrift av bilar skall falla väl ut i praktiken.

Vid kolningslaboratoriet ha under ledning av ingenjörerna Bergström och Cederquist arbetena alltjämt i främsta rummet varit inriktade på utvinning av oljor och andra produkter ur trämaterial. Det tidigare omnämnda kalkförfarandet har ytterligare utformats, och en försöksanläggning i fabriksskala uppföres nu under statens medverkan vid Skånska ättikfabriken i Perstorp. Råmaterialet blir här bokved, men metoden kan givetvis tillämpas även med andra utgångsmaterial; utbytet har sålunda bestämts även för barrved, lignin, cellulosa, vitmossa, gran, bark och majsavfall.

Ur råoljorna har bensin av prima kvalitet kunnat framställas. - Bensin och smörjoljor ha även framställts av trä, tjära och flytande harts. Det gäller i dessa fall möjligheter, som endast vid ett förändrat prisläge kunna få ekonomisk betydelse.

träkolningsområdet kan erinras om de försök, som utförts med små kolugnar, avsedda att ersätta

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0416.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free