- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
411

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 43. 27 okt. 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

27 OKT. 1934 TEKNISK TIDSKRIFT 411

NOTISER

Ekmansminnet
firat i England. Fredagen den 19 oktober avtäcktes å kyrkogården i Northfleet, England, en minnesvård över Carl Daniel Ekman. Gravvården, som bekostats av Svenska cellulosaföreningen, är utförd i svart Ousbygranit efter ritning av arkitekt Sigurd Lewerentz. Högtidstalet hölls av cellulosaföreningens verkställande direktör, konsul T. Lundgren, som däri återkallade huvuddragen av Ekmans levnad och erinrade om att Ekmans prioritet till sufitcellulosametoden, som tidigare varit omstridd, numera får anses fullt klarlagd. Ett typiskt uppfinnargeni utan sinne för ekonomiska realiteter, dog Ekman som en utfattig man. Året efter hans död utfärdade British Wood Pulp Association ett upprop till pappers- och cellulosaindustrierna att bidraga till ett minnesmärke över den store uppfinnaren. Tanken vann livlig anklang, men det beslöts, att de insamlade medlen i stället skulle få disponeras av Ekmans efterlevande anhöriga. Sedermera har förslaget om en Ekman Memorial Fund realiserats av Svenska pappers- och cellulosaingenjörsföreningen. Hans gravplats har dock varit glömd, tills cellulosaföreningen efter en påstötning från engelskt håll nu tagit saken om hand och på detta sätt velat hugfästa 30-årsminnet av Ekmans död.

Vid högtidligheten nedlades kransar från svenska beskickningen i London, Svenska cellulosaföreningen, Svenska ingenjörssällskapet i Storbritannien, ingenjörsvetenskapsakademien, Svenska teknologföreningen, Svenska pappers- och cellulosaingenjörsföreningen, Svenska pappersbruksföreningen, British Wood Pulp Association, The technical section of the British Paper Makers’ Association, Bergvik och Ala nya a.-b. samt ett antal engelska företag.

illustration placeholder
Gravvården över Carl Daniel Ekman å Northfleets kyrkogård.


På aftonen samma dag gavs på svenska handelskammaren middag av dess styrelse tillsammans med Svenska ingenjörssällskapet i Storbritannien. Talet för gästerna hölls av ordföranden i handelskammarens styrelse, Bror de Maré, som därvid bl. a. berörde de förbindelser, främst i kommersiellt avseende, mellan Sverige och Storbritannien, vilka skapats av framstående svenska tekniker, däribland C. D. Ekman, Alfred Nobel o. a. I sitt därpå följande tal anknöt svenske ministern i London, friherre Palmstierna, till de berörda förbindelserna, vilka lyckligt kompletterades av det utbyte av ideell och intellektuell art, mellan de båda länderna, som under senare år betydligt fördjupats och antagit fastare former.

Till högtiden hade Svenska ingenjörssällskapet i Storbritannien utgivit en årsbok med anledning av sin tioåriga tillvaro. En god del av denna publikation är ägnad åt en biografisk belysning av ett antal svenska teknikers verksamhet i Storbritannien. Boken, som även innehåller en porträttkatalog över sällskapets medlemmar, skall vid ett annat tillfälle anmälas i Teknisk tidskrift.

Fotoelektrisk mätning av trådtjocklek. En metod för prövning av tjockleken hos fina trådar, bl. a. för användning inom radioindustrien, beskrives i VDI-Zeitschrift (6 oktober). Vid en tråddiameter av ett par hundradels mm kan man ej använda mikrometerskruv, enär trådarna därigenom deformeras eller förstöras. Den nya metoden innebär, att en förstorad bild av tråden får falla på en fotocell (s. k. selen-spärrskiktcell), och de av diametervariationerna orsakade växlingarna i fotoströmmen uppfångas i en galvanometer. Vid 15-faldig förstoring av trådbilden ger en variation av 0,001 mm av diametern ett tydligt utslag å galvanometern. Man har med särskilda metoder kunnat undvika de felkällor, som kunna uppstå vid trådens svängningar i ljusknippets riktning.

Nya områden för alfolisolering. Enligt en uppsats i Engineering (12 oktober) har man i brittiska armén gjort försök med värmeisolering medelst aluminiumfolier i miltärtält, byggnader av galvaniserad plåt, ja t. o. m. i tropikhjälmar. Man har därvid kommit till resultatet, att 1″ luftmellanrum, i vilket ett blad av "armerad" aluminium inlagts, har samma värmeisolerande förmåga som ett tumstjockt korklager. "Armeringen", som säges erfordras på grund av aluminiumbladens bräcklighet, består i tält- och hjälmisoleringen av någon mjuk och böjlig vävnad, på vilken aluminiumbladen fastsys, i byggnader av asbestpapp eller asbestfilt, bestruken med bitumen. Isoleringen anbringas i mellanrummet mellan den korrugerade plåten och den vanligen av plywood bestående inre vägg- och takpanelningen.

Fosforitlager i Österrike. Enligt meddelande i Forschungen und Fortschritte har man under fjolåret i övre Österrike upptäckt fosforitlager av sådan mäktighet, att de väntas bliva av mycket stor ekonomisk betydelse för landet. Enligt nyligen slutförda undersökningar skattas tillgångarna till 250 000 ton, motsvarande ca 70 000 ton utnyttjningsbar fosforsyra. Härtill kommer en reserv, vars storlek och brytbarhet ännu ej kan bedömas. Under senare år ha till Österrike införts ca 20 000 ton råfosfat årligen, motsvarande ett värde av 1,2 mill. Schilling. Försök med finmalning ha visat, att ca 50 % av det i en viss gruva befintliga kalciumfosfatet kan direkt assimileras av växterna.

Säkerhetsanordning vid gasbrännare. En anordning för automatisk avstängning av gastillförseln till brännaren för den händelse, att evighetslågan skulle slockna, beskrives i VDI-Zeitschrift den 6 oktober. An-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0421.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free