- Project Runeberg -  Teknisk Tidskrift / 1934. Allmänna avdelningen /
418

(1871-1962)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Häft. 44. 3 nov. 1934 - Frithiof Holmgren: Tidskriftsnytt inom mekaniska och elektriska facken. Februari 1934 - Notiser

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

418 TEKNISK TIDSKRIFT 3 NOV. 1934

elektrod användes 30-35 V. (R. Schmidt, Werft, Reederei und Hafen, 1934, h. 15, s. 203.)

För svetsning av tunnplåt använder Asea kolbåge för att få tillräckligt noggrann värmekontroll. Den s. k. kolflussmetoden karakteriseras av en magnetiskt styrd båge mellan kolelektrod och arbetsstycke, och tillsatsmaterialet består av en med flussmedel belagd svetstråd. Flussmedlet skyddar metallen, stabiliserar kolbågen och förlägger minsta motståndet mellan elektrod och varmaste punkt på arbetsstycket. Asea har konstruerat ett flyttbart svetsaggregat särskilt lämpat för denna metod. (Aseas tidning, 1934, h. 8, s. 120.)

Budd. Mfg. har byggt ett strömlinjeformat motortåg för 175 km/h, där fundamentet för dieselmotorn är helsvetsat av Cromansil, ett nytt legerat stål med hög tänjbarhet. Fundamentet utgör snarare chassi för en 600 hk Wintons dieselmotor och har att bära ca 27,5 t. Alla räta linjer och vinklar undvikas för att ej få spänningskoncentrationer utan i stället anordnas överallt så mjuka övergångar som möjligt. Fundamentet är utfört av sammanlagt 204 st. 8 mm plåtar, som skurits med gas, formpressats och bågsvetsats. (The Welder, 1934, h. 9, s. 257.)

Ohmsvetsning, särskilt punkt- och stumsvetsning, användes i allt större utsträckning inom kirurgien etc. i den mån erfarenheten tillgodogjort sig dess fördelar. Med V2 a stål-tråd och -band har man med svetsning på mindre än 1 s kunnat fixera även de mest komplicerade benbrott, varvid benhuden förblir oskadad. På samma väg har man gått fram i tandkirurgien, där man använder en specialtång för punktsvetsningen, med vilken man även kan reparera brustna guldproteser. (K. Ruppin, Die Elektrowärme, 1934, h. 8, s. 184.)

Frithiof Holmgren.

NOTISER

Tekniska högskolan.
Lärarkollegiet har med 25 röster mot 1 beslutat föreslå, att professorn vid Chalmers tekniska institut O. H. FAXÉN kallas till innehavare av professuren i mekanik, vilken som bekant blir ledig den 13 september 1935.

Vattenfallsstyrelsen. K. m:t har förordnat överdirektören Waldemar Bergquist att under en tid av sex år, räknat från den 1 januari 1935, fortfarande vara överdirektör vid statens vattenfallsverk.

En märklig kraftöverföring. För överföring av den lågspända likströmmen mellan kraftstationen och den nya aluminiumfabriken i Månsbo användes en i sitt slag märklig kraftledning, vars utseende framgår av fig. Den överförda strömstyrkan utgör 18 000 A. Ledningsarean hos vardera av de båda ledningarna utgör ca 21 000 mm2. Varje ledning består av 1 000 kablar, vilka slagits av 6 aluminiumtrådar och en järntråd. Aluminiumtrådarnas diameter är ca 2,15 mm. Överföringslängden är 250 m, och för ledningen ha alltså åtgått 500 km kabel, motsvarande 3 000 km aluminiumtråd.

illustration placeholder
Kraftledningen till Månsbo aluminiumfabrik.


Tändning utan sprit av fotogenkök. De flesta, för att ej säga alla, olyckor med "exploderande fotogenkök" torde bero på olämpligt handhavande av tändspriten vid påfyllningen. Man har också under många år sysslat med försök att åstadkomma direkt tändning av fotogenköken, och detta problem synes nu ha blivit löst av en dansk ingenjör M. G. Andersen. Uppfinningens exploatering sker emellertid inom Sverige, varvid ett företag handhar den svenska försäljningen och en annan firma försäljningen på utländska marknader.

Det har lyckats att med synnerligen enkla medel (hela apparaturen som behöves till komplettering av ett äldre kök kostar endast 5 kronor) använda fotogenen i behållaren till förvärmning av huvudbrännaren. För ändamålet insattes dels en ventil i stamröret till huvudbrännaren, varigenom fotogentillförseln till denna kan avstängas, dels en särskild förvärmningsbrännare, som apteras på fotogenpåfyllningsventilen på kökets behållare (se fig.). Vid tändningen hålles ventilen till huvudbrännaren stängd, under det att man på vanligt sätt höjer trycket i fotogenbehållaren. Därefter öppnas ventilen till förvärmningsbrännaren, och fotogenen pressas genom ett fint stigrör upp till brännarmunstycket samt blandas i detta med luft. Den utträder ur brännaren i så finfördelad form, att den kan tändas med en tändsticka. Sedan den sålunda bildade sticklågan uppvärmt huvudbrännaren under en tid, som efter brännarens konstruktion kan vara mellan 15 och 45 sek., öppnas ventilen i stamröret, varvid huvudbrännaren tändes. Förvärmningsbrännaren avstänges därefter med en ring, som övertäcker stigrörets öppning.

illustration placeholder
Revolto-tändaren för tändning av fotogenkök medelst fotogen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Mon Jul 4 09:12:21 2016 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/tektid/1934a/0428.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free