- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
407

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 43. 27 okt. 1934 - Ingenjörsvetenskapsakademiens högtidssammankomst - Kommerserådet Enströms föredrag

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

27 OKT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 407

milor. Lämpligt utförande och drivningssätt för sådana ugnar har utexperimenterats; den ekonomiska överlägsenheten över milorna synes dock inskränka sig till vissa specialfall, såsom kolning av lufttorkad ribb. - Själva milkolningsproceduren synes f. ö. kunna drivas betydligt snabbare än vanligt genom att milorna förses med skorsten. - Andra undersökningar ha avsett framställning av aktivt kol, ökat acetonutbyte vid ugnskolning och åtskilliga andra detaljproblem.

Vid ångvärmeinstitutet, som står under ledning av ingenjör Edenholm, har det sedan flera år bearbetade matarvattenproblemet förts ännu ett stycke närmare sin lösning. Goda utsikter föreligga att komma fram till ett par enkla, relativt standardiserade behandlingsmetoder, avpassade för de här i landet vanligen förekommande matar vattentyperna. På förbränningsområdet kan nämnas en undersökning av den accelererande inverkan av soda på reduktionen av kolsyra med träkol. Den från de vedeldade värmeledningspannorna kända "omvända förbrännings-"principen har visat sig med fördel kunna tillämpas även vid något större eldstäder. Flygaskan utgör vid ångcentraler en för omgivningen besvärande faktor, och dess rationella avskiljande är ett problem, som tilltvingar sig ökad uppmärksamhet i samma mån som centralernas storlek och pannornas belastningsgrad växer. Beräkningsmetoder för askavskiljare och tillförlitliga provningsmetoder för de färdiga anläggningarna ha utarbetats vid ångvärmeinstitutet.

Vid cementlaboratoriet ha hrr Werner och Giertz-Hedström fortsatt sina undersökningar i syfte att utreda möjligheten att specialisera cementtillverkningen och att allsidigt och rättvist kunna bedöma olika cementkvaliteter. Härigenom vinnes även underlag för revidering av cementnormerna. Värmeutvecklingen hos cement är föremål för undersökningar. Andra arbeten ha avsett saltutslag hos cement, brandhärdighet hos eternit, olika egenskaper hos rör etc.

Studiekommissionen för svetsningsfrågor har utgivit en ganska fullständig nomenklatur över specialområdet ifråga, utarbetad av ingenjör Fr. Holmgren. Ett omfattande arbete har bl. a, nedlagts på åstadkommande av en handbok i svetsning.

Studienämnden för korrosionsskyddsfrågor har gripit sig an med att förbereda långtidsprov på målade järnkonstruktioner i luft. "Råd och anvisningar" ha publicerats.

Ny för året är akademiens kommitté för hiss- och kranlinenormer. Behovet av enhetliga beräknings- och bedömningsnormer för stållinor har gjort sig gällande hos fabrikanter och kunder såväl som hos myndigheter och inspektörer, och "linkommittén" är sysselsatt med förberedande åtgärder för de behövliga undersökningarna.

Inom tekniska museet har ett intensivt arbete nedlagts på utformande av den nya byggnaden i samband med utarbetande av entreprenadritningar och infordrande av anbud på byggnadens uppförande. Byggnadsarbetet har påbörjats. Intendenten Althin och byggnadsrådet Hjort ha här förenat sina ansträngningar i ett till synes lyckat och betydelsefullt resultat.

Den tekniska utvecklingen.

Den tekniska utvecklingen under året belystes utförligt av talaren delvis efter samverkan med fackmän på skilda områden. Av utrymmesskäl nödgas vi här förbigå sådant som redan tidigare behandlats i Teknisk tidskrift.

I fråga om ångcentralerna och deras huvudbeståndsdelar ha såväl forskning som praxis fört till ekonomiska framsteg. Förbränningen har kunnat intensifieras och den specifika belastningen väsentligen ökas (300000 kcal pr m3 och timme). Rosteldning föredrages numera framför kolpulvereldning, tack vare nya effektiva konstruktioner. Högtryckspannor (omkring 100 at) installeras allt oftare. Sålunda har I. G. Farbenindustrie uppställt flera enheter såväl av standardtyp som av Loefflertypen. Den senare lämnar 45 ton ånga/tim, av 120 at och 500° temperatur, under vilka förhållanden en mellanöverhettning under expansionen i turbinen icke längre erfordras. Pannan har valts med hänsyn till fördelarna av lätt reglerbarhet, mindre känslighet för saltanrikning i vattnet och sålunda väsentligt mindre anspråk på matning och blåsning än andra typer i samma klass.

Martin-rosten har tilldragit sig uppmärksamhet för effektiva egenskaper särskilt i fråga om förbränning av lågvärdiga bränslen. Den har kommit till användning vid Höganäsverkens ångcentral.

En detalj, som på senare tid undergått en markerad utveckling är economisern, vars värmeöverföringsförmåga drivits upp så att dimensionerna kunnat i väsentlig grad minskas. Den roterande economisertypen synes ha slagit väl ut.

Moderna ångpanneanläggningar växa starkt i höjden genom att de olika delarna, eldrummet, överhettaren, luftförvärmaren och economisern vanligen tornas upp på varandra. Man har då försökt ett utomhusutförande - i analogi med stora vattenkraftcentraler och elektriska ställverk - i syfte att nedbringa kostnaderna. Resultatet har emellertid icke varit uppmuntrande. I stället har man i Tyskland gått en annan väg och förlagt de båda sista leden i rökgasernas utnyttjande bakom pannan. Härigenom har byggnaden blivit lägre och kostnaderna mindre.

En egenartad ångpannekonstruktion har sett dagen - Vorkauf -, karakteriserad av en rotation av rörsystemet, som medger inmatningens ombestyrande helt enkelt genom centrifugalkraften. Till någon praktisk lösning synes uppslaget dock ännu icke hava fört.

Velox-pannan, vars utmärkande drag är ultrahöga gashastigheter, har utformats såsom luftförvärmare för masugnar, i vilken egenskap den torde vara ägnad ge betydande utrymmesbesparing och ekonomisk vinst.

Den största ångturbinenheten på en axel torde fortfarande vara Hudson-Avenue-maskinen på 225000 hk. Största enheten för 3 000 varv rör sig om 100000 hk, Dubbelrotationsprincipen (Ljungström) vinner ökad terräng. Den stora Stalturbinen på 50 000 kW i Västerås-centralen har tilldragit sig stor och berättigad uppmärksamhet.

För ett år sedan kunde det annoteras att det nästan blivit mod att aptera dieselmotorer på lastbilar. Denna rörelse har dock avstannat. Problemet har nog inte ännu funnit den ideala lösningen. Samma är förhållandet med flygmotorn av dieseltyp.

Ivriga försök pågå att utbilda den vanliga förgasaremotorn för drift med fotogen eller solarolja.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0417.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free